maanantai 6. syyskuuta 2010

Kaleva: Romaniongelma kuuluu kaikille

Kaleva, pääkirjoitus: Romaniongelma kuuluu kaikille 6.9.2010

Kesälomalta palaavat europarlamentaarikot pääsevät heti tositoimiin, kun he joutuvat ottamaan kantaa Ranskan päätökseen karkottaa Romanian romanit.

Euroopan parlamentti kokoontuu tänään maanantaina ensimmäiseen istuntoonsa kesälomien jälkeen. Parlamentaarikot pääsevät heti kiinni kuumaan kysymykseen: romaniongelmaan.

Romanien tilanne kärjistyi kesän aikana Ranskan alettua häätää toisesta EU-maasta, Romaniasta tulleita romaneita takaisin lähtömaahansa. Ranskan toimet ovat ristiriidassa parin EU:n tärkeimpiin periaatteisiin kuuluvan oikeuden eli vapaan liikkumisoikeuden ja ihmisten yhdenvertaisuuden kanssa.

Myös Suomessa, etenkin Helsingissä, muualta tulleet romanit ovat joutuneet osan valtaväestöä tulilinjalle. On noussut esille vaatimus kerjäämisen kieltämisestä lainsäädäntöteitse. Ihmisoikeusaktivistit ovat kuitenkin huomauttaneet, että kerjäämisen kriminalisointi merkitsisi samaa kuin köyhyyden kriminalisointi.

Muutama sata vuotta sitten Eurooppaan rantautuneet romanit ovat koko täälläoloajan joutuneet kokemaan syrjintää. Missään maassa romanien asiat eivät ole hyvällä tolalla. Ei edes Suomessa, vaikka mielellämme esiinnymme romanipolitiikan mallimaana.

Kaikki on tietysti suhteellista. Verrattuna vaikkapa Romanian tai Bulgarian romaneihin heidän suomalaiset heimoveljensä ja -sisarensa voivat hyvin. Mutta suomalaisromanien asema verrattuna täällä asuvan valtaväestöön on surkea.

Romanien työttömyys on korkea ja elintaso alhainen. Moni nuori lopettaa koulunsa kesken jopa saamatta peruskoulun päättötodistusta.

Perin harvassa ovat akateemiset romanit. Arkisessa elämässä romanit kohtaavat syrjintää: ravintoloiden ovet eivät aukene heille, ja kaupassa vartijat seuraavat heitä kuin hai laivaa. Syrjäytyneenä liian moni ajautuu rikosten teille.

Vastuu romaneista on ensisijaisesti kullakin maalla, jonka alueella heitä asuu. Jälkiviisaasti voidaan ihmetellä, miksi EU ei vaatinut uusilta jäsenmailtaan tiukempia toimia romanien aseman parantamiseksi ennen kuin maat hyväksyttiin EU:hun. Tosin on melko varmaa, että vaikka tällaisia toimia olisi vaadittu, romanien asema tuskin olisi tuntuvasti parantunut.