maanantai 24. lokakuuta 2011

YLE: Lammin vastaanottokeskuksen jatko mietinnässä

YLE Häme: Lammin vastaanottokeskuksen jatko mietinnässä 24.10.2011

Maahanmuuttovirastossa mietitään parhaillaan, kuinka paljon paikkoja turvapaikanhakijoille tarvitaan Suomessa. Lammin vastaanottokeskuksen tulevaisuus ratkaistaan marraskuun lopulla.

Hämeenlinnan Lammin vastaanottokeskus on toiminut runsaat kaksi vuotta ja sen paikkamäärä on kutistunut seitsemään kahdeksaankymmeneen, kun yksin Suomeen tulevien alaikäisten turvapaikan hakijoiden suuntaaminen Lammille lopetettiin.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen kertoo, että meillä Suomessa on tällä hetkellä kuitenkin keskimääräinen käyttöaste vastaanottokeskuksissa selvästi yli 80 prosenttia eli vapaita paikkoja on noin viisi sataa.

- Joka tapauksessa meillä aina täytyy olla vapaita paikkoja, jotta me pystymme varautumaan siihen, että jos äkkiä turvapaikanhakijoiden määrät jostakin syystä nousevat, niin sitten meillä on tarjota paikkoja.

Kuuluvainen sanoo, että meidän pitää varautua tulevaan, jotta emme ole tilanteessa, jossa joudumme yks kaks yllättäen ottamaan vastaanottokeskuskäyttöön epätarkoituksenmukaisia paikkoja.

Maahanmuuttoviraston mukaan kahden pienimmän vastaanottokeskuksen lopettamista harkittiin jo viime kesänä, mutta nyt taas syksystä turvapaikan hakijoiden määrät ovat olleet nousussa. Eniten turvapaikanhakijoita Suomeen tulee nyt Irakista ja Afganistanista.