maanantai 12. lokakuuta 2009

Aamulehti: Thors suomii maahanmuuttoa kritisoinutta professoria

Aamulehti: Thors suomii maahanmuuttoa kritisoinutta professoria 12.10.2009

Maahanmuutto- ja Eurooppa-ministeri Astrid Thors syyttää viikonlopun Töölöläinen-lehdessä professori Timo Vihavaista kapeakatseisesta maahanmuuttokritiikistä. Vihavainen väitti viime viikolla, että Suomi on rähmällään feminismin ja maahanmuuton edessä samalla tavoin kuin 1970-luvulla oltiin stalinismin edessä.

Thors kirjoittaa, että hänen mielestään professorit ovat tervetulleita ottamaan osaa julkiseen keskusteluun. Hän kuitenkin epäilee, että Venäjän tutkimuksen professori ei ole erityisen tarkasti perehtynyt eri maahanmuuttajaryhmien kotoutumiseen Euroopan maihin.

- Helsingin Sanomien jutun perusteella ei tule ihan vakuuttuneeksi, että kaikki Vihavaisen väitteet perustuisivat todennettavissa oleviin seikkoihin. Professorin arvovaltaa voin käyttää monella tavalla - myös väärin.

Thorsin mielestä Vihavaisen puhe kumpuaa niin sanottujen maahanmuuttokriitikoiden keskustelupalstoilta, joiden kriittisyys liittyy islamiin. Thorsin mielestä keskustelu ei suinkaan ole ollut syvällistä, vaan sitä on käyty stereotypioiden kautta. Monilla kansalaisilla voi olla aivan väärä kuva siitä, millaista maahanmuutto tällä hetkellä on.

- Koen myös henkilökohtaisesti epäonnistuneeni viestinnässä, koska olen yrittänyt käydä monipuolista keskustelua maahanmuuton hyvistä mutta myös vaikeista asioista. Olen yrittänyt aktivoida kansalaisia huomaamaan niin sanotun kunniaväkivallan ongelmat ja olen korostanut, että meillä on laissa aukko, kun maahamme on voitu perustaa puolue, joka on perusarvojemme vastainen, Thors kirjoittaa.