YLE Uutiset: Turvapaikanhakijoille halutaan henkilökortti 17.5.2011
Sisäasiainministeriö asettaa työryhmän suunnittelemaan henkilöllisyyden osoittavaa asiakirjaa turvapaikanhakijoille. Maahanmuuttoviraston arvion mukaan jopa 80 prosentilla turvapaikanhakijoista ei ole esittää minkäänlaista henkilöllisyys- tai matkustusasiakirjaa maahan tullessaan.
Turvapaikanhakijoille voidaan myöntää väliaikainen työnteko-oikeus, mutta he eivät voi henkilötunnuksen puuttuessa esimerkiksi avata pankkitiliä. Työnteko-oikeus on voimassa siihen asti, kun turvapaikkahakemus on ratkaistu. Siihen voi mennä vuosia.
Vuokratyövoimaa pääasiassa rakennusalalle välittävän Horn Afrik työvoimapalvelu Oy;n toimitusjohtaja Abdi Abdulle Osman pitää nykyistä käytäntöä kestämättömänä. Paitsi, että työnantaja itse on velvollinen valvomaan, että työnteko-oikeus on edelleen voimassa, palkka joudutaan usein maksamaan turvapaikanhakijan tuttavien tilille. Osman uskookin, että järjestelmä on omiaan lisäämään esimerkiksi harmaan työvoiman käyttöä.
- Minulla on parhaimmillaan sata työntekijää, maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita. En voi sanoa, että tilipäivänä tavataan torilla ja jaetaan käteisellä rahaa. Se on mahdotonta, Osman sanoo Ajankohtaisessa kakkosessa.
Kaksi Horn Afrik työvoimapalvelu Oy:ssä työskentelevää miestä on juuri saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukselleen työskenneltyään Suomessa jo pidempään. Työnteko-oikeus päättyy siihen paikkaan.
- Ihmettelen, kun annetaan työlupa, ihminen maksaa veroja ja eläkemaksuja pari-kolme vuotta ja sitten karkotetaan maasta. Samaan aikaan kaikkialla puhutaan, että Suomessa tarvitaan maahanmuuttajia töihin, Osman sanoo.
Sisäasianministeriön ylijohtaja Pentti Visanen painottaa, ettei ulkomaalaislain nojalla myönnettävä työnteko-oikeus ole varsinainen työlupa, vaan tarkoitettu väliaikaiseksi. Sillä on haluttu mahdollistaa turvapaikanhakijalle ansiotyö odotusajaksi.
- Meillä on jo olemassa nykyisen hallituksen toimenpideohjelma, jotta Suomeen voitaisiin houkutella ulkomaista työvoimaa. Turvapaikan hakija on eri asia, hän ei ole tullut Suomeen työntekoa varten vaan sitä varten, että hän saisi suojaa kotimaassaan tapahtuvaa vainoa vastaa, Visanen perustelee.