keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Suomen Kuvalehti: Pakolaiskriisi – pakkotoimet mahdollisia: ”Silloin puhumme poikkeustilasta”

Suomen Kuvalehti: Pakolaiskriisi – pakkotoimet mahdollisia: ”Silloin puhumme poikkeustilasta” 11.11.2015

Turvapaikanhakijoita tulee jälleen Suomeen kiihtyvällä tahdilla, ja majoituskapasiteetti on koetuksella: telttamajoitus täytyy ottaa käyttöön. Suomen Punaisella Ristillä SPR:llä on noin 10 000 telttapaikkaa.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että kaikissa teltoissa ei ole lämmitysjärjestelmää eikä telttamajoitus tule riittämään.

”Telttapaikkoja on kuitenkin tuhansille, ja ne on tehty kriisiolosuhteisiin. Perusongelma on se, että kiinteistöjä on, mutta ne eivät sovellu majoituskäyttöön.”

Käytännössä kiinteistöistä puuttuu esimerkiksi sosiaali- ja peseytymistilat tai sitten rakennus on homeessa ja muutenkin surkeassa kunnossa.

”On liian kallista remontoida näitä kiinteistöjä majoituskuntoon. Toinen ongelma on se, että monet vapaana olevat kiinteistöt ovat niin kaukana viranomaistoiminnasta, ettei ole mahdollista perustaa majoitusta kyseisille paikkakunnille.”

Jos pakolaiskriisi jatkuu ja pahenee Euroopassa sekä Suomessa, niin voiko valtio ottaa kiinteistöjä pakolla käyttöön?

”Valmiuslaki mahdollistaa ja puhumme silloin poikkeustilassa, eli kyllä se on mahdollista. Vielä on löydettävissä ratkaisuja ja kaikki vaihtoehdot otetaan käyttöön”, Nerg sanoo.Tilannetta mutkistaa se, että valtiolla on vain kaksi vastaanottokeskusta, kaikki muut keskukset ovat kuntien tai SPR:n vastuulla: palvelun tuottajista voi olla jatkossa pulaa.

Yksi vaihtoehto on sijoittaa turvapaikanhakijoita kerrostaloasuntoihin. Nergin mukaan tämä on kuitenkin mahdollista vain sellaisissa kunnissa, joissa on vastaanottokeskus. Eli käytännössä turvapaikanhakijoita täytyy valvoa.

Kerrostaloasuntoja kaavaillaankin käytettäväksi vasta sitten, kun henkilö on saanut turvapaikan ja aloittaa kotoutumisen Suomeen.

[...]