sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Kansan Uutiset: Tietoisen riskin maahanmuuttopolitiikkaa

Kansan Uutiset: Tietoisen riskin maahanmuuttopolitiikkaa 14.3.2010

Merja Kyllösen mielestä hallitus ottaa tietoisen riskin, kun se antaa harmaan talouden velloa ja aiheuttaa muukalaisvihaa.

Vasemmistoliiton vuosi sitten perustetun maahanmuuttotyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Merja Kyllönen vastaa perjantaina 12.3. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä muutamaan usein kuultuun maahanmuuttoon liittyvään väitteeseen ja kysymykseen.

Ulkomaalaiset vievät työpaikkamme.

Tätä väitettä ihmettelen, koska suurin osa turvapaikanhakijoista on työttömänä. Monella turvapaikanhakijan status jo estää työn hakemisen. Lisäksi maahanmuuttajat yleensä työllistyvät töihin, joihin on pitkään haettu tekijöitä. Koulutettujen maahanmuuttajien on vaikea saada koulutustaan vastaavaa työtä jo kielitaitovaatimusten vuoksi.

Tässäkin kannattaa muistaa, että perustuslaki suo ulkomaalaisella mahdollisuuden työskennellä Suomessa ja EU:ssa saa liikkua vapaasti.

Sen sijaan sitä pitää pohtia, onko maamme valvontakoneisto ajan tasalla eli pystytäänkö turvaamaan, että Suomeen ei muodostu laajoja halvan työvoiman markkinoita. Nyt niitä jo näkyy rakennus-, metalli- ja kuljetusalalla.

Tuleekin ihmetelleeksi, kenellä on intressi pitää yllä harmaata taloutta. Ilmeisesti maan hallituksella, joka ei laita järjestelmää kuosiin, vaikka ongelmat ovat olleet pitkään tiedossa. Sen sijaan hallitus ottaa tietoisen riskin, että muukalaisviha lisääntyy, kun koetaan, että ulkomainen halpatyövoima vie työpaikat.