perjantai 9. lokakuuta 2009

Paimion Kunnallislehti: Vastustajat kiivaimmin äänessä vastaanottokeskuksen tiedotustilaisuudessa

Paimion Kunnallislehti: Vastustajat kiivaimmin äänessä vastaanottokeskuksen tiedotustilaisuudessa 9.10.2009

Paimioon avattavan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen yleisöinformaatio keräsi keskiviikkona Hotelli Valtatie 1:een odotetusti runsaan yleisön ja poiki kiivassävyisen kysymysten ryöpyn keskusta valmisteleville.

Ponnekkaimmin äänessä olivat hanketta kiihkeästi vastustavat, joita tilaisuudessa oli keskittynyt erityisesti yhteen pöytäkuntaan.

Valtaosassa yleisön puheenvuoroissa keskusta vastustettiin tai arvosteltiin, eräissä paikoin hyökkäävään sävyyn. Auttamiselle suopeat kansalaispuheenvuorot jäivät vähemmistöön ja kriitikkojen varjoon.

Kaikkiaan tilaisuudesta sai perusteellisen tietopaketin siitä, missä kohtaa asiassa nyt mennään ja mitä Paimioon on hankkeilla. Tilaisuutta vetänyt SPR:n piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen antoi alustuspuheenvuoron Veikko Pyykköselle sisäministeriön maahanmuuttovirastosta. Hän muistutti Suomen sitoutuneen turvan antamiseen muualla kaltoin kohdelluille ja virasto päättää hakijan asemasta.

Vastaanottokeskukseen sijoitetut odottavat päätöstään ja heille turvataan ruoka ja välttämätön sosiaaliturva. Toimeentulotuki on kymmeneksen normaalia alempi keskuksessa. Jos hakija ei saa maassaoloon lupaa, hän joutuu poistumaan.

Osa yleisöstä kimpaantui "kalvosulkeisiin" ja kysyi mitä ja kuka maksaa "kun tätä myllyä pyöritetään". Pyykkönen vastasi, että valtion verovaroista pari miljoonaa per keskus vuodessa.

Kysymykset siirtyivät tenttaukseen, miksi tulijoista suuri osa on nuoria miehiä. SPR:n Paimion osaston vetäjä Timo Häkkinen arveli että ehkä nuori mies selviää muita paremmin.

Puoltaviakin ääniä nousi esiin. Takarivin puhuja totesi ikäväksi jos Paimion asenne on niin nihkeä kuin lehtikirjoittelussa on näkynyt.