lauantai 29. lokakuuta 2011

YLE: Wallin: Vähemmistöt huomioitava paremmin armeijassa

YLE Uutiset: Wallin: Vähemmistöt huomioitava paremmin armeijassa 29.10.2011

Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) haluaa kehittää varusmiespalvelun sisältöä ja laatua. TV1:n Ykkösaamussa vierailleen Wallinin mukaan myös maahanmuuttajien ja ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien kohtelua varusmiespalvelussa on parannettava.

Wallin kertoi Ykkösaamussa kaavailevansa varusmieskoulutukseen muutoksia, joissa mm. otettaisiin nykyistä paremmin huomioon varusmiesten siviilikoulutus ja tausta.

- Kun kerran pidämme kiinni yleisestä asevelvollisuudesta, on entistä tärkeämpää että pystymme lisäämään sen yhteiskunnallista relevanssia. Tähän liittyy myös se, että varusmiesaikana saadusta koulutuksesta tai pätevyydestä pitäisi olla hyötyä myöhemmin työelämässä.

Uudistusten myötä koulutusta annetaan tulevaisuudessa suuremmista yksiköissä, mikä Wallinin mukaan lisää kouluttajien määrää varusmiestä kohti. Näin varusmiesten turvallisuus kasvaa, kun heidän ympärillään on enemmän valvovia silmiä.

Vähemmistöjen kohtelua parannettava

Puolustusministeri Stefan Wallin haluaa myös kiinnittää huomiota vähemmistöjen ja erilaisista taustoista peräisin olevien varusmiesten kohteluun armeijassa.

- Arvokasvatuksen ja asennekasvatuksen kannalta on tärkeää että pystymme näyttämään nuorille ihmisille sen, että riippumatta mistä päin varusmieskollega on peräisin, onko hänellä ulkomaalaistausta vai ei, edustaako hän seksuaalista vähemmistöä vai ei, hän on täysin samassa asemassa, yhtä arvokas ja hänen ihmisarvonsa on jakamaton, Wallin painotti.

- Kaskuja, legendoja ja ehkä vääränlaisia asenteita esiintyy aina tietyissä elämänvaiheissa, mutta varusmiespalvelus, ihan kuin koulu, on hyvä vaihe miettiä näitä asioita ja näyttää että moderni yhteiskunta hyväksyy kaikki ihmiset, aivan riippumatta heidän taustoistaan.

Wallin aikoo ottaa varusmieskoulutuksen laadullisen kehittämisen sekä vähemmistöjen ja maahanmuuttajataustaisten varusmiesten kohtelun esille ensi viikolla puolustusministeriön ja puolustusvoimien välisissä tulosneuvotteluissa.

- Nyky-yhteiskunnassa täytyy voida puhua avoimesti näistä asioista. Tämä asia kuuluu ehdottamasti myös puolustusvoimien arvomaailmaan, Wallin painotti.