Imatralainen: Ukrainan kriisi ei tuonut turvapaikanhakijoiden tulvaa 10.6.2014
Ukrainan kriisi ei ole vielä näkynyt turvapaikanhakijoiden tulvana Suomessa. Toukokuun puoliväliin mennessä tänä vuonna noin 20 ukrainalaista oli hakenut turvapaikkaa Suomesta. Ennen heitä ei ole juurikaan ollut.
– Ukrainalaisissa hakijoissa on pientä nousua, mutta määrä ei näy piikkinä, Turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo mainitsee. Hänen toimipaikkansa on Lappeenrannassa.
Vuosittain reilut 3 000 turvapaikanhakijaa saapuu turvapaikan toivossa Suomeen. Tämä on ollut tyypillinen luku viime vuosina. Lappeenrannassa tehtävänä on puhutella noin neljännes kaikista saapuneista. Noin 800 hakijan kohtalosta päätetään Lappeenrannassa maahanmuuttoviraston rakennuksessa Satamatiellä.
Heitä puhutellaan erityisessä puhutteluhuoneessa. Turvapaikanhakijoiden käsittely kestää yleensä noin puoli vuotta. Reilut 40 prosenttia saa jonkinlaisen myönteisen päätöksen. Kielteisen päätöksen saaneista lähes kaikki valittavat ratkaisusta.
Tänä vuonna eniten turvapaikanhakijoita Suomeen oli tullut Irakista toukokuun puoliväliin mennessä. Irakista oli tullut noin 270 hakijaa.
Toiseksi eniten hakijoita on Somaliasta, 76 hakijaa. Nigeriasta on tällä hetkellä kolmanneksi eniten hakijoita, yhteensä 75. Heistä suurin osa on naisia.
– Osassa on epäily, että he ovat ihmiskaupan uhreja, Repo tarkentaa.
Näistä turvapaikanhakijoista siis noin neljännes ohjataan Lappeenrantaan.
– Vauhti ennakoi sitä, että tänä vuonna voisi tulla kokonaisuudessaan noin 3 000 hakijaa.
Määrät ovat hyvin pieniä Ruotsiin verrattuna. Ruotsi odottaa tämän vuoden loppuun mennessä saavansa noin 70 000 turvapaikanhakijaa. Moni miettii, minkä takia Suomeen ei ole enempää tulijoita, varsinkaan Syyriasta.
– Usein turvapaikanhakijat tulevat sinne, mistä he tietävät jotain. Tuttavat ja ystävät ehkä asuvat jo maassa, tai he ovat kuulleet maasta. Usein valintaan vaikuttaa, mitä reittiä matkanjärjestäjät, jotka ovat usein laittomia, käyttävät.
Vuonna 2009 useissa maissa oli levotonta, joten hakijoiden määrä nousi lähes 6 000 ihmiseen. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköllä oli tulosalue Imatralla toukokuusta 2009 vuoden 2010 loppuun asti.
Lappeenrannan maahanmuuttovirastossa työskentelee 17 vakinaista työntekijää.