torstai 19. kesäkuuta 2014

Yle: Alaikäisten maahanmuuttajien perheryhmäkoteja ajetaan alas – Lieksassa suunnitellaan tilalle uutta toimintaa

Yle: Alaikäisten maahanmuuttajien perheryhmäkoteja ajetaan alas – Lieksassa suunnitellaan tilalle uutta toimintaa 19.6.2014

Perheryhmäkoteja suljetaan perheettömien maahanmuuttajien määrän laskiessa. Esimerkiksi Lieksassa tuki ohjataan nyt nuorten maahanmuuttajien kotoutumiseen.

Lieksassa kuusi vuotta toiminut kristillisen opiston ylläpitämä Tuikku-perhekoti suljetaan ilman vanhempia maahan tulleiden alaikäisten maahanmuuttajien määrän laskettua.

– Tiukentunut valvonta on vähentänyt alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrää. Samanlaisia perheryhmäkoteja on tarkoitus lopettaa muualtakin Suomesta. Vuonna 2009 alaikäisten, ilman vanhempia maahan tulleiden määrä oli 20-kertainen tähän vuoteen verrattuna, kertoo sulkemisen taustasta Lieksan kristillisen opiston rehtori Petri Pehkonen.

Uusi yksikkö myös nuorille

Yhdeksänpaikkaisen Tuikun suljettua, tilalle on tulossa kuitenkin uutta toimintaa. Syksyllä aloittava yksikkö keskittyy edelleen nuoriin maahanmuuttajiin. Niin kutsuttu Numa-yksikkö antaa tukea muun muassa nuorten opiskeluun, asumiseen ja käytöshäiriöihin. Paikkoja yksikössä on 12.

– Keskitymme 16-20-vuotiaisiin nuoriin. Heillä voi olla samanlaisia ongelmia kuin suomalailla samanikäisillä nuorilla, mutta tämän lisäksi he ovat tulleet uuteen maahan. Palvelu on tarkoitettu niin sanottuun nivelvaiheeseen, eli tarjoamme palvelua, joka estäisi syrjäytymistä ja edesauttaisi kouluttautumista. Henkilökuntaa on koulutettu erityisesti neuropsykiatriseen valmennukseen, Pehkonen kertoo.

Uuden yksikön toiminta alkaa jo syksyllä. Raha toimintaan tulee valtiolta. Petri Pehkonen kertoo, että opetushallitukselta kristillisen opistolle on myönnetty 120 000 euron tuki, josta osa käytetään Numa-yksikön koulutustukeen ja tuettuun asumiseen.

Mistä on kyse?
- Alaikäisille perheettömille turvapaikanhakijoille suunnattujen perheryhmäkotien määrä laskee
- Esimerkiksi Lieksassa suljetaan kesän aikana perheryhmäkoti Tuikku
- Tilalle on jo suunniteltu uutta nuorille maahanmuuttajille suunnattua palvelua