Helsingin Sanomat/STT: Supo ei usko Suomen enää välttyvän terrorismin uhalta 18.10.2011
Suomi on pelastunut terrorismilta onnen ja syrjäisen sijainnin ansiosta. Täällä joukkosurmiin on syyllistynyt yksittäinen koulupoika, ei kotimainen tai ulkomainen ääriliike.
Tiistaina julkaistu Suomi, terrorismi, Supo -kirja (WSOY) lähtee liikkeelle 1900-luvun alkupuoliskon poliittisesta väkivallasta ja etenee nykypäivän uhkakuviin. Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan terrorismin uhkalta ei säästy enää kylmän pohjolan peränurkkakaan.
"Meillä on ensimmäinen esitutkinta käynnissä ja tämä ilmiö työllistää jatkossa vielä enemmän."
Suomessa käynnissä oleva tutkinta liittyy terrorismin rahoittamiseen todennäköisesti Somaliassa.
Supon apulaispäällikön Petri Knapen mukaan taustalla on ääri-islamilaisen toiminnan hivuttautuminen pikku hiljaa kohti pohjolaa.
"Viime aikoina tähän on vaikuttanut etenkin Muhammed-pilakuvat. Niitä on käytetty motivoimaan toimintaa."
Edelleenkin niitä käytetään syinä, vaikka kuvien julkaisemisesta on jo vuosia.
Terrorismi-kirjassa käydään läpi myös kotimaisten ääriliikkeiden toimintaa. Tutkija Thomas Jokinen nostaa esiin monia syitä, miksi liikkeet ovat jääneet vaarattomiksi sotien jälkeen.
"Keskeisin syy on, että täällä on pienet piirit ja ne pienenevät entisestään, kun lähdetään laittomuuksien tielle. Esimerkiksi skinheadien tapauksessa kyse oli kaveriporukasta, mutta kun he alkoivat saada negatiivista julkisuutta, rupesi porukkaa putoamaan pois."
Jokisen mukaan sama pätee muihinkin suomalaisiin ääriliikkeisiin. Laittomat teot tarkoittavat usein sitä, että ihmisen on valittava esimerkiksi perheensä ja järjestön välillä, ja monelle perhesiteet ovat tärkeämmät. Yleinen mielipidekään ei suosi ääritekoja.
Suomessa on huolestuttu netin vihapuheesta ja poliittisen keskustelun kärjistymisestä. Jokisen mielestä on kuitenkin hyvä, että näillekin mielipiteille on jokin purkautumistie.
"Meidät on säästänyt kaikkein väkivaltaisimmilta ääriliikkeiltä se, että liikkeillä on ollut aina joku kanava vaikuttaa laillisesti. Jos lailliset keinot kielletään, harppaus väkivallan käyttöön pienenee."
Jokisen mielestä pahin virhe olisikin alkaa kieltää keskustelupalstoja. Pahimmillaan kynnys siirtyä kielletyistä sanoista väkivallantekoihin voisi alentua. Samoilla linjoilla on Supon Knape.
"Poliittisen väkivallan ja radikalisoitumisen ehkäisemisen kannalta on erittäin tärkeää, että sallitaan joskus kärjekäskin vapaa keskustelu. Silloin radikaaliin toimintaan tai ajatteluun taipuvaiset ihmiset löytävät sen sijansa demokraattisesta järjestelmästä. Pikemminkin huolestuttaisi, jos keskustelulle olisi asetettu liian tiukat rajat."
____________________________________________
YLE Uutiset: Supo rauhoittelee kierroksilla käyvää islam-keskustelua
Suojelupoliisi on julkaissut kirjan terrorismista, ja toivoo siitä apua kuumana käyvään islam-keskusteluun. Kirjan mukaan Suomi on pysynyt kansainvälisen terrorismin reuna-alueena. Suurin terrori-iskun uhka löytyy omien rajojen sisältä ääriliikkeistä.
Suojelupoliisi julkisti aamulla kirjan "Suomi, terrorismi, Supo - Miksi ja miten Suomi on välttynyt terroristisen toiminnan leviämiseltä?"
Artikkelin kirjan toisena tilaajana ja maksajana on puolustusministeriö.
Terrorismitutkija Anssi Kullbergin toimittama laaja artikkelikokoelma käsittelee Suomen poliittisen historian väkivaltatekoja aina 1900-luvun alusta nykypäivään saakka.
Kirjan kirjoittamisen pontimena oli yleinen havainto, että syystä tai toisesta Suomi on toistaiseksi välttynyt joutumasta vakavan terroristi-iskun kohteeksi.
Kirja määrittelee terrorismin poliittisen radikalismin väkivaltaiseksi muodoksi. Näin ollen esimerkiksi Myyrmannin pommi-iskua tai Jokelan ja Kauhajoen koulusurmia kirjassa ei pidetä terrorismina, vaikka niistäkin on helppo löytää myös terrorismiin viittaavia piirteitä.
Keskeisen huomion kirjassa saa kansainvälisen politiikan kuuma teema, islamismi, ja sen vastavoimiksi syntyneet anti-islamistiset radikalistiliikkeet.
Tutkija: Islamismiuhkaa paisuteltu
Islamilaisen maailman politiikkaa ja konflikteja laajasti tutkinut ulkoasiainsihteeri Anssi Kullberg totesi kirjan julkistamistilaisuudessa, että hänen vetämänsä tutkija- ja kirjoittajaryhmä ei löytänyt yhtä ainoaa kelvollista selitystä suomalaiselle lintukodolle.
- Todennäköisyyslaskelmat menevät terroristien kohdalla yleensä aina pieleen. Terroristit eivät ole tilastollisesti edustavia otoksia mistään ihmisryhmästä - eivät edes siitä omasta aatteellisesta liikkeestään.
Kullbergin mukaan etenkin suomalaisessa nettikeskustelussa esiintyvä intomielinen islamismi-maalailu puolin ja toisin ei kestä sivistynyttä tarkastelua. Islamismi on uskonnollistettua politiikkaa.
- Itse en pidä terrorisminuhkaa Suomessa ylipäätään tämän yhteiskunnan tärkeimpänä ongelmana.
- Näissä aatteellisissa liikkeissä - sekä islamistien että islaminvihaajien parissa - esiintyy hyvinkin jyrkkiä mielipiteitä. Siitä huolimatta vain häviävä murto-osa niiden esittäjistä edes uhkaa olevansa valmis ryhtymään laittomiin toimiin saati terroristi-iskuihin ja väkivaltaan.
Supo: Islam-kiihkoilun ääripäät tarkkailussa
Keskusrikospoliisi ja Suojelupoliisi selvittelevät parasta aikaa tapausta, jossa neljää somalitaustaista ihmistä epäillään terrorismirikoksesta Suomessa. Kyse on poliisin mukaan ollut terrorismin rahoittamisesta sekä terrorismirikokseen värväämisestä.
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari pitää tapausta vakavana, mutta ei suostu ylidramatisoimaan sitä.
- Kyse on terrorismin tukitoiminnosta, joka on tapahtunut Suomessa.
Pelttari ei silti vähättele tapausta.
- Tietysti se on vakava. Toimimme rikoslain pykälien pohjalta, ja siellä nuo rikosnimikkeet ovat vakavia.
Pelttari sanoo, että poliittis-uskonnollinen kiihkoislamismi on ollut Suponkin tiukassa tarkkailussa sitten syyskuun 2001 lentokoneiskujen.
- Ilman muuta tämä kysymys - ääri-uskonnollinen, ääri-islamistinen terrorismi - on se, mikä meitä turvallisuusviranomaisia on kymmenen viime vuoden aikana eniten työllistänyt.
Erityistä huolta Pelttari kantaa islaminvastaisten ääriliikkeiden noususta myös Pohjoismaissa.
Kumpi sitten on suurempi uhka - ääri-islamilaisuus vai nämä kotoperäiset islaminvastaiset äärivoimat?
- Maailmalla on valitettavasti esiintynyt kummallakin perusteella motivoituja terrori-iskuja. Liikkeellä ovat olleet niin ääri-islamistit kuin myös tavallaan heidän vastavoimanaan olevat tahotkin - kuten esimerkiksi Norjan tapaus on osoittanut. Eli kumpaankin ääriliikehdinnän suuntaan täytyy suhtautua vakavasti, Pelttari muistuttaa.
___________________________________________
Svenska YLE: "Finland har haft tur"
Det har delvis berott på turen att Finland klarat sig undan terrorismen, anser Skyddspolisens chef Antti Pelttari. Han deltog i dag i publiceringen av en ny bok om terrorismens historia i Finland.
Förutom ren och skär tur kan orsaken också vara hög tilltro till myndigheter, lågt invandrarantal, låg korruption och bra myndighetssamarbete, säger Pelttari och Antti Kullberg, som är en av bokens författare.
En annan orsak kan vara att Finland inte är så känt i agitationskretsar utomlands. Kullberg anför som exempel Muhammedkarikatyrerna.
Då de publicerades i Danmark och Norge utsattes bägge länder för hot och våldsdåd, men då de publicerades i Finland verkade ingen reagera speciellt kraftigt.
En annan av bokens författare forskaren Leena Malkki påpekar att frånvaron av terrorism i Finland också kan bero på semantik.
Enligt henne blir en våldshandling terrorism först då den kallas så. Skolskjutningarna har på goda grunder setts som enskilda handlingar, men de har vissa gemensamma nämnare med terrorhandlingar.
Trots att förövarna agerat ensamma, har det funnits ett politiskt tänkesätt bakom, framhåller Malkki.
Boken Suomi, terrorismi, Supo ger en tillbakablick på det politiska våldets historia i Finland från 1900-talets början till nuläget. Boken är skriven av flera forskare på uppdrag av Skyddspolisen och Försvarsministeriet.