torstai 1. marraskuuta 2012

Turun Sanomat: Supon tiedustelutiedot ääriryhmistä kuntien avuksi

Turun Sanomat: Supon tiedustelutiedot ääriryhmistä kuntien avuksi 1.11.2012

Suojelupoliisin tekemät raportit ääriryhmien toimista saattavat tulla osittain julkisiksi. Supo valjastetaan vastaperustetun ääriajattelua kitkevän yhteistyöverkoston avuksi.

Sen on tarkoitus jatkossa tuottaa puolivuosittain raportteja sisäministeriön alaiselle työryhmälle, joka yrittää estää ääriryhmien muuttumista väkivaltaisiksi. Painopiste on nuorissa.

Verkostosta vastaava sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä pitää mahdollisena, että Supon tietoja annetaan myös yleisölle.

– Tiedän, että jos koko tilannekatsaus sellaisenaan julkistettaisiin, se vaikuttaisi sen sisältöön. Toinen puoli tässä on se, että tietoa pitäisi myös jakaa kansalaisyhteiskunnalle. Lähden ainakin ehdottamaan, että katsauksesta annetaan julkinen tiedote, Mankkinen kertoo.

Yhteistyöverkosto välittää saamaansa tietoa eteenpäin suuriin kaupunkeihin perustettavilla alatyöryhmille. Niissä istuu muun muassa poliisin ja nuorisotoimen edustajia. Supon varoitusten perusteella nuorisotyöntekijöiden ja muiden nuorten kanssa työskentelevien on määrä kohdistaa tarmonsa ääriajattelun ennaltaehkäisyyn.

Ääriajattelu voi Mankkisen mukaan tarkoittaa esimerkiksi oikeistoradikalismia, anarkismia tai islamistiseen terrorismiin liittyvää toimintaa.

– Tämä ei sinällään ole terrorismintorjuntaa, hän korostaa.

LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA