perjantai 13. kesäkuuta 2014

Loviisan Sanomat: Loviisa torjui pakolaiset

Loviisan Sanomat: Loviisa torjui pakolaiset 13.6.2014

Loviisan valtuusto torjui syyrialaisten pakolaisten vastaanoton täpärästi äänin 27-27 ja 5 tyhjää. Puheenjohtajan ääni ratkaisi. Pääsyynä oli pula mm. vapaista vuokra- asunnoista. Kaupungin vuokra-asuntoihin on 27 hakijan jono.

Rkp:n Thomas Rosenbergin aloite syyrialaisten pakolaisten vastaanottamisesta Loviisaan kirvoitti värikkään keskustelun Loviisan valtuustossa keskiviikkona. Kaupunginhallitus esitti, ettei pakolaisia otettaisi Loviisaan vielä tässä vaiheessa, koska kaupungissa ei ole riittävästi vapaita vuokra-asuntoja, kaupungin taloudellinen tilanne on huono sekä työllisyystilanne on merkittävästi heikkenemässä. Esityksen mukaan pakolaiskysymystä arvioitaisiin uudelleen vuonna 2016.

-Olen varma, että tällä asenteella kaupunkiin ei koskaan tule pakolaisia. Tämä vaatii tahtoa, eikä kyse ole resursseista. Sanotaan, ettei meillä ole nyt varaa. Eihän meillä koskaa ole varaa. Pelätään, että he jäävät meidän rasitteeksi ja rasittavat sosiaalipuolta. Pakolaiset ovat yleensä energisia ja aloitekykyisiä ja pystyvät itse työllistämään itsensä. Me olisimme tässä saamapuolella, Thomas Rosenberg vetosi. Rosenberg kiitteli myös, että pakolaisaloitteen käsittely on edennyt ripeästi kaupungin organisaatiossa.

”Pakolaisista olisi hyötyä”

Rosenberg ehdotti, että Loviisa ottaisi ensi vuonna 25 pakolaista, seuraavana vuonna ei yhtään, mutta sitä seuraavina vuosina 10 pakolaista vuosittain. Vasemmistoliiton Armi Lindell, Rkp:n Otto Andersson sekä Vihreitten Timo Noroviita kannattivat.
-Meidän säästötavoitteet ovat aika pieniä verrattuna niihin kärsimyksiin, joita Syyriassa koetaan, Otto Andersson muistutti.
-Eikö kaupunginhallitus tiedä vai eikö se välitä Syyrian tilanteesta, vasemmistoliiton Jerry Träskelin tivasi.
-Olen allekirjoittanut aikanaan tämän aloitteen, mutta kaupunginhallituksessa äänestin sitä vastaan. Tiedämme kyllä Syyrian tilanteen. Jos meille tulee tammikuussa pakolaisia, meillä pitää olla osoittaa heille tilat, kodit. Nyt meillä on tällä hetkellä 27 perhettä jonottamassa kaupungin vuokra-asuntoihin, joita ei ole vapaina, sanoi Rkp:n Mia Heijnsbroek-Wirén.

Kuggom ei olisi ratkaisu

Perusturvajohtaja Carola Klawérin mukaan kaupungilta ei löydy vapaita asuntoja, mutta yksityisiltä markkinoilta niitä todennäköisesti löytyisi. Hänen mukaansa Kuggomin tilat eivät olisi pitkäaikainen ratkaisu, vaan ne voisivat toimia eräänlaisena vastaanottokeskuksena, josta pakolaiset integroitaisiin varsinaisiin koteihinsa. Klawérin mukaan kaupunki saisi 48.000 euroa avustusta, jos pakolaispäätös tehdään tänä vuonna.
Perussuomalaisten Saara Lång totesi, että Syyrian pakolaisia on miljoonia, ja kysyi onko muutaman pakolaisen ottaminen heidän joukosta oikea tapa auttaa heitä.
-Jos heitä pystyttäisiin auttamaan siellä paikan päällä, niin meillä ei olisi pakolaisia, Jerry Träskelin vastasi.

-Loviisa ei yksin ratkaisisi Syyrian kriisiä, mutta yksittäiselle ihmiselle pääsy Loviisaan merkitsisi todella paljon, sanoi Otto Andersson (Rkp).
Äänestys pakolaisista jakoi Rkp:n, Sdp:n ja Kokoomuksen ryhmiä. Äänet menivät tasan 27 - 27, jolloin puheenjohtajan Arja Isotalon (Sdp) ääni ratkaisi valtuuston päätökseksi hallituksen esityksen, ettei Syyrian pakolaisia oteta, vaan asiaa arvioidaan uudelleen vuonna 2016. Viisi valtuutettua äänesti tyhjää.