maanantai 2. marraskuuta 2015

Verkkouutiset: Perheenyhdistämishakemusten määrä kasvaa tulevina vuosina

Verkkouutiset: Perheenyhdistämishakemusten määrä kasvaa tulevina vuosina 2.11.2015

Maahanmuuttovirasto arvioi perheenyhdistämishakemusten määrän kasvavan ensi vuodesta alkaen, kun nyt maahan tulevat turvapaikanhakijat alkavat saada myönteisiä päätöksiä.

Turvapaikanhakijana Suomeen tulleen henkilön perheenjäsenet voivat hakea oleskelulupia perhesiteen perusteella Suomesta vasta sitten, kun turvapaikanhakija itse on saanut oleskeluluvan Suomeen. Nyt turvapaikkahakemusten käsittelyaikojen on arvioitu pitenevän.

Kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenet ovat olleet pienin ryhmä perhesiteen perusteella haettavissa oleskeluluvissa. Tänä vuonna kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenet ovat jättäneet vajaat 500 oleskelulupahakemusta.

Enemmän oleskelulupia ovat tänä vuonna hakeneet esimerkiksi Suomessa opiskelevien tai työskentelevien ulkomaalaisten perheenjäsenet (4 300) ja Suomen kansalaisten ulkomaalaiset perheenjäsenet (2 200).

Maahanmuuttoviraston mukaan tilanne kuitenkin muuttuu, ja kansainvälistä suojelua saaneiden perheenyhdistämishakemuksista tulee yleisimpiä tulevina vuosina.

Virasto arvioi aiempien kokemusten perusteella, että yhtä myönteistä turvapaikkapäätöstä kohden tehdään keskimäärin kolme perheenyhdistämishakemusta.

Oleskeluluvan voivat pääasiassa saada edellytysten täyttyessä vain Suomessa oleskelevan henkilön ydinperheen jäsenet, eli aikuisen kohdalla puoliso ja alaikäiset lapset ja lapsen kohdalla huoltajat ja alaikäiset sisarukset.

Muille sukulaisille voidaan myöntää oleskelulupa Suomeen vain poikkeustapauksissa.