lauantai 28. kesäkuuta 2014

Yle: Homoseksuaalit pakenevat Venäjältä Eurooppaan

Yle: Homoseksuaalit pakenevat Venäjältä Eurooppaan 28.6.2014

Viime vuonna Venäjällä astui voimaan alaikäisille suunnatun "homopropagandan" kieltävä laki. Tämän jälkeen jo ennestään epäileväinen suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin venäläisten keskuudessa huononi rajusti. Tilanne on kärjistynyt niin, että tänä päivänä monet seksuaalivähemmistöjen edustajat lähtevät Venäjältä ja hakevat turvapaikkaa muun muassa Suomesta.

Katja ja Marina rakastavat toisiaan, mutta avoin yhteiselo kotikaupunki Pietarissa alkoi käydä vaaralliseksi. Siksipä tytöt pakkasivat tavaransa ja tulivat Suomeen pyytämään turvapaikkaa.

– Uutena vuotena näimme, kuinka kotini lähellä noin 15 nationalistia jahtasi erästä homoseksuaalia mailoilla. He huusivat, että ottakaa se kiinni, niin tapamme. Se oli meille viimeinen pisara. Ymmärsimme, että asiat menevät Venäjällä vain huonompaan suuntaan, Katja kertoo.

Sen jälkeen kun Venäjällä kiellettiin lailla lapsiin kohdistuva homopropaganda, ovat ihmisten asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan koventuneet selvästi.

– Silloin tajusimme, että meitä voidaan syyttää milloin vain. Homoseksuaaleihin kohdistuvat hyökkäykset voi aina perustella sillä, että he ahdistelevat meidän lapsiamme.

Turvapaikkaa haetaan myös Suomesta

Tilanne on kärjistynyt siihen pisteeseen, että nykyään monet homot ja lesbot ovat alkaneet lähteä Venäjältä ja hakea turvapaikkaa muualta, myös Suomesta.

– Turvapaikkahakemusten määrä on viime vuoteen verrattuna hiukan laskussa, mutta toisaalta on sellaisia, jotka esittivät myös seksuaalisia syitä tai perusteita joutua vainotuksi, kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

– Tällä hetkellä monet suunnittelevat lähtöä Venäjältä. Hyvin monet. Ja monet lähtevätkin. Harva tosin tulee Suomeen.Meillä on tuttavia, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa Ruotsista ja muista maista, kuten Saksasta. Nyt on alkamassa massamuutto Venäjältä, Katja ja Marina kertovat.

Minkäänlaista seksuaalisen suuntautumisensa takia Venäjällä vainottujen massamuuttoa Suomeen ei kuitenkaan ole toistaiseksi näkyvissä. Viime vuonna turvapaikkaa haki kymmenisen henkeä. Tänä vuonna määrä on kaksinkertaistunut. Katja ja Marina toivovat, että he saavat jäädä Suomeen.

– Me olemme aidosti onnellisia, vaikka asummekin pakolaisten vastaanottokeskuksessa. Täällä meillä kuitenkin on kaikki tarvittava, oma huone, oikeammin pieni huoneisto. Täällä on hyvä ja rauhallista olla. Toisin sanoen ei tarvitse pelätä.