Iltalehti: Supo: Syyrian sisällissotaan lähtenyt myös kantasuomalaisia 6.6.2014
Syyrian sisällissotaan on lähtenyt myös kantasuomalaisia. Suojelupoliisin tiedossa on yhteensä noin 30-40 henkilöä.
- Arvioidaan, että noin puolet heistä pyrkisi tai on päätynyt aseelliseen toimintaan, Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo.
Portaankorvan mukaan Syyriaan on Suomesta lähtenyt hyvin erilaisia ihmisiä ja eri syistä.
- Pääsääntöisesti nuorehkoja ihmisiä sinne lähtee. On miehiä, on naisia, erilaisia etnisiä taustoja, mukaan lukien kantasuomalaisia.
Myös motivaatio vaihtelee - osa lähtee radikalisoitumisen vuoksi, toiset humanitäärisistä syistä.
- Erilaiset syyt sitten kohtaavat aina henkilössä. Ei ole sellaista tyyppitapausta.
Lähtijöistä osa on matkustanut Syyriaan yksin omasta päätöksestään, osa esimerkiksi toisen, ennestään tuntemansa henkilön innoittamana. Kovin laajasta verkostoitumisesta ei ainakaan Suomessa voida puhua.
Sitä, miten viranomaiset tarkkailevat Syyriaan lähtijöitä, ei kerrota julkisuuteen, jotta Suojelupoliisin operatiivinen toiminta ei vaarantuisi. Supo vaihtaa asian tiimoilta jatkuvasti tietoja myös muiden eurooppalaisviranomaisten kanssa.
Portaankorva kertoo, että osa Syyriaan matkustaneista on jo palannut Suomeen ja osa on vielä paikan päällä. Kaksi Suomesta lähtenyttä on tiettävästi kuollut Syyrian taisteluissa.
- Osasta ei vielä tiedetä, ovatko he palanneet pysyvästi. Sitäkin on näkyvissä, että osa matkustaa edestakaisin tässä välillä.
Samoin kuin muutkin eurooppalaiset turvallisuus- ja tiedusteluviranomaiset, myös Supo pitää Syyrian taisteluista palaavia ihmisiä turvallisuusuhkana.
- Yksi uhka on juuri se, että konfliktialueelta matkustavan henkilön henkilökohtainen kynnys väkivallankäyttöön madaltuu. Toisaalta siellä aseellisen ryhmän toimintaan ja ideologiaan tutustunut henkilö saattaa kokea tarpeelliseksi tuoda sen ideologian ja toimintatavan myös Suomeen, Portaankorva sanoo.
- On luonnollista, että eivät kaikki konflikteista kotimaahansa tai lähtömaahansa palaavat sitä uhkaa toteuta. Mutta se on mahdollisuus, joka meidän on otettava huomioon.
Suojelupoliisi toteaa vuosikertomuksessaan, että organisoidun terrori-iskun uhka Suomessa on edelleen matala. Sen sijaan yksittäisten radikalisoituneiden henkilöiden tai pienempien ryhmien toimet on vaikeampi arvioida.