YLE Oulu: Työpaikka saa maahanmuuttajan kotiutumaan 18.10.2011
Pohjois-Pohjanmaalla on saatu hyviä kokemuksia maahanmuuttajien työharjoittelusta. KotoTyö-hankkeen tavoitteena oli saada maahanmuuttajat kotoutumaan Suomeen ja auttaa heitä saamaan työpaikka. Harjoittelijat ja työnantajat ovat olleet tuloksiin tyytyväisiä.
Pohjois-Pohjanmaan ELY- keskuksen ja Euroopan pakolaisrahaston rahoittama KotoTyö-projekti on ollut käynnissä vuodesta 2009. Nyt päättyvän hankkeen tavoitteena on ollut saada maahanmuuttajat kotoutumaan työelämäkoulutuksen ja työnteon kautta. Tulokset ovat olleet tähän mennessä erittäin hyviä.
- Viime vuonna koulutuksessa oli mukana 16 opiskelijaa. Heistä vain kaksi jäi koulutuksen jälkeen ilman työtä. Myös tämän vuoden kahdesta kurssista on tullut hyvää palautetta niin harjoittelijoilta kuin työnantajilta. 17 tämänvuotista työnantajaa harkitsee maahanmuuttajaharjoittelijan palkkaamista yritykseen, kertoo projektipäällikkö Lucia Jakobsson KotoTyö-hankkeesta.
Jakobssonin mukaan tällaisen työharjoittelun pitäisi kuulua vakituisena elementtinä kotoutumiskoulutuksen jälkeiseen niveljaksoon. Hanketta onkin markkinoitu tänä vuonna Suomen ELY-keskuksiin ja kuntiin.
Kielen oppii parhaiten käyttämällä sitä
Tärkein ja usein myös vaikein asia maahanmuuttajalle on kielen oppiminen. Moni opiskelee suomea ahkerasti kotoutumiskoulutuksessa, mutta kun koulutus on ohi, jäädään kotiin ja kieli unohtuu helposti.
- Siksi tässä seitsemän kuukauden koulutuksessa on viisi kuukautta työssäoppimisjaksoa. Siellä maahanmuuttajat joutuvat kommunikoimaan suomalaisten kanssa aidoissa tilanteissa ja heidän kielitaitonsa paranee nopeasti, toteaa Jakobsson.
Myös maahanmuuttajat ovat olleet tyytyväisiä siitä, että he pääsevät käyttämään suomen kieltä tavallisessa arkipäivässä. Irakilainen Wissam Hanna teki entisessä kotimaassaan putkimiehen ja elektroniikkamyyjän töitä. Suomessa hän päätti kouluttautua uudelleen logistiikka-alalle. Hän suoritti kuorma-autokorttiin vaadittavan tutkinnon ja harjoittelee tällä hetkellä oululaisessa puhtausalan tukkuliikkeessä Veli Mark oy:ssä.
- Kerään tavaroita varastosta, pakkaan ne autoon ja jakelen ne asiakkaille. Joskus ajan vain Oulun seudulla, mutta joskus käyn vaikkapa Kemissä, Torniossa ja Haapavedellä. Työharjoittelussa oppii suomen kieltä paljon paremmin kuin esimerkiksi viiden kuukauden aikana koulussa, kertoo Hanna.
Työelämän pelisäännöt tutuiksi
Koulutuksessa maahanmuuttajille kerrotaan suomalaisesta työkulttuurista ja pelisäännöistä. Harjoittelu alkaa vasta sen jälkeen.
- Heille kerrotaan esimerkiksi siitä, että Suomessa tullaan ajoissa töihin, poissaoloista ilmoitetaan ja että aikataulut eivät ole yhtä joustavia kuin joissain muissa maissa. Ja oppi on mennyt hyvin perille, sillä työnantajien mukaan kaikki ovat olleet erittäin täsmällisiä ja huolellisia työntekijöitä.
Työelämään pääseminen on maahanmuuttajille tärkeää siinä missä suomalaisillekin. Työ merkitsee sitä, että ei tarvitse muuttaa paikkakunnalta pois ja on hyväksytty osa yhteiskuntaa. Tärkeää on myös pystyä elättämään itsensä ja perheensä ja hallita itse omia menojaan ja tulojaan.
Työttömyyden lisääntyessä Suomessa maahanmuuttajien on vaikea saada harjoittelu-, saatikka työpaikkaa. Avuksi tarvitaan työvoimapoliittista koulutusta, joka toimii ponnahduslauta työelämään. Myös sisu on tarpeen.
- Jos esimerkiksi kokeilee yksi tai kaksi kertaa saada harjoittelupaikkaa, eikä onnistu, ei saa lannistua. Ei saa jäädä kotiin ihmettelemään, vaan pitää yrittää monta kertaa, pitää yrittää koko ajan, painottaa Hanna.
Yritykset saavat motivoituneita työntekijöitä
Jakobssonin mukaan suurin osa KotoTyö- koulutuksessa mukana olleista on ollut erittäin ahkeria. Moni on hankkinut jo suomalaisen tutkinnon. Yritys saakin yleensä erittäin motivoituneen harjoittelijan, koska harjoittelija on jo valmiiksi omalla toivealallaan.
Jakobsson muistuttaa myös, että Pohjois-Suomen yrityksiä uhkaa työvoimapula kymmenen vuoden kuluessa. Siksi yritysten kannattaisi varautua siihen jo nyt hankkimalla koulutettua työvoimaa. Koko pohjoisen Suomen kilpailukyvylle on hyväksi, jos täällä on osaavaa työvoimaa.
- Emme tyrkytä yritykseen harjoittelijaa vain siksi, että hän sattuu olemaan maahanmuuttaja, vaan uskomme, että hänestä on oikeasti hyötyä yritykselle. Siinä harjoittelijan ammattitaito, kansainvälisyys ja kielitaito kohtaavat yrityksen bisnesedun, luettelee Jakobsson.
Ennakkoluulot karisevat nopeasti
Veli Mark oy:ssä keskusteltiin ennen Wissam Hannan työharjoittelua, kuinka häneen pitäisi suhtautua. Miehen ilmestyttyä paikalle huomattiin, että mahdolliset ennakkoluulot karisivat nopeasti.
- Minusta on hienoa, että ihminen, joka on päättänyt aloittaa elämänsä uudessa kotimaassa, haluaa tehdä töitä. Se on jo osoitus siitä, että hänellä on halu suoriutua siitä harjoittelusta hyvin, hyrisee tyytyväisyyttään Veli Mark oy:n toimitusjohtaja Mari Vähäsarja.
Wissamin tulevaisuus Suomessa näyttää nyt mukavalta ainakin töiden suhteen.
- Meillä Veli Markissa on ollut hänestä pelkästään positiivisia kokemuksia, jopa niin positiivisia, että tämän harjoittelun jälkeen aiomme palkata hänet ihan vakituiseen työsuhteeseen, toteaa Vähäsarja