keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Nurmijärven Uutiset: Rasismikorttia vilautettiin valtuustossa

Nurmijärven Uutiset: Rasismikorttia vilautettiin valtuustossa 25.6.2014

Kunnanvaltuusto lähti kesälomille lämpimissä tunnelmissa. Tunnelmaa kohotti ennen muuta keskustelu valtuustoaloitteesta kansanäänestyksen järjestämiseksi ennen varsinaista keskustelua kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta. Harvinaisia välihuutojakin herättäneessä keskustelussa vilahti myös rasismikortti. Sitä pyöräytti sormissaan lukuisia puheenvuoroja kokouksessa käyttänyt vihreiden Hanna Kuusela. Myös valtuuston ainoa kristillisdemokraatti, Johannes Haapalainen näki perussuomalaisten valtuustoryhmän aloitteessa vähintään piilorasismia.

Kunnanhallituksen pohjaesitys asiassa oli, ettei kansanäänestystä tarvita. Esitys syntyi kunnanhallituksessa äänin 6-5, mikä osaltaan innoitti perussuomalaisia pitämään asiaa edelleen esillä myös valtuustossa.

– Perussuomalaisten tekemä valtuustoaloite kansanäänestyksestä kiintiöpakolaisten ottamisesta sai suurta kannatusta kuntalaisten keskuudessa, mutta hävisi nipin napin äänestyksen kunnanhallituksessa, muistutti perussuomalaisten Maiju Tapiolinna keskustelun avauspuheenvuorossaan.

Hänen mukaansa kuntalaisten on saatava sanoa mielipiteensä, ja valtuutettujen ja viranhaltijoiden velvollisuus on kuunnella heitä.

– Ennen valtion maksamia palautuksia on budjettiin löydyttävä rahat pakolaisten vastaanotto- ja elinkustannuksiin. Nurmijärven kunnassa on tällä hetkellä noin 500 perhettä asuntojonossa. Mistä löytyvät asunnot pakolaisille, jos ei nurmijärveläisille, Tapiolinna kyseli.

Hän arvioi, että kunnan maksettavaksi jää vuosittain, valtion korvauksista huolimatta, ainakin noin 60 000-70 000 euroa pakolaistyöntekijöiden palkkakustannuksia.

– Tämän lisäksi on vaikeaa arvioida muita mahdollisia meille koituvia kuluja, joiden valtionkorvauksista ei voida olla varmoja.

Hanna Kuusela ehätti ensimmäisenä vastaamaan Tapiolinnalle todeten, että koko asiassa ammutaan nyt tykillä hyttystä. Hänen mukaansa enemmistö nurmijärveläisistä toivottaa pakolaiset tervetulleeksi, ”vähän samaan tapaan kuin evakot Karjalasta”.

– Kansanäänestyksen järjestämisessä on rasistinen kaiku. Se olisi vähän sama kuin äänestää siitä, että otetaanko paikkakunnalle kehitysvammaisia tai 80 vuotta täyttäneitä, Kuusela latasi.

Demarien Sirkka Rousu ilmoitti pitävänsä vihreiden puheenvuoroa hyvänä ja muistutti, että esimerkiksi Sipoossa pakolaisista aiheutuvat kulut on pystytty kattamaan lähes kokonaan valtionavustuksilla.

Samoilla linjoilla oli kristillisdemokraatti Johannes Haapalainen. Hän piti koko keskustelua pöyristyttävänä.

– Kaikki maailman ihmiset ovat yhtä tärkeitä. Täällä ei näy merkkejä aliravitsemuksesta, tuumi sekä itseään että muita valtuutettuja silmäillyt Haapalainen.

Perussuomalaisten Jussi Niinistö katsoi vihreiden ryhmäpuheenvuoron sisältäneen ”epäasiallista juttua”. Hän piti myös mahdollisesta kansanäänestyksestä aiheutuvia kustannuksia yliarvioituina.

– Nurmijärvi ei ole ottanut pakolaisia, joten olisi hyvä käydä asiallinen keskustelu aiheesta kokonaisuutena.

Saman ryhmän Kimmo Kakko kiirehti ampumaan Kuuselan evakkovertauksen alas.

– Karjalaiset eivät olleet pakolaisia, vaan tavallisia suomalaisia veromaksajia, jotka oma maa otti vastaan vieläpä kahdesti, Kakko summasi.

Markku Jalava, (kok.) haki puheenvuorossaan sopua asiaan sekä historiallisista että tämän päivän näkökulmista.

– Totta, että evakot sopivat huonosti tähän tapaukseen, mutta sen sijaan suomalaislapsien lähettäminen sodan jaloista Ruotsiin sopii vertauskohdaksi jo paremmin. On myös muistettava, että suomalaisetkin ovat hakeneet parempaa elintasoa muualta. Hädänalaisten tilanne täytyy muistaa, ja pakolaisten vastaanottaminen tekee Nurmijärvestä kansainvälisemmän paikkakunnan.

George Kopteff (kok.) katsoisi parhaaksi auttaa hädänalaisia heidän omassa maassaan. Kirsti Handolin (kesk.) puolestaan huomautti, etteivät vihreiden heitot esimerkiksi kehitysvammaisista tee mahdollisten pakolaisten asemaa ainakaan paremmaksi. Hän piti myös asian virkamiesvalmistelua ”onnettoman huonona”. Petri Vaulamo (kok.) olisi koonnut aiheesta lisätietoa vaikkapa nettipohjaisella äänestyksellä, mutta tyytyi kunnanhallituksen esitykseen.

Keskustelua seuranneessa äänestyksessä perussuomalaiset jäivät yksin, ja äänin 43-8 valtuusto päätti olla järjestämättä kansanäänestystä pakolaisasiassa.