tiistai 18. lokakuuta 2011

YLE: China Centerin olot muistuttavat Neuvostoliiton ajoista

YLE Kymenlaakso: China Centerin olot muistuttavat Neuvostoliiton ajoista 18.10.2011

Kouvolan China Centerissä yrittää tehdä kauppaa vielä yhdeksän yrittäjää. Keskuksesta ja yrittäjien asunnoista on lämmitys katkaistu, joten kiinalaiset joutuvat lämmittämään vettä kattiloissa.

Talvi tekee tuloaan, mutta kiinalaisyrittäjät sinnittelevät kauppakeskus China Centerin oloissa. Päävelkoja Osuuspankki lunasti kiinakeskuksen huutokaupassa, mutta keskuksen kohtalo ajautui pattitilanteeseen, kun omistaja Nordic Finland Investment jätti kaupasta ulosottovalituksen käräjäoikeudelle.

Kiinalaisyrittäjiä työskentelee yhä keskuksessa ja asuu tontilla sijaitsevassa rivitalossa. Lämmöt on katkaistu, mutta kylmässä sinnittelevät kiinalaiset toivovat silti, että voisivat vielä jäädä keskukseen.

- Se on pitkä asia. Meillä on niin paljon tavaraa, ettei ole helppoa muuttaa mihinkään, sanoo yksi yrittäjistä.

China Centeristä ei koskaan tullut menestyvää tukkukaupan keskusta, jollaiseksi sitä suunniteltiin. Kiinalaiskauppiaiden kaupankäynti koki lopullisen kolauksen Rajavartiolaitoksen, Tullin ja poliisin yhteisoperaatiossa vuonna 2009.

- Kukaan ei voi syyttää heitä (kiinalaisia) iskusta. Toivon, että Jumala on heidän puolellaan. Kylmässä lämmittävät kattilassa vettä, se muistuttaa minua Neuvostoliiton ajasta, sanoo Kouvola kodiksemme -projektin sihteeri, Zinaida Hult.

Toiveissa maahanmuuttokeskus

Hult on itsekin maahanmuuttaja, Siperian tataari. Hän työskentelee seurakunnan projektissa, joka tähtää maahanmuuttajien työllistämiseen. Maahanmuuttajia on saatu koottua yhteen muun muassa pajatoiminnalla, jossa kesällä kasvatettiin esimerkiksi kasvimaata.

Hult toivoisi kaupungilta apua, jotta maahanmuuttajille saataisiin Kouvolaan oma keskus.

- Tiloja olisi vaikka kuinka paljon. Tarvitsisimme muutama tuhat euroa vuokraan vuodessa. Muuten voisimme pyörittää toimintaa omalla rahalla.

Keskuksessa voisi Hultin kaavailujen mukaan järjestää tapahtumia ja pyörittää vaikkapa kahvilaa. Kouvola kodiksemme –projektia rahoittavat Kouvolan seurakunnan lisäksi Yhteisvastuukeräys sekä Kaakkois-Suomen ELY-keskus.