maanantai 6. syyskuuta 2010

YLE: Arto Satonen: Ministeri Thors reagoi liian hitaasti

YLE Tampere: Arto Satonen: Ministeri Thors reagoi liian hitaasti 6.9.2010

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolueen maahanmuuttopoliittisen työryhmän puheenjohtaja Arto Satonen moittii maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin toimenpiteitä maahanmuuton ongelmissa liian hitaiksi. Satosen mielestä ongelmia olisi vähemmän, jos Thors olisi reagoinut ripeämmin.

- Kun on huomattu selkeitä porsaanreikiä, niitä ei ole tukittu tarpeeksi nopeasti. Se on aiheuttanut yleistä epäluottamusta politiikkaa kohtaan. Jos olisi reagoitu nopeammin, ongelmat eivät olisi nyt tällä tasolla, Satonen kovistelee Thorsia.

YLE Tampereen aamukahvivieraana ollut Arto Satonen laskee perussuomalaisten nousun protestiliikkeeksi, joka on saanut vauhtinsa liian hitaasta reagoinnista, kun turvapaikanhakijoiden määrä nousi muutama vuosi sitten voimakkaasti.

- Asiat nousivat vastaan arkielämässä ja silloin olisi tarvittu nopeampaa reagointia. Kun sitä ei tullut ja lakeja ei muutettu, kuten ihmiset olisivat kokeneet oikeudenmukaiseksi, se on antanut potentiaalia tällaisille protestiliikkeille.

Sittemmin lakeja on saatu Satosen säädettyä parempaan suuntaan, mutta seuraavaksi viilaamista vaativat perheenyhdistämissäännökset.

- Turvapaikanhakijoiden määrä on kääntynyt jo selvään laskuun, mutta perheenyhdistämissäännökset eivät ole ajan tasalla. Mielestäni siellä pitäisi olla toimeentulo- ja asumisvaatimus ennen kuin on oikeus perheenyhdistämiseen lukuun ottamatta kansainvälisen pakolaisstatuksen omaavia.

Satonen kantaa huolta, että maahanmuuttokriittinen ilmapiiri heijastuu negatiivisena asenteena heitä kohtaan, jotka hoitavat velvollisuutensa moitteetta.