YLE Uutiset: Tiukat tulorajat häätävät ulkomaisia työntekijöitä Suomesta 20.10.2011
Suomi käännyttää pohjalaisten työhön houkuttelemia perheitä takaisin Vietnamiin. Suomalaistulkinnan mukaan perheiden varat eivät riitä, vaikka ulkomaalaiset sanovat pärjäävänsä. Asiantuntija kuvaa ulkomaalaislainsäädäntöä erittäin vaikeaksi.
Ulkomaisten työntekijöiden liikkuminen on lisääntynyt. Samalla Suomen ulkomaalaislaista on tullut hankalasti mutkikas.
- Vaikeista asioista ei pysty tekemään yksinkertaista lainsäädäntöä, mutta johonkin raja on aina vedettävä, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön apulaisosastopäällikkö Carin Lindqvist-Virtanen.
Perusperiaate on, että Suomeen tulijan on pystyttävä elättämään perheensä. Laki ei kerro euromääriä, mutta Maahanmuuttovirasto on määritellyt ne omissa ohjeissaan. Euromäärät noudattelevat suurin piirtein suomalaisperheiden vähävaraisuuden määritelmää. Vastaavilla tuloilla suomalaisperhe voisi saada toimeentulotukea.
- Mikäli perheen elättäjä ei alussa pysty elättämään perhettä, perheelle ei ole tarpeen myöntää maahantulolupaa, toteaa Linqvist-Virtanen.
Ulkomaalaisperheet pärjäisivät mielestään vähemmällä
Pohjanmaalla kuohuttaa maakunnan Vietnamista töihin houkuttelemien perheiden käännytys. Pohjanmaalla maakunta on houkutellut ulkomaalaisia työntekijöitä kasvihuoneille ja puusepänverstaille, ja heille maksetaan samaa palkkaa kuin suomalaisille työntekijöille. Perheiden tulot eivät täytä Maahanmuuttoviraston vaatimuksia.
Yle Uutisten tapaamissa perheissä vain mies on työssä, vaimot ovat joko lasten kanssa kotona tai odottavat Suomelta työlupaa. Perheet itse kertovat pärjäävänsä, mutta viranomaisille selitykset eivät kelpaa.
STM:n virkamies selvittää, että Suomessa viranomaisten on tarjottava tukia, jos tulot jäävät alle tiettyjen rajojen. Jos perhettä ei vielä katsota pysyvästi Suomessa oleskelevaksi, sille ei tarjota tukia, vaan se käännytetään.
Milloin perheen sitten katsotaan olevan pysyvästi Suomeen asettunut?
- Se on tulkinnanvarainen asia, sanoo Lindqvist-Virtanen.
Ulkomaalaislaki on viranomaisillekin vaikea
Suomeen tuleville on useita erilaisia lupia. EU:n sisältä tuleville on eri lainsäädäntö kuin ulkopuolelta tuleville. Osa täällä olevista ulkomaalaisista saa tehdä töitä, osa ei. Suomeen tullessa pitää anoa ensimmäistä oleskelu- tai työlupaa, jonkin ajan kuluttua jatkolupaa. Lupaprosessiin osallistuu useita viranomaisia - maahanmuutovirastosta, TE-toimistoista, paikallispoliisista.
Sekä STM:ssä että maahanmuuttovirastossa nykyistä lakia kuvaillaan erittäin vaikeatulkintaiseksi.
Suomeen tulee vuosittain noin 3 000 työnhakijaa EU:n ulkopuolelta. Useimmat lähtevät vapaaehtoisesti ensimmäisen vuoden jälkeen.
Tapaukset verrattavissa isoäitien käännytyksiin
Käännytystapauksia ministeriö vertaa kohuttuihin isoäitien käännytyksiin: vaikka päätökset olisivat lainmukaisia, ne eivät yksilön tasolla tunnu hyväksyttäviltä.
Myös tulorajat hämmentävät monia:
- Minä ymmärrän aivan hyvin, että aina kun tulee yksittäinen tapaus, ja kun henkilöt tulevat maasta, jossa toimeentulotaso on matalampi, tämä voi tuntua hyvin oudolta, sanoo Lindqvist-Virtanen.
Osastopäällikkö kuitenkin väittää, että lain kanssa pärjätään. Maahantulon rajat on joka tapauksessa vedettävä johonkin.
- Päätökset ovat aivan varmasti lainmukaisia. Se, vaikuttavatko ne inhimillisellä tasolla oikeudenmukaisilta, on toinen asia, Lindqvist-Virtanen sanoo.