keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Nurmijärven Uutiset: Nurmijärvi päättää pakolaisista aikaisintaan syksyllä

Nurmijärven Uutiset: Nurmijärvi päättää pakolaisista aikaisintaan syksyllä 11.6.2014

Keskustelu 20-25 kiintiöpakolaisen ottamisesta kuntaan siirtyy syksyyn. Maanantaina koolla ollut kunnanhallitus päätti äänestyksen jälkeen liittää asian osaksi ensi vuoden talousarviokäsittelyä. Budjettikokous pidetään perinteisesti marras-joulukuussa.

– Kyseessähän ei ole taloudellisesti isosta asiasta, mutta kunnanhallitus totesi, että päätös olisi syntynyt hieman liian kiireellä. Saimme vielä maanantaina lisätietoa asiasta ja kuulimme Sipoon kokemuksista. Näin ollen asian käsittely siirrettiin melko yksimielisesti talousarvion laadinnan yhteyteen, summaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä.

Puheenjohtaja Mäkelä ehdotti itse muun muassa Maiju Tapiolinnan (ps.) kannattama pakolaiskysymyksen siirtämistä talousarviokäsittelyn yhteyteen. Hän muistuttaa myös, että vaikkei asia kertaluontoisesti olekaan suuri talouskysymys, tulee kulutkin arvioida huolella.

– On käynyt ilmi, että kiintiöpakolaisten kulut periaatteessa hoitavan ELY-keskuksen kanssa ei voi tehdä tietynlaista kertasopimusta. Näkemykseni mukaan kiintiöpakolaisia otettaessa kunta sitoutuu ainakin noin henkisesti ottamaan pakolaisia jatkossakin.

Mäkelä huomauttaa lisäksi, että esimerkiksi erikoissairaanhoidon puolelta on tulossa suuria talousarvioylityksiä.

– Tiukassa taloudellisessa tilanteessa ollaan, ja vähäisemmistäkin talousasioista, esimerkiksi pikkukouluista on kinattu, joten kyllä tämä asia on valmisteltava myös talouden kannalta huolellisesti.

Kunnanjohtajan esitys asiassa oli se, että kiintiöpakolaisia otetaan, tehdään sopimus ELY-keskuksen kanssa ja arvioidaan kotoutumisprosessin onnistumista sekä päätetään kanta tuleviin kiintiöihin. Pohjaesityksen kannalla olivat Päivi Meros (vihr.) ja Juha Peltonen (sd.). Muut hallituksen jäsenet kannattivat Mäkelän esitystä asian siirtämisestä.

Kansanäänestystä ei järjestetä

Esitys kiintiöpakolaisten ottamisesta kuntaan on kirvoittanut myös valtuustoaloitteen neuvoa antavan kansanäänestyksen järjestämisestä. Perussuomalaisten valtuustoryhmä jätti aloitteen valtuuston toukokuun kokouksessa.

Kunnanhallitukseen tuotiin päätösesitys, jonka mukaan valtuustoaloite ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin ja todetaan loppuun käsitellyksi.

Aivan ”heittämällä” näin ei kuitenkaan päätetty. Maiju Tapiolinna (ps.) esitti keskustelun kuluessa Kimmo Kakon (ps.) kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Esitystä seurasi varsin tiukaksi mennyt äänestys.

Ajatusta kansanäänestyksen hylkäämisestä kannattivat Päivi Meros (vihr.), Jerry Latva (sd.), Juha Peltonen (sd.), Virpi Räty (kok.), Kallepekka Toivonen (kesk.) ja Outi Mäkelä (kok.).
Ajatuksen ylläpitämistä kannattivat puolestaan Tapiolinnan ja Kakon ohella Kirsti Handolin (kesk.), Tapio Sivula (kesk.) ja Petri Vaulamo (kok.)

Äänin 6-5 esitys kansanäänestyksen järjestämisestä hylättiin siis tältä erää.

Maiju Tapiolinna oli sikäli harmissaan päätöksestä, että katsoi sen jättävän kuntalaisten mielipiteen omaan arvoonsa.

– Kansalaisten mielipidettä ei haluta kuunnella. Päättäjät kuvittelevat, että valtuustopaikka antaa mahdollisuuden toimia miten vaan. Asia ei mitätön, ja rasistiksi tulee helposti leimatuksi.
Tapiolinna painottaa, että Perussuomalaisten aloitteessa ei ole kysymys minkään sortin syrjinnästä, vaan siitä, että kunnalla ei ole valmiuksia vastaanottaa pakolaisia.

– Kuntalaisäänestys olisi ollut yksi askel mahdollisten valmiuksien kohottamisessa. Nurmijärvellä lienee nyt yksi muualta muuttanut pakolainen. On iso asia, jos yhtäkkiä otetaan 20-25 lisää.

Maiju Tapiolinna on varma, että asiasta tullaan käymään vielä ”kovaa vääntöä”, sillä yksimielisyyttä on harvassa valtuustoryhmässä.