perjantai 28. lokakuuta 2011

YLE: "Sokea on huono bussikuski, mutta erinomainen tulkki" - MELBA auttaa maahanmuuttajaa

YLE Häme: "Sokea on huono bussikuski, mutta erinomainen tulkki" - MELBA auttaa maahanmuuttajaa 29.10.2011

Maahanmuuttajien työnsaamisen suurin ongelma on uskottavuus. Siihen on haettu työkaluja Saksassa luodusta järjestelmästä, jonka vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö toi Suomeen 2000- luvun alussa. Samaa mallia on alettu soveltaa maahanmuuttajien keskuudessa. Hämeenlinna on yksi pilottipaikkakunnista.

Valtakunnallisessa Osallisena Suomessa -hankkeessa tuodaan niin sanottu MELBA- ja IMBA-järjestelmä mukaan auttamaan muun muassa työnhaussa.

- Suurin maahanmuuttajan ongelma on uskottavuus. Tällä systeemillä voidaan näyttää, mitä työnhakija oikeasti osaa, eikä sitä mitä puutteita hänellä on. Odotamme tästä merkittävää työkalua maahanmuuttajien työllistymisessä, sanoo projektipäällikkö Esther Leander Hämeenlinnan kaupungilta.

IMBA pilkkoo työntekijän ominaisuudet ja työn vaatimukset pieniin osiin. Työtä voidaan tarkastella toisesta näkökulmasta, jonka jälkeen voidaan katsoa mitä ominaisuuksia työntekijältä puuttuu ja ryhtyä parantamaan niitä. Tällä hetkellä liian monen maahanmuuttajan työnhaku kilpistyy kielitaidon puutteeseen.

- Sanalla sanoen, sokea ihminen on huono bussikuski, mutta voi olla erinomainen tulkki. Ihmistä pitäisi tarkastella kokonaisuutena. IMBA lähtee siitä, että ensin tarkastellaan millaisia vaatimuksia työllä on, sanoo Marja Nevalainen Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiöstä.

Sisäministeriöstä kerrotaan, että parhaillaan menetelmää pilotoidaan 25 paikkakunnalla eri puolella Suomea. Maahanmuuttajille on suunnattu kolmepolkuinen järjestelmä, jolla yritetään parantaa myös luku- ja kirjoitustaidottomien sekä lasten ja nuorten asemaa Suomessa. Hämeenlinnassa IMBA on otettu käyttöön toukokuussa. Yhteensä Suomessa on koulutettu 600 ihmistä.

- Mikä tahansa ryhmä sopii IMBAn kohteeksi. Eihän kukaan meistä ole täydellinen, muistuttaa Marja Nevalainen.