torstai 27. lokakuuta 2011

YLE: Ihmisoikeustuomioistuin: Ruotsi voi luovuttaa ruandalaismiehen

YLE Uutiset: Ihmisoikeustuomioistuin: Ruotsi voi luovuttaa ruandalaismiehen 27.10.2011

Ruotsin päätös luovuttaa kansanmurhasta syytetty ruandalaismies kotimaahansa ei ole Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoo. Mies vastusti luovutusta väittäen, ettei saisi Ruandassa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä ja voisi joutua kaltoinkohdelluksi, koska on hutu.

Tuomioistuin ei kuitenkaan löytänyt miehen väitteille perusteita. Tuomioistuin katsoo päätöksessään muun muassa, että Ruandan lakeja on viime vuosina muutettu ja oikeuskäytäntöä parannettu.

Ruandalaismies muutti Tanskaan vuonna 2001. Ruanda vaati hutuheimoon kuuluvan miehen luovuttamista vuonna 2007, koska häntä epäillään osallisuudesta tutsien kansanmurhaan vuonna 1994. Miehen epäillään olevan vastuussa muun muassa 28 ihmisen kuolemasta pääkaupungissa Kigalissa. Mies itse sanoo olevansa syytön.

Tanska ei reagoinut aikoinaan Ruandan luovutuspyyntöön. Kun mies vieraili Ruotsissa heinäkuussa 2008 hänet pidätettiin. Seuraavana vuonna Ruotsin hallitus päätti luovuttaa miehen Ruandaan, kun korkein oikeus oli katsonut, ettei luovutukselle ole esteitä.

Mies oli vangittuna kolme vuotta, mutta heinäkuussa hänet päästettiin vapaalle jalalle Ruotsin hovioikeuden päätöksellä. Dagens Nyheter -lehden mukaan mies palasi Tanskaan. Lehti arvelee, että Ruanda voi ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen myötä tehdä Tanskalle uuden luovutuspyynnön.

Ihmisoikeustuomioistuimen päätöksestä voi valittaa. Tuomioistuin pyytää, ettei luovutuspäätöstä toimeenpanna ennen kuin päätös on lopullinen.

Mikään muu EU-maa ei ole toistaiseksi luovuttanut kansanmurhasta epäiltyjä Ruandaan.

Ruandan äärihutut tappoivat noin 800 000 ihmistä kolme kuukautta kestäneessä kansanmurhassa keväällä 1994. Tutsien lisäksi kuolonuhrien joukossa oli maltillisia hutuja.