tiistai 16. maaliskuuta 2010

YLE: Nuorten videot taistelevat rasismia vastaan

YLE Pohjanmaa: Nuorten videot taistelevat rasismia vastaan 16.3.2010

Vaasassa seiskaluokkalaiset ovat käyneet taistoon rasismia vastaan videon keinoin. Neljän yläkoulun yhteinen projekti tuotti tänä vuonna kaikkiaan seitsemäntoista nuorten itse tekemää videota.

Vaasan monikulttuurisuuden vuoksi projektin teemana on juuri rasisminvastaisuus. Projekti aloitettiin Vöyrinkaupungin koululla jo seitsemän vuotta sitten, ja sen jälkeen se on laajentunut kaksikieliseksi ja mukana on kaikkiaan neljä koulua: Vöyrinkaupunki, Variska, Merenkurkun koulu ja Vasa Övningsskola.

Merenkurkun koulun 7C-luokkalaiset tekivät tänä vuonna videon "Onko lapsellasi todellisia ystäviä?" Siinä tyttö ja poika miettivät ulkopuolisuuttaan ja löytävät lopulta ystävän toisistaan. Videon tekoon lähdettiin innokkaasti, eikä myöskään rasismia suvaita.

- Ihan ensin pitää katsoa omaa naamaa, eka sä muutat itseesi, katsot peiliin, sitten vasta on muut vuorossa, toteaa 7C-luokkalainen Urim Kavaja.

Yläkoulujen lisäksi projektissa on ollut mukana ohjaajia Vaasan taideakatemiasta ja teatteri Rampista, ja kuvauksen ja leikkauksen hoitivat Vaasan ammattiopiston media-assistenttiopiskelijat.