lauantai 6. maaliskuuta 2010

Turkulainen: Netin viharikoksiin kovempaa linjaa

Turkulainen: Netin viharikoksiin kovempaa linjaa 6.3.2010

Rasististen rikosten määrä on Suomessa kasvanut tasaisesti. Oikeusministeriö ehdottaakin nyt mietinnössään, että rikoslakiin lisättäisiin törkeää kiihottamista kansainryhmää vastaan koskeva tunnusmerkistö. Myös netissä tapahtuvaan rasismiin ja kiihottamiseen puututtaisiin ankarammin.

Esitys saa kiitosta Siirtolaisuusinstituutin johtajalta Ismo Söderlingiltä.

– Rasismi tulee vilkastumaan netin kautta jatkossakin, joten varautuminen siihen on tarpeellista. Julkinen vihanpito todennäköisesti vaimenee, jos siihen otetaan kova kanta. Toteutuessaan esitys antaa viranomaisille varmasti lisää keinoja viedä asiaa eteenpäin, Söderling muotoilee.

Samaa mieltä on pakolaisen oikeudesta perheenyhdistämiseen kansainvälisessä oikeudessa väitöskirjaa valmisteleva tutkija Sari Sirva.

– Esitys on tärkeä, koska netti on foorumi, mitä pitää valvoa. Jos siellä voi kirjoittaa vapaasti, se lisää vähemmistöjen turvattomuutta. Kirjoittelu voi myös järkyttää maahanmuuttajien lapsia.

Myös turkulainen valtuutettu Roda Hassan (vihr.) pitää mietinnön sisältöä hyvänä. Lainmuutos veisi rasisminvastaista viestiä oikealla tavalla eteenpäin.

– Se vähentää leimaamista ja osoittaa kantaväestölle, että heillä on väärää tietoa, Hassan toteaa.

Oikeusministeriön mietinnössä esitetään myös selvennystä säännökseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Rikoksen vaikuttimina mainittaisiin erityisesti elämänkatsomus, sukupuolinen suuntautuneisuus ja vammaisuus. Sirva pitää selvennystä tärkeänä.

– Se on ilman muuta tärkeä, sillä muuten voisi tulla sellainen käsitys, että se koskee vain maahanmuuttajia.

Mietintö tärkeä avaus

Netin valvominen on joka tapauksessa vaikeaa. Hassanin mukaan esimerkiksi nuorten on vaikea tietää, ylittääkö nettikirjoittelu törkeän rikoksen rajat. Hän kuitenkin katsoo, että jos ihminen kykenee tuottamaan rasistista sisältöä nettiin, on hän myös siitä vastuullinen.

Myös Söderling muistuttaa, että nettiä ei pystytä täysin hallitsemaan. Hän vertaa rasismia pedofiliaan. Alan ihmiset löytävät aina uusia väyliä netin sisällä, jossa he voivat perustaa näennäisiä ryhmiä ja keskustella.

Ministeriön mietintöä pidetään kuitenkin tärkeänä avauksena taistelussa rasismia vastaan. Lisäpontta mietintö on viime aikoina saanut kohua herättäneen palautus.org-sivuston kautta. Sivustolla maan eturivin poliitikoille maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia myöden jaetaan tappokehotuksia.

– Nyt ollaan julkisen nettivihanpidon alkuvaiheissa. On hyvä, että Astrid Thors on ottanut siihen kantaa ja lähtenyt rohkeasti viemään asiaa eteenpäin, Söderling toteaa.

Myös Sirva muistuttaa vihasivustojen vakavuudesta, sillä ne herättävät kohteissa pelkoa ja pahimmassa tapauksessa kirjoittelut voivat johtaa tekoihin. Niinpä mietinnössä esitetty neljän vuoden maksimirangaistus esimerkiksi houkuttelusta terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn tappoon ei tunnu hänestä kohtuuttomalta.

– Vakavuudeltaan rikos on sitä luokkaa, että se tuntuu järkevältä. Pahimmissa tapauksissa se voisi olla korkeampikin.

Fakta:

Oikeusministeriön työryhmä esittää mietinnössään, että rikoslaissa pelkkä nettilinkin tarjoaminen rasistisille sivuille tulkittaisiin kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan.

Törkeäksi kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan voitaisiin katsoa esimerkiksi yllyttäminen joukkotuhontaan tai terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn tappoon. Tällaisesta rikoksesta voisi saada neljä vuotta vankeutta, kun nykyään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voi saada korkeintaan kahden vuoden tuomion.

Esityksessä rasismin lisäksi tuomiota voisi koventaa uhrin sukupuoliseen suuntautumiseen, vammaisuuteen, uskontoon tai elämänkatsomukseen liittyvät vaikuttimet.

Esityksen mukaan myös yhteisö voisi joutua vastuuseen rasistisesta rikoksesta, kuten kiihottamisesta tai syrjinnästä.

Työryhmän esittämät uudistukset on tarkoitus saada voimaan ensi vuoden kevääseen mennessä. Uudistuksilla Suomen lainsäädäntö saataisiin vastaamaan EU:ssa tehtyjä ratkaisuja.

Kuvateksti:
Oikeusministeriön mietintö tietäisi toteutuessaan sitä, että nettilinkkien levittämisestä rasistisille sivustoille tulisi rangaistava teko.