Lauri Lyly: Jyrkkä ei kaksille työmarkkinoille 6.10.2010
Maahanmuuttokriittiset asenteet, jopa rasismi, saavat aina silloin tällöin runsaastikin tilaa julkisessa keskustelussa. SAK:n mielestä on päivän selvää, että solidaarisuuden ja yhdenvertaisen kohtelun pitää ulottua kaikkiin maassamme oleskeleviin ihmisiin.
Suomi on sitoutunut työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen EU:n alueella. Tämä merkitsee sitä, että ulkomailta voi tulla Suomeen töihin samalla tavalla kun suomalaisilla on oikeus mennä töihin muualle. Eniten Suomeen tullaan perhesyistä tai suoraan töihin, vain pieni osa maahanmuuttajista on turvanpaikanhakijoita ja pakolaisia. Lisäksi maahan tulee erityisesti Euroopasta runsaasti työntekijöitä myös tilapäisesti sekä vuokratyöntekijöinä että lähetettyinä työntekijöinä.
SAK ei vastusta työvoiman maahanmuuttoa. Olemme kuitenkin huolissamme kaksista työmarkkinoista, jotka ovat syntyneet niiden työnantajien toiminnasta, jotka eivät noudata suomalaista lainsäädäntöä ja sopimuksia. Sosiaalinen polkumyynti, työehtojen rikkominen, palkkasyrjintä ja jopa ihmiskauppa on saatava aisoihin. Aivan liian usein ulkomaalainen työntekijä saa heikompaa palkkaa kuin suomalainen.
Tärkeintä on saada ulkomaalaisen työvoiman valvonta kuntoon ja varmistaa näin kaikille Suomessa työskenteleville Suomen työehtosopimusten mukainen palkka ja työehdot. Käännetty arvonlisävero on hyvä askel parempaan suuntaan, mutta se ei kuitenkaan riitä.
Työnantajien vastuuta on lisättävä siitä, että kaikki menee lakien ja sopimusten mukaan. Täällä olevan työvoiman tilaajan tai vuokraajan on viimekädessä vastattava palkoista, eläkkeistä ja sosiaaliturvamaksuista. Myös työsuojeluviranomaisten toiminta on turvattava. Lisäksi ammattiliitoille on säädettävä kanneoikeus.
Näin toimimalla maan hallitus turvaisi paremmin ulkomaalaisten ja suomalaisten työntekijöiden yhdenvertaiset oikeudet. Väärinkäytösten yleistyminen kun ei vie pelkästään säädyllisiä työpaikkoja, vaan heikentää yleisemminkin palkka- ja muita työehtoja. Samalla hallitus edesauttaisi niiden rehellisten yrittäjien toimintaa, jotka pyrkivät noudattamaan suomalaisia työehtoja, mutta eivät pärjää epäreilussa kilpailussa.
Myös maassa vakituisesti asuvien maahanmuuttajien kotoutumiseen pitää panostaa nykyistä enemmän. Kaikkien maahanmuuttajien olisi saatava tukea, erityisesti kieli- ja täydennyskoulutukseen. Maahanmuuttajat ja tänne tullut tilapäinen työvoima tarvitsevat enemmän tietoa työntekijöiden oikeuksista ja velvollisuuksista työmarkkinoilla ja suomalaisesta yhteiskunnasta.
Hallituksen on huolehdittava paremmin siitä, että täällä jo olevat maahanmuuttajat työllistyvät ja siitä, että heidät palkataan osaamistaan vastaaviin ammatteihin. SAK kannustaa maahanmuuttajia myös liittymään ammattiliittoihin ja osallistumaan työelämän kehittämiseen kaikille oikeudenmukaiseen suuntaan.
- Lauri Lyly, SAK:n puheenjohtaja