Yle: Järjestö: Humanitaarisesta viisumista apua pakolaisille 20.6.2014
Suomen pakolaisapu ehdottaa humanitaarisia viisumeja Syyrian pakolaistilanteen helpottamiseksi. Niistä olisi järjestön mukaan apua myös Välimeren siirtolaisille. Ulkoministeriöstä huomautetaan, että pelkästä viisumista ei sinällään ole ratkaisuksi.
Suomen pakolaisavun mukaan humanitaaristen viisumien nykyistä laajempi myöntäminen takaisi sen, että kiintiöpakolaisjärjestelmää käytettäisiin siihen, mihin se on alunperin luotu: auttamaan ihmisiä pitkittyneissä konflikteissa. Moni Afrikasta Välimeren yli Eurooppaan tehty venematka tulisi tarpeettomaksi, pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta sanoo.
– Turvapaikan hakemiseen pitää olla siellä maassa, mistä turvapaikkaa haet. Humanitaarinen viisumi olisi keino saada ihmiset turvallisesti Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Ei tarvitse ottaa riskejä ja ylittää vaikka Välimerta.
Moni matkustaa henkensä kaupalla. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM arvioi, että parin viime vuosikymmenen aikana Välimerestä on tullut ainakin 20 000 ihmisen hauta. Tuoreessa muistissa on Italialle kuuluvan Lampedusan saaren edustalla viime syksynä tapahtunut tragedia: satoja meriteitse Eurooppaan pyrkineitä afrikkalaisia hukkui. Siirtolaisvirta on pakottanut tänä keväänä eteläisen Euroopan maiden ulkoministerit vetoamaan EU:hun tilanteen tasapainottamiseksi. Humanitaarisista viisumeista hyötyisivät myös sisällissotaa pakoon lähteneet syyrialaiset, viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta arvioi.
– Olemme pitäneet tätä vaihtoehtona Suomessa asuvien syyrialaisten sukulaisille, jotka voisivat hakea viisumia ja Suomeen saapuessaan voisivat hakea täällä turvapaikkaa.
Suomen Punaisen Ristin mukaan syyrialaispakolaisia on yli 2,7 miljoonaa.
Suomi operoi kiintiöillä
Ulkoministeriössä arvioidaan, että Suomi on myöntänyt vuosittain muutamia humanitaarisia viisumeja. Valtiovalta on linjannut, että pakolaispolitiikkaa harjoitetaan lähinnä kiintiöiden kautta.
– Se on Suomen pääasiallinen linja. Meillä linjattiin Syyrian pakolaistenkin suhteen, että hallitus päätti kiintiön laajentamisesta. Se on se tapa miten meille valitaan pakolaisia, se on hyvin järjestäytynyttä toimintaa, ulkoministeriön passi- ja viisumiyksikön päällikkö Päivi Blinnikka sanoo.
Haastattelujen jälkeen Suomeen valitaan pakolaiskiintiössä tänä vuonna eri maista kaikkiaan hieman yli tuhat ihmistä. Blinnikan mukaan humanitaarinen viisumi ei ole niin yksinkertainen ratkaisu kuin mitä Suomen pakolaisapu antaa ymmärtää.
– Jos myönnetään henkilölle viisumi, hän tulee Suomeen ja hakee turvapaikkaa niin sitten harkitaan, saako hän turvapaikan vai eikö tai saako oleskeluluvan. Se ei vielä takaa mitään, että on saanut humanitaarisen viisumin.
Suomen turvapaikkalinja on monia EU-maita tiukempi. Maahanmuuttoviraston tilastoista käy ilmi, että Suomi antoi viime vuonna myönteisiä turvapaikkapäätöksiä reilut 1 800. Italian luku oli noin 16 000, Ruotsin noin 24 000, kertoo puolestaan EU:n tilastovirasto Eurostat.