maanantai 5. lokakuuta 2009

HS: Johanna Suurpää: Maahanmuuton käsittelyyn suvaitsevaisuutta puolin ja toisin

HS: Johanna Suurpää: Maahanmuuton käsittelyyn suvaitsevaisuutta puolin ja toisin

Norsuradio: Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen toimittaja Esa Mäkinen ja professori Timo Vihavainen keskustelevat maahanmuuton ongelmista ja länsimaiden tuhosta. (mp3)

Minna Sirnön blogi: Uskonto = ihmiset, jotka toimivat uskonnon nimissä?

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää katsoo, että maahanmuutosta pitää voida käydä avointa keskustelua, jossa suvaitaan erilaisia näkemyksiä puolin ja toisin.

"On selvää, että kotouttamisessa on ongelmia, eikä se palvele kenenkään intressejä, jos niitä ei tuoda esiin. Raja menee lainsäädännössä siinä, että keskustelu ei saa olla leimaavaa. Niiden ihmisten, joilla on jo valmiiksi vaikeaa, tilanne ei saa mennä vielä vaikeammaksi", Suurpää sanoo.

Suurpää kommentoi Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavaisen maahanmuutosta esittämiä Helsingin Sanomien pyynnöstä. HS pyysi kommentteja neljältä maahanmuuttokeskustelussa profiloituneelta vaikuttajalta.

Vihavaisen mukaan maahanmuutto on Suomessa aiheena tabu ja siitä puhuminen johtaa helposti puhujan leimaamiseen. Vihavainen moittii etenkin älymystöä vaikenemisesta aiheen edessä.

Kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho (perus/sit) on Vihavaisen kanssa samoilla linjoilla.

"Akateemisen 'älymystön' ja median taipumus loikata yksiäänisenä laumana kunkin aikakauden fanaattisten aatteiden, kuten stalinismin, feminismin tai monikulttuurismin, kelkkaan, on tärkeä ja varsin vähän käsitelty aihe. Jälkimmäinen on ymmärrettävää, koska sen käsittely tietysti viran puolesta kuuluisi juuri 'älymystölle' ja medialle", Halla-aho sanoo.

Kansanedustaja Minna Sirnö (vas) puolestaan kysyy, millä nimellä Vihavainen kutsuu "valikoivaa humanismiansa, jossa maahanmuuttajat valikoidaan heidän hyötynsä mukaan?"

"Historiassa on huonoja kokemuksia siitä, kun ihmisen arvo on mitattu uskonnon tai sukupuolen mukaan. Se ei kuulu humanistiseen yhteiskuntaan. Vihavainen kritisoi sitä, että meille tulee kielitaidottomia ihmisiä, mutta hän ei arvostele sitä, että yhteiskuntamme ei nyt tarjoa heille riittävästi kielikoulutusta", Sirnö sanoo.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen mielestä yksi luenta islamista voi olla oikeutetusti se, että se on aggressiivinen uskonto.

"Mutta samanlaisen luennan voi tehdä yhtä lailla kristinuskosta. Eriskummallinen on myös Vihavaisen väite, että Suomessa elettäisiin yhä enemmän islamismin ehdoilla – en löydä siihen todisteita", Teivainen huomauttaa.

Professori Vihavaisen haastattelu sunnuntain Helsingin Sanomissa on poikinut vilkkaan mielipidevyöryn niin lehdissä kuin verkon keskustelupalstoilla. Saamaansa palautetta hän kuvaa 90-prosenttisesti myönteiseksi.


Lisää aiheesta tiistain Helsingin Sanomissa. Professori Timo Vihavainen vieraana Radio Helsingin Norsuradiossa tiistaina kello 12 alkaen.