torstai 20. lokakuuta 2011

Maria Syvälä: Vihahommavihahommavihahommaviha

Tori-lehti, kolumni: Maria Syvälä: Vihahommavihahommavihahommaviha 12.10.2011

Rasismi pitää tuomita yksiselitteisesti. Kuitenkin olen uupunut rasismikeskustelun kiertymisestä Halla-ahon, Hommaforumin ja pahimmillaan yleistäen kaikkien perussuomalaisten ympärille.

Keväällä mediassa kirjoiteltiin, että rasismi on lisääntynyt, ja usein ensimmäinen sana, joka kuulijan mieleen saattoi tulla, oli perus. Vähän kuin Norjan mielipuolisuuden päivänä, kun islamistit tulivat heti monien mieleen, vaikka EuroPolin mukaan esimerkiksi vuonna 2009 EU:ssa tehdyistä 515:stä terroriteosta yksikään ei ollut islamistien tekemä.


Ja sitten, hups: ei vaiskaan! HS nimittäin julkaisi uutisen, jonka mukaan rasististen rikosten määrä on yllättävästi vähentynyt. Poliisi kirjasi tammi-kesäkuussa 141 rasistista rikosta, mikä on 17 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

En tiedä, onko uutisessa satunnaisvaihtelun ja tilastoharhan riski, tai miten mahdolliset harhat peilautuvat myös viharikosten lisääntymisestä kertovissa uutisissa.

Jotkut toimittajat niittaavat rasismin ja maahanmuutto- tai islamkritiikin samaan nippuun. He penäävät vastuuta perussuomalaisilta ryhmänä selvittämättä, oliko EU-kielteisyys oleellisempi selitys PS:n menestykselle kuin maahanmuuttokysymykset. He saalistavat raivokolumneihinsa fundamentalistin lailla yksittäisiä sitaatteja Halla-ahon blogista tai Hommaforumilta, vain todistaakseen jotain yhteiskuntamme perkeleellisestä tilasta.

Kun hommalaiset saavat kärjistettyä huomiota mediassa, syntyy kuva, että he olisivat pelottavampia kuin ovatkaan. Suhteellisuuden palauttaa nettipoliiisi, ylikonstaapeli Marko Forss: "En pidä kyseistä keskustelupalstaa yhtään sen asiattomampana kuin muita suomalaisia suosittuja keskustelupalstoja: kaikissa näissä tapahtuu ylilyöntejä."

Tasapuolisuuden nimissä toivoisin näkeväni uutisen, joka kertoisi rasismin vastustajien päättäväisyyden lisääntyneen radikaalisti ja tulleen aiempaa näkyvämmäksi. Keitä meidän tästä käy kiittäminen? Todellisia rasisteja, joista olemme saaneet tarpeeksemme?