maanantai 31. lokakuuta 2011

Suomenmaa: Antti Kurvinen: Rohkeasti päin Kauhajokea ja Lieksaa!

Suomenmaa: Antti Kurvinen: Rohkeasti päin Kauhajokea ja Lieksaa! 31.10.2011

Keskustan politiikan ongelmat koko 2000-luvulta ovat kiteytettävissä kahteen sanaan: rohkeuden puute.Riippumatta siitä, onko liike pyrkinyt liberaalilla ohjelmalla kaupunkeihin vai kumistanut kentän ääntä maaseudulta, se on tehty aristellen.

[...]

Keskustasta pitäisi tulla arjen, avun ja Alkion kautta kolmen A:n puolue. AAA tarkoittaa taloudessa parasta luottoluokitusta. Keskustan pitää palata parhaan luottoluokan puolueeksi. Seitityylillä rankkauksemme pysyy Kreikan tasolla.

Hyvä esimerkki nykyajan arjen haasteesta, johon alkiolaista vastausta ei ole annettu, on maahanmuutto.

Suomalaisen maahanmuuttopolitiikan järjettömyys on kirkastunut kahdessa keskustavoittoisessa pikkukaupungissa.

Pohjoiskarjalaisessa Lieksassa valtaväestön ja poikkeuksellisen suuren maahanmuuttajavähemmistön välit ovat kiristyneet äärimmilleen. On pelkoa ja ennakkoluuloja molemmin puolin. Pelosta on puhjennut niin sanallista kuin ruumiillista väkivaltaa. Rasismi kukoistaa. Tilanne muistuttaa Etelä-Afrikan tai jenkkien etelävaltioiden roturistiriitoja.

Kauhajoella Etelä-Pohjanmaalla on tapahtumassa oikeusmurha. Kaupunkiin töihin muuttaneen vietnamilaisen Diep Ngyenin vaimo ja tytär uhataan karkottaa Suomesta hänen liian pienen palkkansa takia. Maahanmuuttoviranomaisten mielestä 1400 euroa kuussa tienaava maahanmuuttaja ei saa elää perhe-elämää. Ngyenille maksetaan samaa palkkaa kuin hänen kantasuomalaisille työkavereilleen.

Lieksan tilanteessa kysymys on maahanmuuttopolitiikan perusasioista. Miksi maahanmuuttajat asutetaan omalle alueelleen, joka alkaa ghettoutua? Onko ylipäänsä järkevää sijoittaa sosiaalisista syistä maahan tulleita pienille paikkakunnille, joissa on jo valmiiksi korkea työttömyys ja vähän työllistymismahdollisuuksia? Rasismi kumpuaa pelosta ja tietämättömyydestä. Sivistystä olisi uusiin kulttuureihin tutustuminen molemmin puolin.

Kauhajoen inhimillisesti sairas asetelma kertoo karusti sen, että Suomeen saa tulla pakolaiseksi muttei töihin ja yrittämään. Usea yrittäjä on valittanut minulle viranomaisten asenteesta työperäistä maahanmuuttoa kohtaan. Vanheneva Suomi tarvitsee jokaisen uuden ahkeran käsiparin.

Keskusta on vaiennut maahanmuuttopolitiikan kuoliaaksi. Taitaa olla liian vaikea ja tunteellinen aihe.

Eduskuntaryhmä teki ennen vaaleja hyvän taustamuistion maahanmuutosta. Se kuitenkin haudattiin ”koko Suomen” ja ”aisa”-linjan taakse. Vasta kun Keskusta uskaltaa katsoa aikamme ilmiöitä silmiin ja antaa niihin vastauksia, kannatuksemme nousee.

Maahanmuuttopolitiikan jälkeen pitää iskeä kiinni pikavippeihin, vanhusten yksinäisyyteen ja maaseutumatkailun edistämiseen.

Paavo Väyrysen kampanjatuote on hopeinen lohi. Mehukas lohi sopii edistykselliselle ja taistelevalle Keskustalle paremmin kuin kuiva seiti.

Antti Kurvinen
Keskustanuorten puheenjohtaja