perjantai 13. huhtikuuta 2012

Etelä-Suomen Sanomat: Sairasta huumoria

Etelä-Suomen Sanomat, pääkirjoitus: Sairasta huumoria 13.4.2012
MTV3: Poliittiset möläytykset kummastuttavat - "Suomessa ei uskalleta käyttää huumoria"
Uusi Suomi: Raivo ”hihamerkkikohusta” – tyly tuomio lehtiotsikoille
Iltalehti, pääkirjoitus: Mihin katosivat Soinin eväät?
Uusi Suomi: Kokoomuslaisen ulostulo: ”Kiihottamista perussuomalaisia vastaan”
Uusi Suomi: Hihamerkkiblogin kirjoittaja Eronen: ”Karu todellisuus lävähti silmille”
Karjalainen, pääkirjoitus: Kaikki mokat eivät voi olla vitsejä tai median vika

Huumori on tunnetusti vaikea taidemuoto, erityisesti sen alalajit sarkasmi ja parodia, minkä vuoksi aivan kaikilla asioilla ei kannattaisi laskea leikkiä.

Asikkalalainen kansanedustaja James Hirvisaari (ps) ihmettelee, että hänen eduskunta-avustajansa Helena Erosen blogista on julkisuudessa "noussut älämölö". Hirvisaari ei ilmeisesti ole pitänyt korviaan auki koulun historiantunneilla. Muuten hänkin ehkä tajuaisi, ettei kenenkään sovi edes vitsin varjolla ehdottaa, että Suomessa olevat ulkomaalaiset samoin kuin suomenruotsalaiset ja seksuaalivähemmistöt pitäisi velvoittaa kantamaan taustastaan kertovia hihamerkkejä muun muassa poliisin työn helpottamiseksi.

Kehnommallakin yleissivistyksellä varustetut kansalaiset ovat saattaneet havaita esimerkiksi elokuvista tai tv-sarjoista, että samanlainen käytäntö oli aikanaan voimassa natsi-Saksassa tunnetuin seurauksin.

Onneksi Uusi Suomi ymmärsi nopeasti poistaa Erosen blogin sivustoltaan, eihän kansanedustaja aina ehdi vahtia avustajansa kaikkea tekemistä. Mutta sen sijaan että pahoittelisi möläytystä, jota Eronen itsekin jo katuu, Hirvisaari moittii Uutta Suomea ja asiasta uutisoineita toimittajia huumorintajuttomuudesta. Kaava tosin on tuttu. Samalla tavalla perussuomalaisten äärisiipi yritti viime kesänä selitellä kansanedustaja Jussi Halla-ahon kirjoitusta, jossa tämä ehdotti tankkeja Kreikan kaduille.

Hirvisaaren mukaan mädännäinen lehdistö yrittää hukuttaa perussuomalaisten työtä tyhjänpäiväisin kohuin. Tosiasiassa Hirvisaari ja Halla-aho hengenheimolaisineen tekevät sen ihan itse. Puheenjohtaja Timo Soinikin myönsi viime viikolla, että tietyt "hygieniaongelmat" ovat osaltaan merkittävästi laskeneet puolueen kannatusta. Voi olla ajan kysymys, milloin Soini saa näistä ongelmista ja niiden aiheuttajista lopullisesti tarpeekseen.

_____________________________________________

MTV3: Poliittiset möläytykset kummastuttavat - "Suomessa ei uskalleta käyttää huumoria"

Puhekouluttaja Juhana Torkki kummastelee poliittisista möläytyksistä syntyviä kohuja.

Perussuomalaisten eduskunta-avustaja Helena Eronen kirjoitti toissapäivänä blogissaan, että ulkomaalaiset voisivat alkaa käyttää erityyppisiä hihamerkkejä.

Torkki ei puolustele tällaisia kirjoituksia, mutta hänen mielestään media toistaa niitä liikaa.

– Minun mielestäni mielestä asioita voisi ottaa vähän rennommin. Jos joku sanoo jotain kertakaikkisen typerää, sen voi myös unohtaa ja jättää omaan arvoonsa. Jutut paisuvat, kun siitä puhutaan, vähän niin kuin torijuoruilun tyyliin, Torkki kertoo MTV3 Uutisille.

Puhekouluttaja ihmettelee myös suomalaista tapaa loukkaantua värikkäistä puheista.

Esimerkiksi sopii Juhana Torkin mielestä uusiseelantilaisen ministerin Gerry Brownleen puhe, jossa hän sanoi Suomeen olevan kouluttamattomien, työttömien murhaajien maa.

– Katsoin YouTubesta Brownleen puheen, josta kävi saman tien ilmi se, että sen puheen tyylilaji oli jotain ihan muuta kuin junttimainen möläytys. Se oli tällainen hauskan yliampuvan humoristinen, vähän sellainen stand up -komiikan tyylinen puhe, Torkki tähdentää.

Torkin mielestä Suomessa poliittisessa puheessa ei juuri uskalleta käyttää huumoria ja muita tyylikeinoja, koska maassamme pelätään väärinymmärryksiä.

_________________________________________________

Uusi Suomi: Raivo ”hihamerkkikohusta” – tyly tuomio lehtiotsikoille

Journalismin ja komiikan välistä suhdetta tutkiva Janne Zareff sanoi tänään MTV3:n Huomenta Suomessa ymmärtävänsä hyvin ”hihamerkkikohusta” nousseen suuttumuksen. Kansanedustaja James Hirvisaari (ps.) on kritisoinut voimakkaasti tiedotusvälineitä avustajansa Helena Erosen blogitekstin takia.

Eronen kirjoitti, että ulkomaalaisille voisi laittaa hihamerkit heidän tunnistamisekseen. Hirvisaari kritisoi uutisointia, jossa tämä ehdotus otettiin tosissaan, kun kyse oli selvästä satiirista. Eronen itse on pahoitellut huonoa huumoriaan.

- Vitsit on huono tapa osallistua poliittiseen keskusteluun. Vielä tänä aamuna lehdissä keskusteltiin siitä, onko tämä huumoria ja jopa kiistettiin, että kyseessä olisi huumoria. Kyllä mun mielestä pitäisi nähdä, että teksti ei ole vakavissaan kirjoitettu. Mä ymmärrän hirveen hyvin kansanedustaja Hirvisaaren tuohtumuksen. Ne otsikot, joissa kerrottiin, että kansanedustajan avustaja vaatii hihamerkkejä ulkomaalaisille, eiväthän ne pidä paikkaansa. Ei komiikkaa voida arvioida samalla tapaa kuin suorasanaista puhetta, Janne Zareff sanoi Huomenta Suomessa tänään.

- Vaikka kyseessä olisikin ennakkoluuloinen tai jopa rasistinen vitsi, ei voida missään tapauksessa vetää sitä johtopäätöstä, että nyt vaaditaan hihamerkkejä ulkomaalaisille. Se asiavirhe pitäisi oikaista (tiedotusvälineissä), mutta eihän sitä tule koskaan tapahtumaan, Zareff totesi.

Hän myös arvioi Erosen blogitekstiä ja totesi, että sen taustalla on ennakkoluuloja. Erosen teksti perustui Ylen uutiseen, jossa vähemmistövaltuutetun toimisto ihmetteli poliisin tapaa kysellä henkilötietoja ulkomaalaisista.

- Tämä vitsailija itse on kertonut julkisuudessa, mille tässä pitäisi nauraa. Hän on ainakin kahdessa haastattelussa kertonut, että oli tarkoitus nauraa sille ajatukselle, että poliisilta aina viedään mahdollisuudet tunnistaa epäilyttäviä rikollisia kadulla ja estää heitä jopa selvittämästä näiden henkilöllisyyttä, Zarreff sanoi.

- Alkuperäisessä jutussa ei puhuttu siitä, että poliisi ei saisi tarkistaa rikollisten henkilöllisyyttä, vaan siitä, että poliisi ei saa tarkistaa kenekään henkilöllisyyttä pelkästään vaikkapa ihonvärin perusteella. Joten edellytyksenä sille, että siitä voi löytää huumoria, on tehtävä sellainen oletus, että ne ihmiset, jotka näyttävät ulkomaalaisilta, ne ovat epäilyttäviä ja alttiimpia tekemään rikoksia, Zareff analysoi.

Uuden Suomen ylläpitämässä Puheenvuoro-palvelussa kukin bloggaaja vastaa itse teksteistään. Uusi Suomi voi kuitenkin poistaa asiattomiksi kokemiaan tekstejä palvelusta. Uusi Suomi poisti Helena Erosen tekstin Puheenvuoro-palvelusta jo ennen uutisjuttujen julkaisua.

______________________________________________

Iltalehti, pääkirjoitus: Mihin katosivat Soinin eväät?

Perussuomalaisista on tullut politiikan kirpputori, josta kunnollista tavaraa on vaikea löytää.

Perussuomalaisten ensimmäinen vuosi johtavana oppositiopuolueena on kulunut yllättävän vaisuissa merkeissä. Eduskuntavaalien kampanjaan ja äänestäjien odotuksiin nähden puolue on pystynyt tarjoamaan kovin vähän vastinetta. Perussuomalaisia äänestäneet odottivat puolueesta rasvanahkaduunarin pelastajaa ja syrjäkylien elvyttäjää. Kovin vähän on näistä asioista kuultu edes ideatasolla. Enemmänkin perussuomalaisten eduskuntaryhmän taholta on saatu "viihdettä" erilaisten töppäysten ja möläytysten muodossa.

Viimeksi kansanedustaja James Hirvisaaren eduskunta-avustaja Helena Eronen ehdotti Suomessa oleville ulkomaalaisille taustastaan kertovia hihamerkkejä poliisin työn helpottamiseksi. Erosen mukaan myös suomenruotsalaiset ja seksuaalivähemmistöt voitaisiin samalla tavoin velvoittaa kantamaan hihamerkkiä. Natsi-Saksan synkimmät painajaiset mieleen tuova esitys kuitattiin kirjoittajan taholta mustaksi huumoriksi. Teksti on varmastikin mustaa, mutta huumori siitä on kaukana.

Perussuomalaiset toimivat eduskuntavaaleissa ukkosenjohdattimena, joka kanavoi kaiken mahdollisen politiikan vastaisen tyytymättömyyden Soinin laariin. Vaalit 2011-teoksessaan politiikan tutkijat kertovat miten vaalirahakohu valmisti sopivan maaperän protestiliikkeelle. Puheenjohtaja Timo Soini oli kukkulan kuningas vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Vajaata vuotta myöhemmin presidentinvaaleissa 2012 Soinin puhti oli jo poissa.

Politiikan vastaisella aallolla ratsastava populistinen protestiliike joutuu kuntavaaleissa koville. Eduskuntavaalien jälkeen vastuunkantamisen voi välttää jättäytymällä oppositioon. Kuntien hallinnossa ei ole hallitusta ja oppositiota, vaan kaikki ovat vastuussa asioiden hoidosta. Niinpä jo vaaleista tulee toisenlaiset, niissä liikutaan konkreettisemmalla tasolla.

Perussuomalaiset tulevat varmastikin saamaan vaalivoiton aiempaan kuntavaalimenestykseensä verrattuna. Näköpiirissä on kuitenkin paljon pienempi kannatusprosentti kuin eduskuntavaaleissa. Ainoa toivo jonkinlaisesta kuntavaalien jytkystä sisältyy siihen, että perussuomalaiset saisivat kanavoitua eri kunnissa olevat sitoutumattomat protestiliikkeet omaksi hyödykseen. Tällainenkin voitto saattaisi olla perussuomalaisten kannalta turmiollinen. Se tekisi puolueesta entistäkin sekavamman sopan.

_______________________________________________

Uusi Suomi: Kokoomuslaisen ulostulo: ”Kiihottamista perussuomalaisia vastaan”

Kokoomuksen euroedustaja Eija-Riitta Korhola kritisoi Turun Sanomien uutisointia kansanedustaja James Hirvisaaren (ps.) avustajan Helena Erosen ”hihamerkkiblogista”.

Turun Sanomat uutisoi blogista ensimmäisenä, mutta siinä vaiheessa Erosen teksti oli jo ehditty poistaa Uuden Suomen ylläpitämästä Puheenvuoro-blogipalvelusta.

- Asia uutisoitiin vakavasti ja liitettiin vakavaan yhteyteen, kun mainittiin, että kyseinen kansanedustaja oli aiemmin saanut hovioikeuden tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Juttua ei päässyt tarkistamaan, sillä uutisen mukaan itse blogitekstikin oli poistettu saman päivän aikana. Nyt meitä kyllä höynäytettiin. Itse asiassa Turun Sanomat syyllistyi kiihottamiseen perussuomalaisia vastaan, Korhola kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Eronen tarkoitti eri kansanryhmille hihamerkkejä esittävän bloginsa satiiriksi. Erosta ei haastateltu Turun Sanomiin ensimmäisen jutun julkaisun yhteydessä. Muissa tiedotusvälineissä Eronen on pahoitellut huonoa huumoriaan. Sittemmin häntä haastateltiin myös Turun Sanomiin.

- Turun Sanomien otsikoinnin olisi pitänyt liittyä siihen, että kansanedustajan avustaja vitsaili vakavalla asialla. Silloin meistä itse kukin olisi voinut arvioida, onko sellainen sopivaa ja missä kulkee raja, toteaa Eija-Riitta Korhola.

- Valitettavasti vain avustajan sarkasmi oli tyhmää ja vähän surullista, Korhola toteaa.

Aiemmin tänään myös journalismin ja komiikan välistä suhdetta tutkiva Janne Zareff kritisoi Erosen blogista revittyjä otsikoita.

- Ne otsikot, joissa kerrottiin, että kansanedustajan avustaja vaatii hihamerkkejä ulkomaalaisille, eiväthän ne pidä paikkaansa. Ei komiikkaa voida arvioida samalla tapaa kuin suorasanaista puhetta, Janne Zareff sanoi Huomenta Suomessa.

Uuden Suomen ylläpitämässä Puheenvuoro-palvelussa kukin bloggaaja vastaa itse teksteistään. Uusi Suomi voi kuitenkin poistaa asiattomiksi kokemiaan tekstejä palvelusta.

________________________________________________


Uusi Suomi: Hihamerkkiblogin kirjoittaja Eronen: ”Karu todellisuus lävähti silmille”

Kohutun hihamerkkiblogin kirjoittaja Helena Eronen pui blogistaan lähtenyttä ”myllytystä” tuoreessa kirjoituksessaan. Erosen mielestä Suomi on ”vähän sellainen koulukiusaajien maa”.

- Kun sinusta tulee silmätikku, niin kiusaajilla vetää nupissa ihan mustaa ja järki katoaa sillä siunatulla sekunnilla. Olen tuota ennenkin epäillyt, mutta nyt se todella karu todellisuus lävähti silmille, kun itse joutui silmätikuksi, kansanedustaja James Hirvisaaren (ps.) eduskunta-avustaja Eronen kirjoittaa Puheenvuorossa.

Eronen pyytää anteeksi niiltä, jotka aidosti loukkaantuivat blogikirjoituksesta.

Kritiikin kohteeksi on noussut nyt blogin uutisointi. Asiasta ensimmäiseksi uutisoinut Turun Sanomat otsikoi, että kansanedustajan avustaja ehdottaisi ulkomaalaisille hihamerkkejä. Erosen blogi oli kuitenkin tarkoitettu satiiriksi.

- Tulen tekemään Turun Sanomien uutisoinnista kantelun JSN:lle ja harkitsen myöskin muita toimia, sillä medialla ei ole mitään oikeutta harrastaa tuollaista toista ihmistä raa’asti loukkaavaa väärinymmärtämistä ihan jo siitä periaatteellisesta syystä, että toimittajien tehtävä on toimia totuuden puolesta eikä sitä vastaan, Eronen kirjoittaa.

_________________________________________________

Karjalainen, pääkirjoitus: Kaikki mokat eivät voi olla vitsejä tai median vika

Perussuomalaisten kansanedustajan James Hirvisaaren lieksalaissyntyinen eduskunta-avustaja Helena Eronen vauhditti vasta helmikuussa alkanutta pestiään keskiviikkona Uuden Suomen blogissaan otsikolla "Ratkaisu poliisin ulkomaalaisratsioihin".

Ratkaisua Eronen haki aamun Yle-uutiselle. Uutisen mukaan vähemmistövaltuutetun toimistoon tulee valituksia siitä, että poliisi vaatii ulkomaalaisen näköisiltä henkilöiltä henkilöpapereiden esittämistä syytä selittämättä. Pelkän ulkonäön perusteella henkilöpapereiden esittämisen vaatiminen ei Suomessa tietenkään ole laillista.

Eronen ehdotti blogissaan ulkomaalaistaustaisille hihamerkkejä, jotka ilmaisisivat etnisen alkuperän, ei pelkästään ei-suomalaisuuden. Muilta hihamerkki poistettaisiin Suomen kansalaisuuden saamisen jälkeen, mutta homoseksuaaleille ja suomenruotsalaisille se kuuluisi Erosen logiikan mukaan kansalaisuudesta riippumatta.

Perussuomalaiseen tapaan blogikirjoitus oli luonnollisesti satiiria ja vitsi sen jälkeen, kun siitä nousi kohu.

Yhtälailla perussuomalaiseen tapaan vika on mediassa. Erosen päämiehen, niin ikään rasistisista kirjoituksistaan tunnetun Hirvisaaren mukaan "tällaisten tapausten kautta lehdistön mädännäisyys tulee yhä selvemmäksi kaikille. Media yrittää hukuttaa puolueen työtä tyhjänpäiväisin kohuihin" (Päijät-Häme, 12.4.).

Blogissaan Hirvisaari puolustaa eduskunta-avustajaansa: "Perussuomalaisten ja kansalaisten välissä on ylimielinen, röyhkeä ja valehteleva media."

Perussuomalaisilla on – aivan totta – kokematon eduskuntaryhmä ja ryhmällä vielä kokemattomampi avustajakunta. Politiikkaankaan ei kuitenkaan nousta pystymetsästä, ei ainakaan pitäisi nousta, vaan jokaiselta julkiseen asemaan ja maan asioista päättämään pyrkivältä suomalaiselta voidaan edellyttää peruskoulutusta ja sydämen sivistystä.

Kumpikin puuttuu monelta perussuomalaisten johtohahmolta. Ikävä kyllä, muut perussuomalaiset kansanedustajat hukkuvat tuntemattomien kollegojensa massaan.

Hihanauhoilla on niin synkkä kaiku niin Suomen sisällissodasta kuin tietysti erityisesti natsi-Saksasta, että jokaisen pitäisi tietää, että ne ovat huonoa vitsin juurta. Mitenkään niitä ei voi tulkita samoin kuin Hirvisaari, hyväntahtoiseksi ja hauskaksi yhteiskunnan hysteerisen ilmapiirin ruodinnaksi.

On sääli asiallisesti työtään tekeviä perussuomalaisia poliitikkoja.