torstai 20. lokakuuta 2011

Iltalehti: Äärioikeisto kokoontuu lauantaina Helsingissä

Iltalehti: Äärioikeisto kokoontuu lauantaina Helsingissä 20.10.2011

Suomalaisten aktivistien järjestämään seminaariin odotetaan vieraita ulkomaalaisista sisarjärjestöistä. Supo seuraa tilannetta.

Helsinkiin kokoontuu lauantaina kansainvälinen ryhmä äärioikeistolaisten järjestöjen edustajia. Aktivistit osallistuvat Suomen vastarintaliikkeen järjestämään Taistele vastaan -seminaariin.

Suomalaisista ääriliikkeistä kirjan tehnyt Jyri Hänninen pitää Suomen vastarintaliikettä "erikoisena sekoituksensa kansallissosialismia ja impivaaralaista 1950-luvun ihannointia."

- Järjestön piirissä selitellään natsien toimia parhain päin ja sen verkkosivuilta löytyvistä linkeistä on mahdollisuus tilata esimerkiksi Hitlerin muistelmia, Hänninen kuvailee.

Liikkeen ideologista löytyy Hännisen mukaan paljon yhtymäkohtia Anders Breivikin ajatusmaailmaan.

- Kristillistä paatosta sieltä ei löydy, mutta pohjoismaisuuden ylivertaisuuden korostaminen ja menneen maailman perään haikaileminen ovat samoja teesejä, jotka nousevat esiin molemmista lähteistä.

Väkivaltaisia

Hännisen mukaan Suomen vastarintaliikkeeseen kuuluu vain muutamia kymmeniä henkilöitä.

- Ryhmä on heikko, joskaan sen koko ei kerro kaikkea sen mahdollisesta vaarallisuudesta. Yksi mielenterveyden ongelmista kärsivä jäsen voi saada paljon pahaa aikaan, Hänninen muistuttaa.

Suomessa järjestö nousi otsikoihin viime vaalien aikaan, kun sen jäsenet riehuivat vaalikojulla Oulussa. Käsirysy sai alkuna, kun kolme luotiliiveihin pukeutunutta liikkeen jäsentä käsitti tulleensa valokuvatuksi kokoomuksen kansanedustajaehdokkaan toimesta. Tästä raivostuneet miehet hyökkäsivät ehdokkaan kimppuun ja vastustivat paikalle tulleita poliiseja.

Useista maista

Helsingissä järjestettävään seminaariin on tiettävästi tulossa vieraita ympäri Eurooppaa. Tapahtumaa mainostavan ilmoituksen perusteella vieraita nähdään niin Saksasta, Italiasta kuin Ruotsistakin.

- Järjestöllä on vahvat suhteet varsinkin Ruotsiin ja siellä toimivaan Svenska motståndsrörelsen -ääriliikkeeseen. Yksi järjestön tavoitteista on luoda eräänlainen pohjoismainen yhteisvaltio, Hänninen kertoo.

Iltalehti kysyi asiasta viime viikolla Suojelupoliisista. Supossa oltiin vaiteliaita lähestyvästä kokoontumisesta.

- Supo on tietoinen seminaarista ja seuraa luonnollisesti tämän tyyppisiä toimialaansa liittyviä ilmiöitä, suojelupoliisin tiedottaja Liinu Lehto-Seljavaara kommentoi tuolloin.

Suomen vastarintaliike ei halunnut antaa kommenttia artikkelia varten.

Johtaja erosi perussuomalaisista

Suomen vastarintaliikkeen johtaja Henrik Holappa kuului aluen perin perussuomalaisiin, mutta hän erosi puolueesta kesällä 2006.

Oulun seudun perussuomalaisen yhdistyksen piirihallituksen varajäseneksi yltänyt Holappa ehti olla puolueen jäsenenä vain vajaan vuoden.

Toukokuussa 2008 hän oli poliisikuulusteluissa epäiltynä kiihotuksesta kansanryhmiä vastaan.

Seuraavana kesänä Holappa haki poliittista turvapaikkaa Yhdysvalloista.

Hänet pidätettiin Yhdysvalloissa ja passitettiin takaisin Suomeen.


TAUSTA

HEITÄ ODOTETAAN


Casapound Italia on vuonna 2003 perustettu italialainen oikeistoliike, joka ihannoin avoimesti fasismia. Liike toimii perinteisen politiikan ulkopuolella järjestäen mm. mielenosoituksia ja mellakoita.

Svenska motståndsrörelsen (SMR) on ruotsalainen äärioikeistoryhmä. Se on samalla osa pohjoismaista vastarintaliikettä, johon kuuluu myös Suomen vastarintaliike. SMR:n johtaja on Klas Lund, jonka mukaan järjestön päämääränä on yhdistää kaikki pohjoismaat.

Freie Nationale Strukturen on ideologinen kattotermi, joka yhdistää lukuisia Saksan nationalistisia ääriliikkeitä. Suomen vastarintaliikkeen seminaarimainoksessa annetaan ymmärtää, että myös saksalaiset ovat kokoontumisessa mukana.