perjantai 20. huhtikuuta 2012

Aamulehti: Isä lukitsi perheen kotiin ja naulasi verhot seinään, koska naapurissa oli poikia

Aamulehti: Isä lukitsi perheen kotiin ja naulasi verhot seinään, koska naapurissa oli poikia 20.4.2012

Vuosien perhehelvetti kärjistyi Tampereella vuoden 2008 tienoilla. Vuonna 1968 syntynyt maahanmuuttajataustainen isä alkoi lukita perheen asunnon ovet iltaisin siten, että perheen kaksi tytärtä eivät päässeet ulos. Isä myös naulasi verhot kiinni seinään, jotta läheiseltä kävelytieltä ei näkyisi asuntoon.

Tätä jatkui kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Tyttäret olivat tapahtuma-aikaan 13–16 ja 8–11 vuotta vanhoja. Isä tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa maaliskuussa vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 2 500 euron korvauksiin kummallekin tyttärelle.

Lasten mukaan lukitseminen ja verhojen naulaaminen alkoi, kun tytöt kävivät muutaman kerran iltaisin ulkona. Isää häiritsi erityisesti se, että naapurissa oli poikia. Tyttäriä taas ahdisti se, että he asuivat Suomessa suomalaisten keskellä, mutta eivät saaneet käyttäytyä kuin suomalaiset.

Vuonna 2008 isä löi 9-vuotiasta tytärtään. Lyönnin jälkeen itkevä tyttö kysyi isosiskoltaan syytä lyöntiin. Isosisko selitti, että heidän kulttuurissaan ei ole tapana pukeutua toppiin, kuten pikkusisko oli tehnyt.

Isän mukaan hän toimi kuten normaali huoltaja, ja äiti olisi voinut avata oven halutessaan. Perhe kuitenkin pelkäsi isää. Isä ei virallisesti edes asunut perheen osoitteessa, sillä pariskunta oli eronnut vuonna 2004. Silti isä vietti aikaa asunnossa ja kontrolloi perheen elämää.

Nainen haki miehelle kaksi kertaa lähestymiskieltoa jo vuonna 2007, mutta veti hakemuksen molemmilla kerroilla pois. Vuonna 2010 lähestymiskielto lopulta määrättiin. Perhe oli jo ennen sitä ollut pitkään tekemissä lastensuojelun kanssa. Vuonna 2010 lapset olivat myös hetken aikaa turvakodissa, koska he pelkäsivät isää.

Mies on aiemmin tuomittu muun muassa kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdolliseen vankeuteen.