Turun Sanomat: Kanadalaistutkija varoittaa Ruotsin mallista maahanmuutossa 17.5.2011
Suomen pitää ajaa omaa etuaan maahanmuuttopolitiikassaan, kehottaa kanadalainen imigraatiotutkija Howard Duncan. Humanitaaristen arvojen sijaan pitäisi painottaa taloudellista hyötyä, kuten Kanadassa tehdään.
Turussa tänään puhuvan Duncanin mukaan Ruotsi on malliesimerkki epäonnistuneen politiikan maasta. Siellä maahanmuuttoasioita ohjaa moraalinen auttamisenhalu, joka johtaa helposti ongelmiin. Duncanin mukaan Ruotsi ylisuojelee tulijoita, eivätkä nämä sopeudu työelämään tai kulttuuriin.
– Jos Suomi omaksuu tällaisen moraalisen kannan, on vaarana, että tavallinen veronmaksaja etääntyy eikä koe maahanmuuttopolitiikkaa omakseen, Duncan luonnehtii.
LUE LISÄÄ KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA
_______________________________________
Kanadalaistutkija varoittaa Ruotsin maahanmuuttomallista
Ministeriö myöntää Suomen maahanmuuton ongelmat
Maahanmuuttopolitiikka on raakaa peliä, jossa moraalisilla päämäärillä ei ole sijaa. Kanadalaisen maahanmuuttotukija Howard Duncanin mukaan humanitaarisin perustein ohjattava maahanmuuttopolitiikka johtaa vaarallisille teille.
- Esimerkiksi Ruotsi on ottanut omassa politiikassaan korkean moraalisen kannan ja se on asettanut yhteiskunnalle suuren riskin, Duncan linjaa viitaten maahanmuuttajaväestön aiheuttamiin ongelmiin.
- Jos Suomi omaksuu tällaisen moraalisen kannan, on vaarana, että tavallinen veronmaksaja etääntyy eikä koe maahanmuuttopolitiikkaa omakseen.
Tohtori Duncan työskentelee Länsi-Ontarion yliopistossa Kanadassa. Hän osallistuu tänään keskiviikkona sisäministeriön järjestämään maahanmuuttoseminaariin Turussa. Duncan esittelee kanadalaista maahanmuuttomallia, josta toivotaan löytyvän mausteita myös Suomen tulevaan maahanmuuttostrategiaan.
Duncan myöntää suoraan, että Kanada haalii ulkomaalaisia osaajia, joista on taloudellista hyötyä.
- Kanadassa toimii aktiivinen maahanmuutto-ohjelma, jonka tehtävä on piristää taloutta. Me haluamme rikastua maahanmuuttajien avulla, filosofian tohtori tunnustaa.
Kanada pisteyttää pakolaisia lukuun ottamatta kaikki maahan pyrkivät ulkomaalaiset. Vain koulutetut ja kielitaitoiset hyväksytään.
Duncan huomauttaa, että Kanada ottaa maahanmuuttajia myös humanitaarisin perustein. Asukaslukuun suhteutettuna maa onkin yksi maailman suurimmista pakolaisten asuttajista.
Viime vuonna Kanada vastaanotti noin 280 000 maahanmuuttajaa ja lisäksi parisataatuhatta pakolaista.
Suomella paljon opeteltavaa
Sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljasen mukaan halukkaiden maahanmuuttajien virrassa piilee ero Suomen ja Kanadan välillä. Suomella ei yksinkertaisesti ole yhtä paljon valinnanvaraa tulijoiden suhteen.
- Eihän meillä ole sellaisia määriä tulijoita. Näillä määrillä olen itse epäileväinen Kanadan mallin suhteen, Viljanen arvioi.
Hänen mukaansa Suomella on kuitenkin paljon opittavaa.
- Ei ole hyvä, että korkeasti koulutetutkin maahanmuuttajat tekevät meillä matalan koulutuksen töitä.
Duncanin mukaan Kanadassa on panostettu kotouttamisohjelmiin. Viljanen myöntää, että vastaavassa Suomi on vielä hakoteillä.
- Pitäisi pitää mielessä iso kuva. Vain kymmenen prosenttia tulijoista on turvapaikanhakijoita. 90 prosenttia tulee muilla perusteilla ja näiltä meillä puuttuu tukiverkko.
Viljanen kertoo, että esimerkiksi työssäkäyvä maahanmuuttaja ei pääse valtion kustantamille kielikurssille. Se vaikeuttaa sopeutumista.
Tulevalta hallitukselta ministeriössä odotetaankin selkeää maahanmuuttostrategiaa.
- Olemme virkamiespuolella toivoneet, että uusi hallitus tekisi jo hallitusohjelmaan selkeät linjat, Viljanen linjaa.