Svenska YLE: Nya integreringsmetoder testas i Raseborg 6.5.2011
I dagarna har integrationsprojektet "Delaktig i Finland" kört igång i Raseborg. Pilotprojektet i Raseborg är ett av 10 i hela Finland som kommer testa nya metoder för att få invandrare ut i arbetslivet.
Enligt Raseborgs invandrarkoordinator Börje Mattsson, kommer projektet lägligt.
- Vi har redan i flera år kunnat se att det finns luckor i integrationen av invandrare som vi inte kunnat klara av på grund av för lite resurser. Projektet ger oss nu en chans att fylla de här luckorna, menar han.
Projektet i ett nötskal
Mattson anser att man i Västnyland är bra på grundbemötandet av invandrarna, man träffar dem och vet var de finns. Man kan skola dem i språk och in i samhället, men att det är typiskt att det stannar oftast där.
Det är här det nya projektet kommer in i bilden.
- Vi ska hitta dem och hjälpa dem vidare, berättar Mattsson.
Det ska man göra genom att kartlägga och söka arbetsgivare som har intresse och behov av invandrararbetskraft. Sedan ska man hitta lämpliga invandrare som passar till jobben. Slutligen ska man hitta en handledare, oftast från arbetsplatsen, som kan vara en stödperson på arbetet och se till att allting funkar om det blir konflikter. Eftersom projektet också inbegripa kurser för invandrarna, arbetsgivarna samt handledarna måste man också hitta en skola som kan ge de här kurserna.
Ingen brist på intresse
Någon brist på intresserade arbetsplatser och arbetsgivare finns det inte. Enligt Mattsson finns det många som vet de att inom några år i behov av arbetskraft. Det ligger även i deras intresse att utveckla arbetsplatsen till en mera mångkulturell arbetsplats.
Inverkan på lagstiftningen
Om projektet lyckas väl kan det ha inverkan på lagstiftningen. - Vi skapar ett sätt, en modell som kan användas av oss och även av andra kommuner. Idén med projektet att skapa modeller som kan användas överallt och till och med bli lagstiftning, konstaterar Mattson.