perjantai 2. joulukuuta 2011

Ilta-Sanomat: Timo Soini: Rasismin nousu on pelkkää poliittista puhetta

Ilta-Sanomat/STT: Timo Soini: Rasismin nousu on pelkkää poliittista puhetta 2.12.2011

Perussuomalaisten Timo Soini ei ole tavannut kaihtaa ärtymystä herättäviä mielipiteitä eikä tee sitä myöskään presidenttiehdokkaana.
Hän tyrmää karusti julkisen keskustelun mantran, jonka mukaan rasismi on noussut ja ilmapiiri Suomessa kiristynyt. Soinista moiset puheet ovat vain poliittista peliä.

–Rasismin lisääntymisellä tehdään politiikkaa. Tässä on kyse poliittisen tilan hallinnasta, siitä kuka asettaa agendan. Jos puhutaan ilmastonmuutoksesta, vihreät hyötyvät siitä, jos Natosta, vasemmistoliitto hyötyy, jos euron kriisistä, perussuomalaiset hyötyvät. On hyvä puhua näistä kaikista, mutta on muistettava mikä siinä on taustalla. Tämä on politiikkaa, Soini sanoo ja nauraa hänelle tunnusomaista remakkaa nauruaan.

Soini sanoo hermostuvansa harvoin, mutta ärtyneensä tosissaan Helsingin Sanomien gallupista, jonka mukaan perussuomalaisten kannattajat olisivat muita rasistisempia.

–Se oli täydellinen nollatutkimus, sillä puolueiden väliset erot olivat hyvin pieniä. Se oli täydellinen lavastus.


"Kansainvälinen huomio olisi taattu"

Soini on mielipiteitä jakava mies, toisille rasittava populisti, monille politiikan sankari ja totuudentorvi. Hän on ollut yleensä ollut puoluettaan suositumpi, mutta presidenttigallupeissa suosio on jumittanut kymmenen prosentin tuntumassa.

On epäilty, etteivät perussuomalaiset halua menettää ehdotonta johtohahmoaan puoluepolitiikan ulkopuolelle. Onpa kyseenalaistettu sekin, haluaako Soini itse tehtävään.

Soini vakuuttaa, että halu on aitoa. Hän uskoisi olevansa aktiivinen ja paljon kansainvälistä huomiota herättävä presidentti, jota uskallettaisiin myös haastaa.

–Presidenttiä täytyy voida arvostella. Itsekin olen arvostellut Tarja Halosta, vaikkakin aika harvoin, sillä hän on pärjännyt hyvin.

Soini pyrkisi olemaan säännöllisesti yhteydessä valtakunnan muihin päättäjiin kuten Mäntyniemen iltakoulua ehdottanut Sauli Niinistökin.

–En välttämättä sitä iltakouluksi kutsuisi, mutta monenlaista ihmistä ramppaisi linnassa, Mäntyniemessä ja Naantalissa.

"Ruohonen-Lerner nouseva tähti"

Soini uskoo, että puolue pärjäisi ilman häntäkin, vaikka aluksi konseptit voisivat olla sekaisin. Hän ei halua nostaa ketään puolueesta perintöprinssiksi tai -prinsessaksi, mutta katsoo, että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner on nousevia tähtiä.

–Hänet on pistetty moniin hankaliin paikkoihin ja hän pärjää.

Ruohonen-Lerner on nähty usein selittelemässä perussuomalaisten kansanedustajien aiheuttamia kohuja. Soinista kohut eivät ole torpedoineet perussuomalaisten työtä, vaikka ne ovatkin olleet kiusallisia.

Perussuomalaiset ovat näkyneet otsikoissa mutta olleet eduskunnassa kohtalaisen vähän äänessä. Soinista vähäinen puheenvuorojen käyttö johtuu ryhmän kokemattomuudesta.

–On kova laji, että sinusta tulee politiikan ykkössarjalainen. Ei sellaiseksi tule puolen vuoden kansanedustajan kokemuksella, monilta se vaatii kymmenen vuotta, moni ei opi koskaan. Eduskuntasalissa joka sana jää historiaan ja kannattaakin funtsia, mitä sanoo.