keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Helsingin Uutiset: Romaninaiset piirittivät uhriaan Kurvissa

Helsingin Uutiset: Romaninaiset piirittivät uhriaan Kurvissa 11.4.2012

Helsinkiläinen nainen kertoo Helsingin Uutisille joutuneensa viime sunnuntaina Sörnäisten Kurvissa ryöstöyrityksen kohteeksi. Viisi romanialaista naista asettui hänen ympärilleen tukkien pakotien.

– Heistä kaksi heilutteli kerjäämisessä käyttämiään pahvimukeja. Yksi laittoi rihkamaketjun kädelleni ja yritti vaihtaa sen kultaiseen rannekoruuni, nainen kertoo.

Nainen siirtyi ajoväylälle ja huusi soittavansa poliisille. Se pelästytti romanialaiset tiehensä ja naisen korut säästyivät.

– Tilanne tuntui pelottavalta. Kukaan sivullinen ei tullut avuksi, nainen jatkaa.

Poliisi otti viime yönä kiinni neljä romanialaistaustaista naista epäiltynä kultakoruvarkauksista. Heidän lisäkseen poliisilla on yksi henkilö vangittuna epäiltynä varkaudesta.

Rikoskomisario Jouni Niskasen mukaan ryöstöt tapahtuvat usein yleisillä paikoilla, mutta viime aikoina rikoksia on tapahtunut myös talojen pihoilla ja ravintoloissa. Maaliskuun lopulla uhriksi joutui rollaattorin avulla kulkeva nainen. Rikos tapahtui rivitaloalueella.

– Hänellä oli ketjussa puolisolta saatu kultasormus, jonka varkaat yrittivät anastaa. Nainen pisti kuitenkin sen verran hanttiin, että romanialaiset pelästyivät ja lähtivät karkuun, Niskanen kertoo.

Rikollisten uhreiksi valikoituvat 70–90-vuotiaat ikäihmiset. Tekijöinä on usein 2–4 romaninaista, jotka esittelevät rihkamakorujaan ostettaviksi.

– Vastusteluista huolimatta rikolliset sovittavat rihkamakorua uhrille ja samalla vievät aidon korun kaulasta tai ranteesta, Niskanen kertoo.

Poliisi kehottaa epäilyttävässä tilanteessa korottamaan omaa ääntä.

– Kannattaa ilmoittaa kantavalla äänellä, ettei ole kiinnostunut kaupattavasta tavarasta. Lisäksi voi pitää kiinni omasta korusta, Niskanen neuvoo.