lauantai 12. joulukuuta 2015

Turun Sanomat: Uusi ohje: Virkamiehet arvioivat nuorten turvapaikanhakijoiden ikää

Turun Sanomat: Uusi ohje: Virkamiehet arvioivat nuorten turvapaikanhakijoiden ikää 12.12.2015

Maahanmuuttovirasto on tällä viikolla ohjeistanut vastaanottokeskuksia arvioimaan virkamiesvoimin alaikäisiksi turvapaikanhakijoiksi ilmoittautuneiden ikää. Syynä on se, että aikuisilta vaikuttavat turvapaikanhakijat halutaan siirtää pois lapsille tarkoitetuista yksiköistä.

Ohjeen mukaan kaksi virkamiestä voi majoitustarvetta määriteltäessä arvioida iän, jos alaikäiseksi ilmoittautunut vaikuttaa kertomaansa vanhemmalta.

Johtaja Hanna Helinko Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietoyksiköstä sanoo, että osa hakijoista ilmoittaa olevansa alaikäisiä, vaikka heitä voi fyysisesti ja toimintakyvyn perusteella pitää vanhempina.

– On lapsen edun mukaista, että lapsille tarkoitetuissa vastaanottokeskuksissa ei ole joukossa aikuisia, hän sanoo.

Oululaisen Heikinharjun vastaanottokeskuksen vs. johtaja Jenni Korpikari suhtautuu ohjeistukseen varauksellisesti. Hänestä on tärkeää, etteivät turvapaikanhakijat saa sellaista käsitystä, että henkilökunta olisi turvapaikan hakuun liittyvässä prosessissa poliisin apuna. Hänestä ohjeistus saattaa vaarantaa luottamuksellisuuden lisäksi vastaanottokeskusten henkilöstön työturvallisuuden.

Parempi paikka iänmäärittelylle olisi hänen mielestään järjestelykeskus. Hän pitää silti tärkeänä, että lapselle taataan alaikäisten yksikössä hyvä ympäristö niin, ettei joukossa ole yli-ikäisiä.