Husein Muhammed: Nykyinen hallitus ei ole "lepsu" pakolaispolitiikassa 8.9.2010
Kansanedustaja Kari Rajamäki (sd) kritisoi nykyisen hallituksen "lepsua" pakolaispolitiikkaa ja kehuu omaa kaukonäköisyyttään (Helsingin Sanomien Mielipide-sivut 6. 9.2010). Rajamäki vastasi sisäministerinä maahanmuuttoasioista huhtikuusta 2003 huhtikuuhun 2007.
Rajamäki väittää, että hänen sisäministeriaikanaan turvapaikanhakijoiden määrä oli noin 1 500 vuodessa, kun taas nykyisen hallituksen aikana määrä on noussut 6 000 hakijaan.
Rajamäen ministerikaudella turvapaikanhakijoiden määrä oli seuraava: vuonna 2003: 3 221, 2004: 3 861, 2005: 3 574 ja 2006: 2 324. Vuonna 2007 hakijoita oli tosiaan vain 1 505, mutta silloin Kari Rajamäki oli ministerinä ainoastaan vuoden ensimmäiset neljä kuukautta.
Nykyisen hallituksen aikana hakijamäärät ovat olleet seuraavat: Vuonna 2007 hakijoita oli 1 505 ja vuonna 2008 heitä tuli 4 035. Vuonna 2009 hakijoiden määrä oli ennätykselliset 6 000 hakijaa.
Määrään vaikutti muun muassa Somalian heikentynyt turvallisuustilanne sekä EU-maa Bulgarian kansalaisten turvapaikkahakemukset. Tämän vuoden heinäkuun loppuun mennessä on tullut 2 371 turvapaikanhakijaa, mikä on 921 vähemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan.
On mielenkiintoista, että Rajamäki luettelee mitä kaikkea hän on ministerinä ollessaan puhunut, mutta vaikenee siitä, mitä hän on ministerinä tehnyt.
Maahanmuuttoa sääntelevä nykyinen ulkomaalaislakimme valmisteltiin ja vietiin läpi juuri Rajamäen aikana hänen alaisuudessaan. Nykyinen hallitus ei ole tehnyt siihen mitään merkittäviä muutoksia.
Rajamäki tunnetaan julkisuudessa tiukan pakolaispolitiikan kannattajana. Hän onkin muun muassa kutsunut vainoa ja sotaa pakenevia pakolaisia turvapaikkashoppailijoiksi.
Nykyistä maahanmuuttoministeriä Astrid Thorsia (r) taas pidetään "leväperäisen" maahanmuuttopolitiikan kannattajana.
Thors esiintyikin virkakautensa alussa humaanin pakolaispolitiikan kannattajana. Ennen kuin hän ehti saada mitään muutoksia aikaiseksi, hän kuitenkin käänsi kelkkansa ja ryhtyi tiukentamaan pakolaispolitiikkaa.
Muun muassa elokuun alussa voimaan tulleilla lainmuutoksilla vaikeutettiin pakolaisten perheenyhdistämistä, rajoitettiin turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeutta ja vähennettiin heidän toimeentulotukeaan.
Viime ja tänä vuonna on Thorsin aikana tehty satoja käännytyspäätöksiä erittäin levottomiin maihin kuten Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan. Rajamäen aikana näihin maihin ei käännytetty turvapaikanhakijoita.