sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Helsingin Uutiset: Kerjäläisten lääkärikäyntejä ei tilastoida

Helsingin Uutiset: Kerjäläisten lääkärikäyntejä ei tilastoida 15.6.2014

Helsinki ei ole vieläkään ryhtynyt tilastoimaan, kuinka paljon paperittomat ovat käyttäneet kiireellisen terveydenhuollon palveluita.

Syy on byrokraattinen, sillä sosiaali- ja terveyslautakunnan oleskeluluvan selvittämistä koskevista ohjeista valitettiin vähemmistövaltuutetulle. Ohjeita pidettiin syrjivinä.

– Valmistelemme parhaillaan ohjeita, miten oleskeluluvan voimassaolo selvitetään. Siitä taas riippuu, mistä ja miten korvauksia käynneistä voidaan hakea, toteaa Helsingin sosiaali- ja terveysviraston osastopäällikkö Hannu Juvonen .

Luvut paperittomien lääkärikäynneistä ovat saatavilla todennäköisesti vuoden loppuun mennessä.

Helsinki voi hakea korvauksia ely-keskukselta henkilöistä, joilla on voimassa oleva oleskelulupa. Vuonna 2012 näitä korvauksia maksettiin Helsingille 16 miljoonaa euroa. Paperittomista korvauksia ei makseta.

Tilastoinnin puutteellisuudesta huolimatta Juvonen kertoo saamallaan tuntumalla, että paperittomat ovat käyttäneet julkista terveydenhuoltoa vähän.

– Tällaisia potilaita on ollut todella vähän. Sanotaan näin, että kaikki vastaanotoille tulleet potilaat on hoidettu. Määriä en lähde arvioimaan.

Paperittomien terveydenhuoltoa Helsingissä hoitaa vapaaehtoisvoimin pyöritettävä Global Clinic.

Viimeisen kolmen vuoden aikana klinikalla on hoidettu 500 ihmistä. Potilaista noin viisi prosenttia on jouduttu lähettämään jatkohoitoon, kertoo päiväkeskus Hirundoa ylläpitävän Diakonissalaitoksen ylilääkäri Pekka Tuomola .

– Noin kymmenkunta ihmistä vuodessa eli melko vähän.

Viimeksi viime viikolla klinikalta lähetettiin kaksi romaninaista saamaan hoitoa Haartmanin päivystykseen.

– Toisella oli umpisuolen tulehdus ja toisen yleiskunto oli huono. Usein menee viikkoja, ettei ketään tarvitse lähettää, Tuomola kertoo.

Klinikalla hoidettiin viime viikon aikana yhteensä 18 potilasta, mikä on Tuomolan mukaan ”melko paljon”.

Helsingissä kerjäläisiä on tällä hetkellä arviolta noin 300–400, pääasiassa Romanian romaneita. Bulgarian romanit tulevat tavallisesti Suomeen kesäkuussa perhekunnittain koulujen päätyttyä.

Kerjäläiset majoittuvat pääasiassa autoissaan, sillä Rastilan leirintäalueella voi kesäisin yöpyä vain kaksi viikkoa.

– Kerjäläiset eivät näe, että Rastila olisi heille ratkaisu, Tuomola sanoo.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuosi sitten ehdotuksen, että Helsinki alkaa pohtia majoituspaikkojen järjestämistä kerjäläisille. Kaupunginhallitus totesi selvityksen pohjalta toukokuussa, ettei paikkoja ryhdytä järjestämään.

Suomessa paperittomia ehkä noin 3 000
- Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti marraskuussa, että Helsinki takaa paperittomille pääsyn kiireelliseen terveydenhuoltoon samaan hintaan kuin helsinkiläisille.
- Aikaisemmin paperittomat maksoivat hoidosta kalliimpaa hintaa.
- Paperittomalla tarkoitetaan maassa ilman oleskelulupaa oleskelevaa, muualta kuin EU- tai Eta-valtiosta tai Sveitsistä tullutta henkilöä.
- Romanian ja Bulgarian romanit ovat maassa laillisesti, mutta heillä ei ole kotimaassaan sairausvakuutusta.
- Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomessa on paperittomia ehkä noin 3 000.