Iltalehti: Halla-ahon blogi joutui syyniin parlamentissa 6.6.2014
Britit halusivat lukea Halla-ahon kohutun blogitekstin ennen perussuomalaisten hyväksymistä konservatiiviryhmään.
Perussuomalaisten liittyminen europarlamentin brittivetoiseen ECR-ryhmään (Euroopan konservatiivit ja reformistit) on noussut uutiseksi Iso-Britanniassa.
Esimerkiksi Financial Times -sanomalehti muistutti pääministeri David Cameronia, että tämän kanssa tekee jatkossa yhteistyötä kaksi poliitikkoa, joilla on rikostuomiot rasistisiksi katsotuista rikoksista.
Toinen heistä on Tanskan kansanpuolueen Morten Messerschmidt ja toinen perussuomalaisten Jussi Halla-aho, jonka korkein oikeus tuomitsi vuonna 2012 sakkorangaistukseen uskonrauhan rikkomisesta ja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.
Messerschmidt on puolestaan yhdistänyt oikeustuomion arvoisesti monikulttuurisen yhteiskunnan väkivaltaan ja raiskauksiin.
Halla-aho: "Kaadan Britannian pääministerin"
Guardian-lehti kirjoittaakin Cameronin brittikonservatiivien sekä maahanmuuttovastaisten tanskalaisten ja suomalaisten yhteistyön olevan "kyseenalaista" ja "epäilyttävää", sekä murentavan konservatiivipääministeri Cameronin mainetta.
- Ehkä minä vielä kaadan Britannian pääministerinkin Midaan kosketuksellani, Halla-aho hämmästelee Iltalehdelle keskiviikkoisia brittiartikkeleita.
"Ei ongelmia"
Guardianin haastatteleman Labour-puolueen edustajan Gareth Thomasin mukaan pääministeri Cameronin täytyisi avoimesti kertoa englantilaisille uusien eurokumppaniensa arveluttavista näkemyksistä.
- Guardian on Labourin lehti, Halla-aho kuittaa kirjoituksen.
Työväenpuolue Labour on Cameronin johtaman konservatiivipuolueen vasemmistolainen pääkilpailija.
Halla-aho sanoo, että neuvotteluissa ECR:n ei ollut mitään lehtien uutisointiin viittaavia ongelmia.
- Siellä on tutustuttu näihin tapauksiin ja hiukan ihmetelty sitä, että miksi asiasta on noussut tällainen meteli.
Halla-aho kertoo, että ECR:n brittiedustajat ovat lukeneet hänen kohutun blogitekstinsä.
- Se toimitettiin heille, heidän pyynnöstään, pian vaalien jälkeen. Sitten keskustelimme asiasta viime viikolla Brysselissä. Siellä ihmeteltiin eikö Suomessa ole sananvapautta.
Neuvotteluissa mukana olleen Halla-ahon mukaan hänen blogitekstinsä ei aiheuttanut jäsenyysongelmia.
- He ymmärsivät sen kontekstin.
"Intressiristiriitoja"
Halla-ahon mukaan EFD-ryhmän (Vapaa ja demokraattinen Eurooppa) hylkääminen ja ECR-ryhmän valitseminen uudeksi eurokodiksi ei ollut itsestäänselvyys.
- Se oli vaikeaa, sillä täydellistä ratkaisua ryhmävalintaongelmaamme ei ollut. Tähän sisältyy potentiaalisia intressiristiriitoja, kuten esimerkiksi se, että Britannian konservatiivit ovat pitkään kannattaneet Turkin EU-jäsenyyttä, mitä me taas vastustamme.
Halla-aho kuitenkin sanoo, että perussuomalaisille oli tärkeää pysytellä samassa ryhmässä Tanskan kansanpuolueen kanssa. Myös se vaihtoi nyt ECR:ään.
- Maahanmuuttoon ja Eurooppaan liittyvissä kysymyksissä he ovat hyvin samoilla linjoilla meidän kanssamme, tosin joiltakin osin jopa jyrkempi kuin perussuomalaiset.