keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Yle: Katuhuijausten top 6 – varo näitä!

Yle: Katuhuijausten top 6 – varo näitä! 18.6.2014

Useimmiten lompakko tai kännykkä katoaa huomaamatta tungoksessa. Helsingin kaduilla liikkuu kuitenkin myös röyhkeämpiä varkaita kuten valepoliiseja ja valefeissareita. Rikoskomisario opastaa miten välttyä huijauksilta.

1. Taskuvarkaus tapahtuu tungoksessa. Ylivoimaisesti yleisin katuhuijauksen muoto on väenpaljoudessa viety lompakko tai kännykkä. Viime vuonna näitä tapahtui Helsingissä 8500. Varkaan kannalta hyviä paikkoja ovat julkiset kulkuvälineet tai liukuportaat, joissa on paljon ihmisiä kylki kyljessä. Jos ruuhkaa ei ole, varasjoukko luo sellaisen uhriaan hämätäkseen.

Ravintolassa tapahtuneet taskuvarkaudet ovat hyvin yleisiä. Järkevä varas kyttää maksuhetkeä, panee merkille mihin taskuun asiakas laittaa lompakkonsa ja vie sen tämän jälkeen.

– Taskuvarkauksien välttämiseen ei ihmetemppuja ole. Pidä huoli, että omaisuus ei ole selkärepussa tai pöydällä helposti napattavissa. Jos laukku on selkänojalla, niin ammattivarkaan on sieltä puhelin helppo napata, neuvoo rikoskomisario Ilkka Juola Helsingin poliisilaitokselta.

2. Automaattivaras harhauttaa ja kähveltää luottokortin. Taskuvarkauksia huomattavasti harvinaisempia ovat raha-automaattien ja lippuautomaattien äärellä tapahtuvat maksukorttien varkaudet. Helsingissä niitä tapahtuu vuodessa kymmeniä. Automaattivarkauksia on monenlaisia, mutta pääideana kaikissa on sama: Ensin uhrin kortin PIN-koodi urkitaan vaivihkaa, jonka jälkeen uhrin keskittymistä häiritään.

– Heitetään paperia lattialle tai joku tulee kyselemään kartan kanssa, että toinen voi siepata kortin. Näitä tapahtuu vuodessa aika vähän, koska siinä on varkaan kannalta suuremmat riskit. Mutta korttivarkaus on monta kertaa valitettavan kallis juttu. Kun näpyttelet PIN-koodia, pidä toista kättä suojana. Jos joku tulee häiritsemään, ota kortti käteesi, Juola sanoo.

3. "Lappukerjäläinen" peittää kännykän ja vie sen. Viime kesänä Helsingissä liikkui varkaita, jotka tulivat juttelemaan pöydällä istuvan ihmisen kanssa. Esimerkiksi kerjäläiseksi tekeytyvä henkilö alkoi esitellä uhrilleen karttaa tai muuta lappua, jonka laski pahaa-aavistamattoman uhrin kännykän päälle. "Kerjäläiseen" keskittynyt uhri ei huomannut, kun varas vei lapun alle jääneen kännykän vaivihkaa.

– Kesällä kun ollaan vähissä vaatteissa, niin etenkin puhelimia laitetaan helposti pöydälle. Pidä omaisuudesta hyvä huoli, Juola muistuttaa.

4. Kaulakoruhuijari tekee ikävän vaihtokaupan. Vuodesta toiseen Suomessa liikkuu usein muualta Euroopasta saapuneita huijareita, jotka kaupittelevat "kultakoruja" ja muuta rihkamaa hyväuskoisille. Helsingissä tapauksia oli viime vuonna muutama kymmentä. Kaulakorua tai sormuksia ei kannata sovittaa, vaikka niitä puoliväkisin tuputettaisiinkin. Tällöin näppärä varas voi huomaamatta viedä kaulassasi valmiiksi olleen arvoriipuksen.

– Kyllä nämä ihminen monesti huomaa, mutta nämä kohdistuu ikävästi usein iäkkäisiin ihmisiin, Juola sanoo.

5. Valefeissari kerää rahaa itselleen. Poliisi on saanut myös ilmoituksia Helsingin kaduilla liikkuvista valefeissareista eli henkilöistä, jotka väittävät keräävänsä rahaa hyvän asian vuoksi, mutta keräävätkin sitä itselleen. Henkilöt ovat esiintyneet tekaistujen lahjoittajien nimilistojen kanssa. Toistaiseksi suomalaisen on ollut helppo välttää huijarit, sillä he ovat olleet ulkomaalaisia eivätkä siten suomenkielentaitoisia.

– Mutta jos kukaan ei heille rahaa antaisi, ei sitä kukaan tekisikään. Jos oikein muistan, viime kesänä kerättiin rahaa näkövammaisille. Se on tietysti aika vahingollista oikeiden järjestöjen kannalta, Juola toteaa.

6. Valepoliisi höynäyttää useimmiten turistia. Juolan mukaan joka kesä Helsingissä käy ilmi myös tapauksia, joissa poliisiksi esittäytyvä henkilö pyytää nähtäväksi henkilöllisyystodistusta ja vie tämän jälkeen uhrin lompakon. Niin myös tänä kesänä: Tuorein epäilty tapaus on lauantailta. Tekijät ovat toistaiseksi olleet ulkomaalaisia, joten suomalaisen on helppo tunnistaa poliisiksi esittäytyvä.

– Suomalaiselle yrityksen läpimenoon on aika pieni mahdollisuus. Mutta turisteja on hankala tavoittaa tästä lehdissä tiedottamalla, Juola tuumaa.

Taskuvarkaudet vähentyneet

Rikoskomisario muistuttaa, että taskuvarkaudet ovat vähentyneet Helsingissä. Vuonna 2012 tammikuun ja toukokuun välillä taskuvarkauksia tapahtui yli 3100. Viime vuonna varkauksia oli 3500, tänä vuonna vastaavaan aikaan huomattavasti vähemmän – noin 2700.

Juola uskoo, että varkauksia on vähentänyt poliisin lisäämä ennaltaehkäisevä torjuntatyö ja tutkinta.