maanantai 31. lokakuuta 2011

HS: Joutsenon vastaanottokeskus Konnunsuolle

Helsingin Sanomat/STT: Joutsenon vastaanottokeskus Konnunsuolle 31.10.2011

YLE Etelä-Karjala: Joutsenon vastaanottokeskus voi siirtyä Konnunsuolle 26.10.2011
YLE Etelä-Karjala: Vastaanottokeskuksen muutto panee koulukuviot uusiksi 27.10.2011

Joutsenon vastaanottokeskuksen siirto Konnunsuon entiseen vankilaan Lappeenrantaan on varmistunut. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) päätti maanantaina keskuksen siirrosta.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus siirtyy Joutsenosta Konnunsuolle ensi maaliskuussa. Vuokrasopimus kestää vuoteen 2017.

Konnunsuolle saadaan paikat 200–450 turvapaikanhakijalle. Ennen siirtoa entisen vankilan sisätilat kunnostetaan vastaanottokeskuksen tarpeita vastaaviksi.


___________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus siirtyy Konnunsuolle

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen on tänään 31.10. tehnyt päätöksen Joutsenon turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen toiminnan siirtämisestä Konnunsuolle. Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta on puoltanut hankintaa.

Tarve vastaanottokeskustoiminnan siirtämiseen johtuu Joutsenon vastaanottokeskuksen vuokrasopimuksen päättymisestä. Vuokrasopimus Konnunsuon vankilakiinteistön tiloista tehdään RH Offices Oy:n kanssa ajalle 1.3.2012 - 28.2.2017. Toimitilat ovat suuruudeltaan 8 775 neliötä. Muita kyseiseen toimintaan soveltuvia toimitiloja ei Kaakkois-Suomen alueella ollut tällä hetkellä vuokrattavana.

Konnunsuon kiinteistöjen käyttöönotto turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskustoimintaan edellyttää muutostöitä. Tiloista puretaan vankilatoimintaan liittyvää tunnusmerkistöä ja sisätilat muutetaan vastaamaan tavanomaista avointa vastaanottokeskusta.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnan keskeisenä tavoitteena on parantaa vastaanottokapasiteetin joustokykyä, jotta hakijamäärien vaihteluihin kyetään paremmin vastaamaan. Konnunsuon kiinteistöt mahdollistavat majoituskapasiteetin käytön 200 - 450 paikan välillä.

Joutsenon vastaanottokeskus vastaa ihmiskaupan uhrien tai uhreiksi epäiltyjen auttamisen järjestämisestä valtakunnallisesti. Tämä toiminta tulee jatkumaan Konnunsuon kiinteistöissä.

___________________________

YLE Etelä-Karjala: Joutsenon vastaanottokeskus voi siirtyä Konnunsuolle 26.10.2011

Valtioneuvoston raha-asiavaliokunta myönsi keskiviikkona sisäministeriölle luvan vuokrata entisen vankilan tilat Konnunsuolta vastaanottokeskukselle. Muutto Joutsenon Tiuruniemestä Konnunsuolle on edessä ensi keväänä.

Joutsenon vastaanottokeskuksen muutto Konnunsuolle on varmistumassa. Sisäministeriö päättää asiasta lopullisesti piakkoin.

Valtioneuvoston raha-asiavaliokunta myönsi keskiviikkona sisäministeriölle luvan vuokrata Konnunsuon entisiä vankilatiloja vastaanottokeskuksen käyttöön. Tilat omistaa RH Offices Oy, joka osti vankilakiinteistöt Senaatti-kiinteistöiltä viime vuonna.

Vuokrasopimus tulisi voimaan ensi maaliskuussa ja se tehdään ensin viiden vuoden määräajaksi. Vuokra viideltä vuodelta on noin 4 miljoonaa euroa. Summa sisältää myös tilojen remontointikustannukset. Määräaikaisen sopimuksen jälkeen vuokrasopimus jatkuisi toistaiseksi voimassa olevana.

Vastaanottokeskus saisi Konnunsuolta vajaan 9000 neliön tilat. Sisäministeriön mukaan Konnunsuon entisen vankilan kiinteistöt soveltuvat hyvin vastaanottokeskustoimintaan. Konnunsuohon ollaan päätymässä myös siksi, että muita vastaanottokeskukselle soveltuvia tiloja ei Kaakkois-Suomessa ole vapaana.

Suljetuista tiloista avoimeksi

Sisäministeriön maahanmuttojohtaja Sirkku Päivärinne kertoo, että vuokrattavasta kiinteistöstä täytyy poistaa vankilan tunnusmerkistö, kuten kalterit. Lisäksi lukitusjärjestelmää täytyy muuttaa ja ylipäätänsä muuttaa tilat vastaanottokeskukselle sopiviksi.

Vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen sanoo, että muutostyöt teettää vuokranantaja.

- Tietenkin olemme tiiviisti mukana suunnittelemassa muutostöitä ja määrittelemässä, mitä pitää muuttaa ja millä tavalla, että se vastaa meidän käyttötarkoitusta. Valvomme myös urakkaa, Kähkönen kertoo.

Alustavia suunnitelmia on jo tehty ja remontin yksityiskohdat hiotaan tulevina kuukausina.

Maahanmuuttovirasto siirtää Joutsenon vastaanottokeskuksen toiminnot Konnunsuolle ensi kesänä. Vastaanottokeskuksen nykyinen vuokrasopimus Joutsenon Tiuruniemessä päättyy kesäkuun lopussa.

Asukkaille vastaanottokeskus tiedottaa muutoksesta ensi vuoden puolella.

- Suurin osa täällä tällä hetkellä olevista henkilöistä ei tule muuttamaan Konnunuolle. Heidät siirretään sitä ennen muihin keskuksiin odottamaan turvapaikkaratkaisua. Minun mielestäni asukkaita on turha hämmentää tässä vaiheessa, Kähkönen sanoo.

Myös Konnunsuon kantaväestölle tiedotetaan vastaanottokeskuksen muutosta ja toiminnasta.
____________________________

YLE Etelä-Karjala: Vastaanottokeskuksen muutto panee koulukuviot uusiksi 27.10.2011

Joutsenon vastaanottokeskuksen mahdollinen muutto Konnunsuolle panee myös turvapaikanhakijoiden lasten koulunkäyntikuviot uusiksi. Lappeenrannan kaupunki tarkastelee, järjestetäänkö opetus jatkossa vastaanottokeskuksessa tai jossain lähialueen koulussa.

Vastaanottokeskuksessa olevat lapset käyvät tällä hetkellä valmistavassa opetuksessa Korvenkylän koulussa. Keskuksen muuton myötä myös lasten opetus täytyy järjestää uudelleen.

Alustavina vaihtoehtoina on opetuksen järjestäminen osittain tai kokonaan vastaanottokeskuksessa tai lähialueen kouluissa.

Vastaanottokeskusvaihtoehdossa on kuitenkin haittoja, sanoo Lappeenrannan kaupungin perusopetusjohtaja Mari Routti.

- Tällöin nämä lapset eivät olisi suomalaisessa kouluyhteisössä ja vertaisoppimista suomalaislapsilta esimerkiksi suomen kielessä ei tapahtuisi. Tavallaan intergrointi suomalaiseen yhteiskuntaan ei myöskään olisi niin tehokasta, kuin siinä mallissa, että he ovat siellä koulun yhteydessä, Routti sanoo.

Routin mukaan kaupunki tutkii, onko Konnunsuota lähinnä sijaitsevissa kouluissa opetustiloja valmistavan opetuksen ryhmiä varten.

- Siinähän on Ravattilan koulu aika lähellä, mutta siellä ei alustavan arvion mukaan tiloja löydy, hän pohtii.

Turvapaikanhakijoiden lasten opetusjärjestelyjen muutoksia pohditaan tarkemmin palveluverkkosuunnitelman valmistelun yhteydessä syksyn aikana.

Lisää tilaa Korvenkylän oppilaille

Mikäli oppilaat siirtyvät Korvenkylän koulusta pois, vapautuu ahtaudesta kärsivään kouluun lisää luokkatiloja.

- Jos sinne tulee lisää asutusta kaavoituksen ja kylpylän uusien työntekijöiden mahdollisen asuttautumisen myötä niin tilat voitaisiin erittäin hyvin hyödyntää Korvenkylän koulun lähialueella asuvien oppilaiden opetuksen järjestämisessä, Routti sanoo.

Korvenkylän koulussa olevien turvapaikanhakijoiden lasten määrä vaihtee Routin mukaan vuoden mittaan paljon, mutta keskimäärin koulua käy 30 turvapaikanhakijalasta.