Yle: Helsingin ulkomaalaispoliisi: Rikollisten karkotuksia pitäisi nopeuttaa 4.6.2014
Ulkomaalaisille annettujen karkotuspäätösten määrä on Suomessa lisääntynyt reilusti tällä vuosikymmenellä. Karkotusten toimeenpano on kuitenkin hidasta pitkän valitusprosessin takia.
Karkotusten määrän kasvu alkoi nelisen vuotta sitten, kun ulkomaalais- ja rikostaustainen mies ampui neljä ihmistä espoolaisessa Sellon kauppakeskuksessa. Tapaus johti siihen, että julkisuudessa vaadittiin tiukempaa linjaa ulkomaalaisten karkotuksille. Maahanmuuttoviraston mukaan virallinen linja ei muuttunut, mutta asiaan kiinnitettiin tarkempaa huomiota.
– Viranomaistoimintaa on yritetty tehostaa ja panostaa asioiden tutkimiseen. Jos tavataan rikoksentekijöitä niin käynnistetään ehkä helpommin karkottamisprosessi kuin aikaisempina vuosina, arvioi Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja, Olli Koskipirtti.
Karkotuspäätösten määrä nousi muutamassa vuodessa alle sadasta lähes kolmeen sataan vuosittain. Maahanmuuttovirasto arvioi, että huippu on nyt saavutettu eikä nousua enää ole näköpiirissä
"Rikolliset liikkuvat sutjakkaasti rajojen ylitse"
Esityksen karkottamisesta tekee poliisi, päätöksen maahanmuuttovirasto. Helsingin ulkomaalaispoliisi ei usko, että pelkkä linjan tiukentaminen selittää karkotusten lisääntymistä. Myös rikollisten määrä on lisääntynyt.
– EU:n vapaa liikkuvuus on aiheuttanut sen, että myös rikolliset liikkuvat sutjakkaasti rajojen ylitse. Se on kyllä osasyy siihen, että meillä on esitykset lisääntyneet, kertoo Helsingin ulkomaalaispoliisin komisario Liisa Lintuluoto.
Vaikka karkotuspäätöksiä tehdään paljon, niiden toimeenpano takkuilee. Suurin osa päätöksen saaneista valittaa asiasta hallinto-oikeuteen, eikä karkotusta ei voida panna täytäntöön ennen oikeuden päätöstä. Lintuluodon mielestä prosessi on liian hidas, etenkin rikollisten kohdalla.
– Kannattaisi miettiä jonkinlaista muutosta valitusoikeuteen. Jos henkilön valitusprosessi kestää vuoden, on mahdollista että hän syyllistyy uusiin vakaviin rikoksiin, ehkä henkirikoksiin ja muihin rikoksiin.
Maahanmuuttovirasto muistuttaa, että myös rikollisen karkotettavan oikeusturvasta on huolehdittava. Olli Koskipirtti on kuitenkin samaa mieltä poliisin kanssa siitä, että joissain tapauksissa toimeenpano venyy turhan pitkäksi.
– Toki aina voidaan miettiä tätä valitusprosessia, että voitaisiinko nämä karkotuspäätökset joissakin tapauksissa panna täytäntöön jo ennen hallinto-oikeuden päätöstä. Esimerkiksi kun on kyse rikoksentekijöistä.