torstai 12. huhtikuuta 2012

HS: Osa kunnista neuvottelee yhä romanien kanssa asumisluvista

Helsingin Sanomat: Osa kunnista neuvottelee yhä romanien kanssa asumisluvista 12.4.2012
Ympäristöministeriö: Ympäristöministeriön selvitys romanien asumisesta valmistui
Selvitys: Romanien asuminen ja yhdenvertaisuus (pdf)

Osa kunnista neuvottelee yhä romanien kanssa siitä, voiko jollekulle tietylle romanille antaa vuokra-asunnon vai ei. Ympäristöministeriön selvityksen mukaan käytäntö jatkuu, vaikka se on todettu perustuslain ja asumiseen liittyvän lainsäädännön vastaiseksi.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ohjeisti kuntia jo vuonna 2008 siitä, ettei neuvotteluja tule käydä.

Romaniyhdyshenkilöt tai romanisukujen edustajat pyrkivät vaikuttamaan asukasvalitsijoihin monilla paikkakunnilla.

Selvityksen mukaan romanikulttuuriin liittyvät muuttolupa ja väistämisvelvollisuus hankaloittavat kuntien mahdollisuuksia tarjota romaneille valtion tukemia vuokra-asuntoja. Tavat myös asettavat romanit keskenään eriarvoiseen asemaan.

Muuttolupa merkitsee sitä, että romanit kysyvät muuttaessaan suostumusta muutolle alueella jo asuvilta romaneilta. Asiasta päättää usein paikallinen suvun vanhin tai muu vaikutusvaltainen romani.

Väistämisvelvollisuus syntyy, jos jonkin suvun jäsen on tehnyt väkivaltarikoksen toisen suvun jäsentä kohtaan. Silloin tekijän suvun kaikkien jäsenten on väistettävä uhrin sukua eli poistuttava paikkakunnalta.

___________________________________________

Ympäristöministeriö: Ympäristöministeriön selvitys romanien asumisesta valmistui

Ympäristöministeriön tilaama selvitys romanien asumisesta on valmistunut. Selvityksessä kartoitettiin valtion tukemissa vuokra-asunnoissa asuvien romanien asunnon saantiin, vaihtamiseen ja asumiseen liittyviä ongelmia sekä yhdenvertaisuuden toteutumista romanien ja valtaväestön asumisessa. Pääosa romaneista asuu valtion tukemissa vuokra-asunnoissa, koska heillä on vaikeuksia saada muuta vuokra-asuntoa. Lisäksi selvitettiin romanikulttuuriin liittyvien tapojen yhteyttä asumisongelmiin.

Monet asumiseen liittyvät ongelmat olivat romaneilla samankaltaisia kuin valtaväestöllä, kuten maksuhäiriöt ja vuokravelka. Selvityksestä kävi kuitenkin ilmi, että keskeinen haaste romanien asumisessa ovat kulttuuriin liittyvät tekijät, kuten esimerkiksi muuttolupa ja väistämisvelvollisuus. Ne hankaloittavat kuntien mahdollisuuksia tarjota romaneille asuntoja ja asettavat romanit keskenään eriarvoiseen asemaan. Monilla paikkakunnilla romaniyhdyshenkilöt tai romanisukujen edustajat pyrkivät vaikuttamaan asukasvalitsijoihin. Joissain kunnissa heidän kanssaan neuvotellaan edelleen yksittäisten romanien asunnon saannista. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on ohjeistanut kuntia vuonna 2008, että näin ei tule tehdä, koska kyseessä on perustuslain ja asumiseen liittyvän lainsäädännön vastainen käytäntö.

Asumisen yhdenvertaisuutta voidaan selvityksen mukaan edistää lisäämällä romanien tietoa asumisesta ja perusoikeuksista sekä kouluttamalla viranomaisia. Hyviksi käytännöiksi on havaittu esimerkiksi naapuruussovittelut ja asukkaille järjestetyt infotilaisuudet. Selvityksen tuloksia ja siinä esitettyjä hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja käydään läpi EU-rahoitteisessa yhteistyöhankkeessa vuoden 2012 aikana. Sen yhteydessä järjestetään esimerkiksi romanien ja asuntoviranomaisten yhteisiä foorumeita eri puolella maata.

Selvitys tehtiin osana Suomen romanipoliittista ohjelmaa. Tähän liittyvä valtioneuvoston vuoden 2010 lopulla tekemä periaatepäätös romanipolitiikan linjauksiksi edellytti selvityksen tekemistä. Aineisto kerättiin kunnille ja yleishyödyllisille asuntotoimijoille suunnatulla sähköisellä kyselyllä, viranomaisten, järjestöjen edustajien ja romaniväestön haastatteluilla sekä tutkimalla romanien asumiseen liittyviä valituksia ja kanteluita.