sunnuntai 30. lokakuuta 2011

HS: Keskustan romanikerjäläiset vahtivat reviirejään tiukasti

Helsingin Sanomat: Keskustan romanikerjäläiset vahtivat reviirejään tiukasti 30.10.2011

Helsingin keskustassa kerjäävät Romanian romanit pitävät tiukasti kiinni omista reviireistään. Helsingin Sanomien toimittaja tekeytyi kerjäläiseksi ja yritti asettua kerjäämään romanikerjäläisten suosimille, yleisörikkaille alueille.

Romanit puolustivat reviirejään vierasta vastaan.

Toimittaja ajettiin useimmissa tapauksissa pois kerjäyspaikalta.

Reviirien kunnioittaminen on romanien tapa, kertoo romanien päiväkeskuksessa Sörnäisissä työskentelevä Marjatta Vesalainen.

"Kysyin Sokoksen edessä usein istuvalta romaninaiselta, mistä hän tietää mikä on kenenkin paikka", Vesalainen kertoo.

"Nainen kertoi, että se on kirjoittamaton sopimus. Vaikka hän oli välillä Romaniassa, ei paikalla saanut istua kuin korkeintaan hänen sukulaisensa."

Vesalaisen mukaan tiukka yhteisöllisyys ja oman porukan korostaminen on joskus johtanut siihen, etteivät romanit neuvo esimerkiksi eri osista Romaniaa saapuneille romaneille, että nämä voisivat saada apua päiväkeskuksesta.

Romanien reviiririidat kärjistyivät kaksi viikkoa sitten. Yöllä tapahtuneen takaa-ajon päätteeksi seitsemän Romanian romanin joukko pahoinpiteli Helsinkiin tulleen maanmiehensä, ei-romanin, sairaalakuntoon rautatientorilla.

Poliisille romanialainen kertoi myöhemmin, että väkivallassa oli kyse tuhannen euron suojelurahasta, jonka asettuminen romanien reviirille olisi maksanut.

Romanit itse sanoivat, että mies oli huoritellut heidän äitiään ja pahoinpitely oli kosto tästä.

"Jokainen voi pohtia sitä, kuinka paljon tällaisiin lausuntoihin liittyy vastapuolen mustamaalausta", sanoo ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisista.

"Nämä ilmiöt liittyvät heidän hyvin hierarkkiseen kulttuuriinsa. Silti uskon, että kyse on keskinäisistä välienselvittelyistä, jotka eskaloituvat väkivallaksi vain ääritilanteessa."

Lisää aiheesta sunnuntain Helsingin Sanomista

_________________________________________

Aamulehti: HS kokeili: Romanikerjäläisillä tiukat reviirit, ulkopuolinen häädetään heti

Helsingin Sanomien toimittaja tekeytyi kerjäläiseksi ja meni Helsingin keskustaan romanikerjäläisten suosimille alueille kipon kanssa. Kokeesta kävi ilmi, että Romanian romaneilla on kaupungissa omat reviirinsä, joista pidetään kiinni tiukasti.

Toimittaja ajettiin pois kerjäämästä romanikerjäläisten paikoilta lähes jokaisella kadunkulmalla.

– Hei sinä. Puhutko englantia, suomea? Mitä teet täällä? Mene pois. Tämä on minun äitini paikka. Et voi olla täällä. Mene muualle, sanoo seitsemän kerjäläisen joukko, joka piiritti toimittajan eräällä kadunkulmalla. Sama toistui muissakin paikoissa.

Romanien päiväkeskuksessa Sörnäisissä työskentelevä Marjatta Vesalainen sanoo Helsingin Sanomille, että reviirien kunnioittaminen on romanien tapa.

– Kysyin Sokoksen edessä usein istuvalta romaninaiselta, mistä hän tietää mikä on kenenkin paikka. Nainen kertoi, että se on kirjoittamaton sopimus. Vaikka hän oli välillä Romaniassa, ei paikalla saanut istua kuin korkeintaan hänen sukulaisensa.

Romanien reviiririidat kärjistyivät kaksi viikkoa sitten, kun joukko romaneja pahoinpiteli Helsinkiin tulleen maamiehensä.