torstai 12. huhtikuuta 2012

MTV3: Hirvisaaren eduskunta-avustaja: Ulkomaalaisille hihatunnus

MTV3: Hirvisaaren eduskunta-avustaja: Ulkomaalaisille hihatunnus 12.4.2012
Uusi Suomi: Älämölö nousi ”hihamerkkitekstistä” – James Hirvisaari puolustaa
Kansan Uutiset: Perushuumoria ”ymmärrettiin taas väärin”
Verkkouutiset/STT: Voiko vitsinä kirjoittaa myös hihamerkeistä ulkomaalaisille?
Yle: Hirvisaari och Eronen: Det var fråga om satir
Yle: Karvonen: Stolligt och politiskt oklokt
Aamulehti: Seppo Roth: Oliko kohu natsihenkisestä hihamerkistä vain pila ja median mädännäisyyttä?
Vasabladet: Maria Tolppanen ser blogginlägget som rasism
Turun Sanomat: Eronen: Blogikirjoitus oli tarkoitettu vitsiksi
Suomenmaa, kolumni: Pekka Perttula: Poissa silmistä, poissa mielestä

Perussuomalaisten kansanedustajan James Hirvisaaren eduskunta-avustaja Helena Eronen kohautti kirjoittamalla blogissaan, että ulkomaalaiset voisivat alkaa käyttää erityyppisiä hihamerkkejä.

Erosen kirjoitus julkaistiin Uusi Suomi -verkkolehden blogi-palvelussa, mutta lehti poisti tekstin.

Hirvisaari närkästyi tekstin poistamisesta. Hän kirjoittaa vastineessaan, että kyseessä oli pakina, jota media ei vain ymmärtänyt.

– Muslimeilla se voisi olla vaikka puolikuu, jonka värityksen määrittelisi esim. joku koti- tai lähtömaan kansallinen juttu, venäläisillä sirppi ja vasara, kambodzalaisilla maamiina ja yhdysvaltalaisilla hampurilainen. Eli siis vaikkapa Sortavalasta tullut (pimeän) taksinkuljettaja pitäisi hihassaan punamustaa sirppiä ja vasaraa, Eronen kirjoittaa.

Hän pohtii tekstissään, että hihamerkkien käyttöönotto helpottaisi poliisin työtä ja vapauttaisi resursseja.

____________________________________________

Uusi Suomi: Älämölö nousi ”hihamerkkitekstistä” – James Hirvisaari puolustaa

Kansanedustaja James Hirvisaari (ps.) puolustaa eduskunta-avustajaansa Helena Erosta blogissaan. Hirvisaari kuvailee, että Erosen blogitekstistä ”nousi älämölö”.

- Satiiria ei tahallisesti ymmärretty, vaan ”nerokkaat” toimittajat väittivät uutisoinnissaan, että Helena on ihan oikeasti ehdottamassa hihamerkkejä ulkomaalaisille ja miksei suomalaisillekin heidän tunnistamisekseen. Samaan tapaan uutisoitiin väärin viime kesänä siitä, että Jussi Halla-aho muka ehdottaa ihan oikeasti tankkeja Kreikan kaduille, Hirvisaari kirjoittaa.

Eronen esitti tekstissään, että eri kansallisuuksia edustavat voisivat alkaa käyttää erilaisia hihamerkkejä, mikä helpottaisi poliisin työtä. Esimerkiksi Turun Sanomat muistuttaa asiasta kertovassa uutisessaan, että juutalaiset pakotettiin natsi-Saksassa pitämään hihamerkkejä. Erosen tekstistä on uutisoitu tiedotusvälineissä laajalti. Uusi Suomi poisti tekstin Puheenvuoro-palvelusta jo ennen uutisjuttujen julkaisua.

- Kuten jokainen normaaliälyllä varustettu ihmisyksilö ymmärtää, Helenan teksti on täyttä pakinaa ja satiiria, jossa hyväntahtoisesti ja hauskasti ruoditaan yhteiskunnassa vallitsevaa hysteeristä ilmapiiriä. Mutta toimittajantollot ainakin Turun Sanomissa, Iltalehdessä, Iltasanomissa ja Etelä-Suomen Sanomissa uutisoivat satiirin totena ja osoittavat sisäisen mädännäisyytensä, Hirvisaari kirjoittaa blogissaan.

Eronen itse toteaa tänään Ilta-Sanomien paperilehdessä, että hänen kirjoituksensa "meni överiksi". Hän pyytää lehdessä anteeksi huonoa huumorintajuaan.

Uuden Suomen ylläpitämässä Puheenvuoro-palvelussa kukin bloggaaja vastaa itse teksteistään. Uusi Suomi voi kuitenkin poistaa asiattomiksi kokemiaan tekstejä palvelusta.

____________________________________________________

Kansan Uutiset: Perushuumoria ”ymmärrettiin taas väärin”

Ulkomaalaisten hihamerkit olivatkin hyväntahtoista ja hauskaa pakinointia, sanoo kansanedustaja James Hirvisaari.

Muslimeille pakolliseksi hihamerkiksi punainen puolikuu, venäläisille sirppi ja vasara ja amerikkalaisille hampurilainen.

Perussuomalaisten kansanedustajan James Hirvisaaren eduskunta-avustaja Helena Eronen pohti keskiviikkona blogissaan tällaisia hihamerkkejä, jotta poliisi tunnistaisi paremmin ulkomaalaistaustaiset henkilöt. Lisäksi hän hahmotteli omia merkkejään myös suomenruotsalaisille ja seksuaalivähemmistöille.

Erosen ilmeisesti humoristisiksi tarkoitetuista pohdinnoista nousi keskiviikkona äläkkä sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa.

Torstaina kansanedustaja James Hirvisaari nousi puolustamaan alaistaan. Kyseessä oli Hirvisaaren mielestä taas yksi esimerkki lehdistön mädännäisyydestä.

”Kuten jokainen normaaliälyllä varustettu ihmisyksilö ymmärtää, Helenan teksti on täyttä pakinaa ja satiiria, jossa hyväntahtoisesti ja hauskasti ruoditaan yhteiskunnassa vallitsevaa hysteeristä ilmapiiriä”, Hirvisaari toteaa.

”... kukaan ei voi oikeasti olla niin pässi, että ei ymmärtäisi tekstin oikeaa luonnetta”, hän jatkaa.

Uusi Suomi on poistanut Erosen tekstin.

_____________________________________________________

Verkkouutiset/STT: Voiko vitsinä kirjoittaa myös hihamerkeistä ulkomaalaisille?

Perussuomalaisten kansanedustajan James Hirvisaaren eduskunta-avustaja Helena Eronen kirjoitti keskiviikkona Uuteen Suomeen blogin, jossa hän ehdotti pakollisia hihamerkkejä ulkomaalaisille.

Helena Eronen, miksi kirjoitit näin?

– Minulla on tyyli kääntää asioita läskiksi ja tapana blogissani kommentoida uutisia roisilla tavalla.

Oletko ihan tosissasi siinä, että ulkomaalaisilla pitäisi Suomessa olla hihamerkkejä?

– En missään nimessä ole sitä mieltä. Ajatuksenani oli se, mitä keinoja poliisilla on puuttua järjestäytyneeseen rikolliseen tai laittomaan maahanmuuttoon, jos he eivät voi epäilyttäviltä henkilöiltä kysyä henkilöllisyyspapereita missä tahansa.

Tämä oli siis sinun mielestäsi vitsi?

– Tällä tyylillä olen kirjoittanut blogia niin kauan kuin olen sitä kirjoittanut.

Voiko sinun mielestäsi mistä tahansa heittää vitsiä?

– Olen aina ollut mustan huumorin ystävä. Kaikki eivät sitä tietysti aina ymmärrä. Tämä kirjoitus oli arviointivirhe.

Tiedätkö, missä tarkoituksessa natsi-Saksassa hihamerkkejä käytettiin?

– Kyllä tiedän, harrastan sotahistoriaa. Enkä missään nimessä haluaisi koskaan, että natsi-Saksan aikoja tulisi takaisin.

Onko silloin mielestäsi mautonta heittää edes vitsinä viittaus natsi-Saksaan?

– No, mikä on mautonta ja mikä ei. Natseista on vitsailtu toisen maailmansodan jälkeen aina, ja se aiheuttaa varmaan aina jotain kohua.

Vastaako tämä kirjoitus sinun arvomaailmaasi?

– Ei millään tavalla.

Voitko mielestäsi jatkaa tehtävässäsi kansanedustajan avustajana, kun kirjoitat tällaista tekstiä?

– Jos joudun valitsemaan, olenko eduskunta-avustaja vai voinko kirjoittaa vapaasti, valitsen kirjoittamisen. Ainakaan vielä James ei ole minulle potkuja antanut.

_____________________________________________

Yle: Hirvisaari och Eronen: Det var fråga om satir

Riksdagsledamot James Hirvisaaris assistent Helena Eronen säger till Svenska Yles Aktuellt att det handlade om satir. Hon ville kommentera gårdagens nyhet om att polisen stoppat utlänningar för att be dem om identitetsbevis.

Enligt Eronen rörde det sig om en vriden, humoristisk kommentar.
- Jag menade absolut inte allvar, utan det var frågan om satir säger Eronen till Aktuellt.

Hon erkänner i alla fall att det kanske inte var så genomtänkt att publicera inlägget.
- Visst får jag skylla min egen dumhet. De starka reaktionerna var i och för sig väntade, säger Eronen.

I blogginlägget i Uusi Suomi skrev Eronen att ett märke kunde informera polisen om personens etniska bakgrund, och polisen skulle då inte behöva fråga om deras identitet. Bloggen lades ut på webben vid lunchtid i går, men har plockades senare bort. Här finns blogginlägget!

Märket kunde se olika ut beroende på personens bakgrund. Muslimerna kunde ha en halvmåne, ryssar hammare och skära, kambodjaner en landmina och amerikaner en hamburgare. Personer som hör till sexuella minoriteter kunde bära en regnbåge och också finlandssvenskar kunde bära ett speciellt märke, skriver Eronen.

Hirvisaari stöder sin assistent i ett eget blogginlägg. Man borde förstå att det var fråga om kåseri, skriver han. Enligt honom har satiren med avsikt missförståtts av "genialiska" journalister som påstår att Eronen på riktigt förordat märkning av personer.

________________________________________________

Yle: Karvonen: Stolligt och politiskt oklokt

- Det är fullständigt stolligt och politiskt mycket oklokt att göra något som det här, speciellt om man har en officiell position i ett parti. Då måste man bära ansvar för vad man säger, säger statsvetaren Lauri Karvonen om Helena Eronens blogginlägg.

Antagligen uppfattar folk Helena Eronens bloggtext som ännu ett tecken på att märkliga tankar valsar omkring i det Sannfinländska partiet, tror Karvonen.

Förekomsten av så kallad skämtretorik inom just Sannfinländarna tycker Karvonen att är ett tecken på två saker. Dels på att åsikter av den här typen har en klangbotten i deras kretsar, dels på att många av partiets aktiva saknar politisk erfarenhet.

________________________________________________

Aamulehti: Seppo Roth: Oliko kohu natsihenkisestä hihamerkistä vain pila ja median mädännäisyyttä?

Kansanedustaja James Hirvisaaren (ps.) eduskunta-avustaja Helena Erosen blogista nousi keskiviikkona kohu. Hän ehdotti Suomessa oleville ulkomaalaisille hihamerkkejä poliisin työn helpottamiseksi. Ehdotus toi hakematta mieleen juutalaisten kohtelun natsi-saksassa.

Nyt kansanedustaja James Hirvisaari sanoo koko blogin olleen pelkkää pilaa.

- Kuten jokainen normaaliälyllä varustettu ihmisyksilö ymmärtää, Helenan teksti on täyttä pakinaa ja satiiria, jossa hyväntahtoisesti ja hauskasti ruoditaan yhteiskunnassa vallitsevaa hysteeristä ilmapiiriä. Mutta toimittajantollot ainakin Turun Sanomissa, Iltalehdessä, Iltasanomissa ja Etelä-Suomen Sanomissa uutisoivat satiirin totena ja osoittivat sisäisen mädännäisyytensä, Hirvisaari kirjoittaa omassa blogissaan.

- Se on tietenkin täysin tahallista toimintaa, sillä kukaan ei voi oikeasti olla niin pässi, että ei ymmärtäisi tekstin oikeaa luonnetta.

Hirvisaaren mukaan kohu paljasti median mädännäisyyden.

- Hyvä asia: tällaisten tapausten kautta lehdistön mädännäisyys tulee yhä selvemmäksi kaikille. Huono asia: media yrittää hukuttaa puolueen työtä tyhjänpäiväisiin kohuihin... Toistan sen jälleen. Perussuomalaisten ja kansalaisten välissä on ylimielinen, röyhkeä ja valehteleva media, Hirvisaari kirjoittaa.

Erosen blogi poistettiin Uudesta Suomesta pian julkaisun jälkeen.

– Jos jokainen ulkomaalainen velvoitettaisiin pitämään taustastaan kertovaa hihamerkkiä, niin poliisi näkisi heti ekalla vilkaisulla, että ”ahaa, tuo on muslimi Somaliasta” tai ”ahaa, tuo on kerjäläinen Romaniasta”, Eronen kirjoitti blogissaan.

Erosen mukaan hihamerkit olisivat erilaisia taustasta riippuen: muslimeilla hihamerkki voisi olla esimerkiksi puolikuu, venäläisillä sirppi ja vasara, kambodzhalaisilla maamiina ja amerikkalaisilla hampurilainen.

- Vaikkapa Sortavalasta tullut (pimeän) taksin kuljettaja pitäisi hihassaan punamustaa sirppiä ja vasaraa.

Erosen mukaan myös suomenruotsalaiset ja seksuaalivähemmistöt voitaisiin samalla tavoin velvoittaa kantamaan hihamerkkiä. Seksuaalivähemmistöjen hihamerkkinä voisi olla sateenkaarimerkki.

Sitten kun mamu saisi kansalaisuuden, hän voisi luovuttaa hihamerkkinsä maahanmuuttoviraston kellarissa järjestettävissä uskontoneutraaleissa bakkanaaleissa.

Hirvisaari tallensi Erosen poistetun blogikirjoituksen omaan blogiinsa.

KOMMENTTI: Oliko se ”vain” pilaa?

James Hirvisaaren paikkauskirjoitus avustajansa blogitekstiin kuulostaa tutulta. Se oli vain pilaa, satiiria, eihän kukaan tosissaan tietenkään tuollaista ehdota...

Mieleen tulee tietysti Jussi Halla-ahon kuuluisa Facebook-merkintä, missä hän kaipaili tankkeja Kreikan kaduille. Jälkeenpäin hän selitti sen olleen vain pilaa.

Halla-ahon tapauksesta en ole niin varma, mutta tässä ”erosgatessa” Hirvisaari on tietenkin asiallisesti ottaen oikeassa. Eronenhan kirjoittaa suorastaan Pahkasian hengessä. Viimeistään siinä vaiheessa, kun ehdotetaan hihamerkkiin kambodzhalaisille maamiinaa ja amerikkalaisille hampurilaista, lukijan pitäisi huomata, että ehkä tässä mennään satiirin puolelle.

Mutta, mutta. Mitä tässä oikein satirisoidaan? Mikä on maali?

Satiiri on vaikea laji. Kun sitä lukee Pahkasiasta tai Tampista, Tampereen teekkarien vappulehdestä, niin asiayhteydestä viimeistään käy ilmi, että nyt ei olla ihan tosissaan.

Mutta kun kansanedustajan avustaja heittää röyhkeän tekstin muina naisina ihan asiallisten blogimerkintöjen sekaan, niin tietystihän se luetaan niin kuin se on kirjoitettu.

Kyllä tuossa Erosen harkintakyky petti, nimenomaan asiayhteyden takia, vaikka muuten olenkin mauttoman huumorin ystävä.

________________________________________________


Vasabladet: Maria Tolppanen ser blogginlägget som rasism

Maria Tolppanen är upprörd över Helena Eronens blogginlägg om att utlänningar, sexuella minoriteter och finlandssvenskar skulle märkas. Maria Tolppanen kallar det rasism och säger att inlägget svartmålar partiet.

Maria Tolppanen, Vasabo och riksdagsledamot (Sannf) köper inte bortförklaringen att inlägget var tänkt som satir.

-Såna här uttalanden hör Nazityskland till. Det är frågan om rasism och inget som partiet står för, säger Tolppanen.

Hon påpekar att hon inte känner Helena Eronen. Att de aldrig ens har träffats.

Dagen efter att blogginlägget publicerades säger Helena Eronen att det hela var tänkt som ett skämt. Eronen är assistent till Sannfinländarnas riksdagsledamot James Hirvisaari.

På torsdag har Sannfinländarna gruppmöte och då räknar Tolppanen med att inlägget diskuteras.

Ståuppkomikern Alfred Backa tycker inte att blogginlägget var ett dugg roligt när han läste det. Han tvivlar på att det från början är menat som ett skämt. I stället låter det mer som en bortförklaring efter att allt rabalder uppstod.

–Skämt hör inte hemma inom ramarna för politik. Som komiker kan jag skämta om Sannfinländarna, eftersom ingen ändå tar det som jag säger på fullt allvar. Men att en assistent till en riksdagsledamot skriver så här är inte okej. Dessutom är det svårt att skämta på webben. När vi ser en människa och hon säger en sak vet vi att hon skojar eller ironiserar. Det här inlägget tolkade jag inte som ironi, säger Backa.

Vad tycker du? Var går gränsen för satir och ironi? Är det skillnad mellan humor på en ståuppscen och i ett blogginlägg skrivet av en riksdagsledamots assistent?

_________________________________________________


Turun Sanomat: Eronen: Blogikirjoitus oli tarkoitettu vitsiksi

James Hirvisaaren eduskunta-avustajan Helena Erosen mukaan hänen Uusi Suomi -verkkolehden blogipalvelussa muutaman tunnin esillä ollut blogikirjoituksensa oli tarkoitettu vitsiksi. Blogissa hän ehdottaa ulkomaalaisille pakollisia hihamerkkejä.

– Jos joku selaa blogikirjoituksiani, huomaa, että minun tyylini kirjoittaa ei ole vakava. Olen kirjoittanut esimerkiksi kannibalismista aikamme vitsauksena. Tämä typerä ajatus tuli mieleeni aamulla uutisia kuunnellessani, Eronen sanoo.

Keskiviikkona kirjoitettu blogiteksti poistettiin sivustolta vielä saman päivän aikana.

– En kannata missään nimessä hihamerkkejä. Vitsailemme kavereideni kanssa, että me olemme kauheita natseja, joten ajattelin, että kirjoitus on kavereiden välinen typerä juttu, jossa naureskelen meille. Pitää jatkossa muistaa nykyinen työni, Eronen sanoo.
Hyvän maun vastainen

Perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari valitsi Erosen uudeksi eduskunta-avustajakseen tammikuussa. Hirvisaari sai viime vuonna hovioikeuden tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Turun Sanomat ei tavoittanut James Hirvisaarta kommentoimaan kirjoitusta.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta arvioi, että vaikka kirjoitus on sopimaton, se ei ole rangaistava.

– Hyvän maun ja rangaistavuuden väliin jää alue, jolle tämä nyt kuuluu. Jos kirjoituksessa olisi vaadittu vain yhdelle kansanryhmälle hihamerkkejä, silloin tilanne olisi toinen.

Juutalaiset pakotettiin Natsi-Saksassa pitämään hihamerkkinä keltaista daavidintähteä, jolla heidät pystyttiin erottamaan julkisesti juutalaisiksi.

_________________________________________________

Suomenmaa, kolumni: Pekka Perttula: Poissa silmistä, poissa mielestä

Vuosi sitten riemuittiin siitä, miten suomalainen kansanvalta osoitti toimivuutensa. Yksi puolue sai vaalivoiton, muut hävisivät.

Pelkkä kannatusmuutos ei kuitenkaan vielä todista kansanvallan vahvistuneen. Se antaa mahdollisuuden siihen. Omaan huutoonsa pitää vastata, uskaltaa ottaa vastaan tarjottu vastuu.

Perussuomalaiset pakenivat hallitusvastuuta. Se on sallittua, mutta tuskin perussuomalaisten äänestäjät halusivat antaa oikeuden nykyisenkaltaiseen politiikkaan.

Kansanvalta ei ole vain äänestämistä ja äänestysprosentteja. Kansanvaltaa mitataan haluna hoitaa asioita poliittisissa elimissä, kykynä käyttää kansalaisten antamaa valtaa.

Kansanvaltaa on myös toiminta kansalaisyhteiskunnassa. Poliittinen liike luo mielipiteitä, ohjaa ja kuuntelee. Vaikuttaa. Puolueet osallistuvat mutta ne myös osallistavat kansalaisia.

Kun vuosi eduskuntavaaleista on kulunut, niin mitä kuuluu suomalaiselle kansanvallalle: onko se vahvistunut tai luonut uutta osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta?

Eduskunnan poliittisen keskustelun seuraaminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on puuttua kansalaisyhteiskuntaan suunnattuihin perussuomalaisten puheenvuoroihin.

Perussuomalaista kerta toisensa jälkeen esille nostettavaa avointa rasismia ja ihmisarvojen polkemista ei voi enää hiljaisuudella ohittaa. Blogissa rasismi voi olla hetkellinen pilkahdus, joka voidaan poistaa napin painalluksella.

Saman puolueen edustajien sanoissa toistuessaan se on tietoinen poliittinen kannanotto ja toimintatapa, joka silmistä poistettaessa ei kuitenkaan poistu mielestä. Halutaanko sen edes poistuvan mielestä?

Poliittinen letkauttelu ja poliitikkojen parjaaminen voi olla kivaa seurattavaa. Se voi elävöittää kansanvaltaa, mutta kun poliittinen puolue ryhtyy jakamaan suomalaisia hihamerkeillä rodun, kielen, uskonnon tai sukupuolisen suuntauksen mukaan, on koko yhteiskunnan herättävä.

Perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaaren avustaja Helena Erosen vaatimukset hihamerkeistä vievät tielle, jota historia on opettanut välttämään.

Jos suomalaiset näin ajattelevat kanssaihmisistään, on yhteiskuntamme sivistystasosta ja arvoista vastaavien herättävä puhumaan kovalla äänellä.


Pekka Perttula

Valtiotieteen tohtori