maanantai 2. toukokuuta 2011

YLE: Suomeen on perusteilla natsipuolue

YLE Uutiset: Suomeen on perusteilla natsipuolue 2.5.2011

Suomeen ollaan perustamasssa kansallissosialistista työväenpuoluetta. Natsitunnuksia käyttävän puolueen oli tarkoitus osallistua jo äskettäisiin eduskuntavaaleihin. Nyt tähtäimessä ovat seuraavat kunnallisvaalit. Järjestön puheenjohtajan mukaan natsiaktiiveja on kymmeniä ympäri maata.

Eduskuntavaalien julisteissa ei vielä nähty hakaristejä. Mutta ehkä jo seuraavissa. Suomen kansallissosialistisen työväenpuolueen parivuotinen taival päästä puoluekelpoiseksi on ollut viranomaisportaissa vaivalloinen.

Puoluekandidaatin alkuperäiset, avoimen rasistiset säännöt ja muun mussa puolueen rinnakkainen saksalainen nimi on muutettu. Nyt säännöt kelpaisivat vaikka marttayhdistykselle.

Silti aatteiden ylivalvojaa, yhdistysrekisteriä, epäilyttää puoleen kansallissosialistinen nimi.

- Asiassa on pyydetty lausuntoja, jotka on saatu. Patentti- ja rekisterihallituksen päätös asiassa on odotettavissa toukokuun aikana, jaostopäällikkö Jyrki Ahdeoja yhdistysrekisteristä sanoo.

Lottajärjestö kiellettiin, natsipuolue sallittaisiin

Lausuntoja on pyydetty muun muassa ulkoministeriöltä, joka tulkitsee Suomen kansainvälisiä sopimuksia. Sodan jälkeen Suomessa kiellettiin rauhansopimuksen mukaisesti fasismi- ja sotilaallisluontoiset järjestöt. Tällä perusteella esimerkiksi Lotta Svärd -järjestö lakkautettiin.

Ulkoministeriö ei löytänyt syytä kieltää kansallissosialistista puoluetta.

- Ei sieltä löytynyt mitään erityistä fasistista luonnetta. Pyrimme katsomaan, miten järjestön toiminta säännöissä on kirjattu, oikeuspäällikkö Päivi Kaukoranta ulkoministeriöstä sanoo.

Erityisesti värillisiä maahanmuuttajia vastaan

Kansallissosialistien puheenjohtajan Pekka Luoman mukaan puolueen aate on "kansa ja isänmaa".

- Kansa on yhtä kuin Suomen alkuperäinen, valkoinen väestö. Kamppailemme maahanmuuttoa, erityisesti värillisiä muuttajia vastaan, puheenjohtaja sanoo.

Natsiaktiiveja on järjestön mukaan muutamia kymmeniä ympäri maan. Puheenjohtaja on satakuntalainen, nelikymppinen työtön, perheellinen mies. Jos lupa tulee, vaaleja varten ryhdytään keräämään 5 000 kannattajaa, jotka puolueen perustamiseksi tarvitaan.

Tunnuksena hakaristi ja johtajana Führer

- Jos joku puolueen johtaja haluaa führeriksi, niin so what? Pekka Luoma sanoo.

Puolue on erityisen tarkka jäsenistöstään. Ulkomaalaistaustaisilla ei ole hakaristin alle asiaa.

- Elleivät he ole suku- tai verisitein Suomen kansalaisia, puolueeseen ei hyväksytä.

Luoma tarkentaa, että suomenruotsalaiset ja saamelaiset täyttävät jäsenkriteerit, mutta romanien kelpoisuuteen hän ei ota kantaa.

Lotat hyväksyttiin takaisin yhdistyselämään vasta perinnejärjestönä. Natsipuolue olisi Suomessa mahdollinen kansainvälisten sopimusten mukaan. Tästä saa kiittää Suomen 90-luvulta alkanutta kansainvälistymistä.

- Yhdistymisoikeus on aika keskeinen ihmisoikeussopimukseen kirjattu oikeus ja ihmisoikeustuomioistuinten käytännöissä on kirjattuna se, että sille voi asettaa hyvin vähän rajoituksia, oikeuspäällikkö Päivi Kaukoranta oikeusministeriöstä sanoo.

_________________________________________

Uusi Suomi: Yle: Suomeen tekeillä natsipuolue – ”värillistä maahanmuuttoa vastaan”

Suomeen ollaan perustamassa natsitunnuksia käyttävää kansallissosialistista työväenpuoluetta. Yle Uutiset kertoo, että puolue tähtää ensi vuoden kuntavaaleihin.

Puoluetta ei vielä ole hyväksytty järjestöksi Patentti- ja rekisterihallituksessa. Alkuperäisiä, avoimen rasistisia sääntöjä on muokattu ja ryhmittymä on luopunut muun muassa sen rinnakkaisesta saksankielisestä nimestä.

Puheenjohtaja Pekka Luoma ei kuitenkaan yritä peitellä ryhmän rasistista luonnetta. Se ei hyväksy jäsenistökseen muita kuin sellaisia henkilöitä, joilla suku- tai verisiteitä Suomeen.

- Kansa on yhtä kuin Suomen alkuperäinen, valkoinen väestö. Kamppailemme maahanmuuttoa, erityisesti värillisiä muuttajia vastaan, puheenjohtaja Luoma sanoo Ylelle.

_______________________________________________


YLE Uutiset: Uutinen suomalaisesta natsipuolueesta leviää Venäjällä

Uutinen kansallissosialistisen puolueen perustamisesta Suomessa herättää kiinnostusta myös venäläisillä uutissivustoilla. YLE Uutisten maanantaina julkaisemaa uutista on siteerannut ainakin uutistoimisto Interfax, jonka uutinen on julkaistu useilla venäjänkielisillä internetin uutissivustoilla.

Interfax kertoo Ylen tietoihin viitaten, että Suomessa on perusteilla kansallissosialistinen työväenpuolue, joka käyttää natsisymboleita ja -ideologiaa. Uutistoimisto mainitsee muun muassa, että puolue oli aikeissa osallistua huhtikuun eduskuntavaaleihin, muttei ehtinyt rekisteröityä ajoissa.

Uutista ovat lainanneet nettisivustoista ainakin gazeta.ru, vz.ru ja juutalainen online-sivusto jewish.ru.

Gazetan uutisessa muistutetaan, että Suomessa perussuomalaiset nousivat kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi eduskuntavaaleissa. Perussuomalaisia luonnehditaan uutisessa kansallismieliseksi puolueeksi.

Natsit herkkä aihe Venäjälle

Venäjälle Neuvostoliiton voitto natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa on edelleen ylpeydenaihe omalle kansallistunteelle.

Viime vuosina kansallismielisyys on saanut nostetta myös Venäjällä. Venäjän media on seurannut tarkasti mahdollisia Venäjä-vastaisia ilmiöitä naapurimaissaan. Tuoreessa muistissa ovat muun muassa Suomen ja Venäjän väliset lasten huoltajuuskiistat sekä Viron pronssisoturipatsaskiista.

Venäjä on virallisesti ilmoittanut puolustavansa tarvittaessa kansalaisiaan myös omien rajojensa ulkopuolella.