maanantai 14. joulukuuta 2015

Yle: Pelko kaivertaa Forssan poliisipäättäjää: Olen alkanut kontrolloida lasteni harrastuksiin menemistä

Yle: Pelko kaivertaa Forssan poliisipäättäjää: Olen alkanut kontrolloida lasteni harrastuksiin menemistä 14.12.2015

Forssalainen poliisi ja kuntapäättäjä Mika Penttilä lausui alkusyksystä ääneen pelkonsa siitä, ettei poliisilla ole resursseja kontrolloida millaisia turvapaikanhakijoita kaupunkiin saapuu. Silti hän järkyttyi, kun kuuli terroristisista murhista epäiltyjen irakilaisveljesten pidättämisestä Forssassa.

Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtajalla Mika Penttilällä (kok.) oli jo poliisivirkansa puolesta etukäteen pelko, että turvapaikanhakijoiden tulo kaupunkiin voisi tuoda mukanaan joitakin ikävyyksiä.

Penttilä myöntää silti järkyttyneensä, kun hän kuuli uutisen epäiltyjen veljesten kiinniottamisesta torstaina.

– Hurjalta kuulosti. En uskonut missään vaiheessa tällaisiin tulijoihin, huokaa vanhempi konstaapeli Penttilä.

Vanhemmat kuljettavat lapsia iltaisin

– Tämä oli se pahin skenaario. Toivon, että Forssa pääsisi itse vaikuttamaan siihen keitä tulee, kuinka paljon tulee ja minne sijoitetaan.

Penttilä kokee, että 270 turvapaikanhakijan saapuminen kaupunkiin yhdellä iskulla oli liian iso määrä nieltäväksi. Forssalla ei ollut resursseja ottaa hommaa hanskaan.

Kaupunkilaiset ovat olleet Mika Penttilään ahkerasti yhteydessä. Erityisesti tuntuu huolettavan liikkuminen iltapimeällä. Se hermostuttaa myös vanhempaa konstaapelia.

– Itse ainakin olen alkanut kontrolloimaan kovemmin lasteni harrastuksiin menemistä. Kuskauksia on lisätty ilta-aikaan, Penttilä tunnustaa.

Syytä paniikkiin ei ole

Forssan kaupungintalolla terroristiotsikoihin suhtaudutaan rauhallisemmin.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko pitää pelkkänä sattumana sitä, että joukkomurhasta epäillyt terroristiveljekset sattuivat majailemaan juuri Forssassa.

– Vastaavia tapauksia olisi voinut olla sijoitettuna mihin tahansa hätämajoitusyksikköön Suomessa, hän sanoo ja kehottaa kaupunkilaisia malttiin. Syytä paniikkiin ei ole.

Sulkko muistuttaa, että irakilaismiesten pidätys oli puhtaasti poliisiasia.

– Jos sentyyppistä uhkaa ja turvattomuutta alkaisi kohdistua Forssan ja forssalaisiin, niin ilman muuta kävisimme viranomaisten läpi toimintamalleja, miten sellaisessa tilanteessa kaupungissa toimittaisiin.